Pelotón versus vlak – cyklistické preteky ako nikdy predtým

3 minúty čítania

Orava bude hostiť podujatie v cestnej cyklistike, ktoré v okolitých končinách nemá obdobu. Súperom zúčastnených jazdcov totiž nebudú kolegovia či časomiera, ale vlak. Porazí pelotón fenomén regiónu – Oravku? To sa dozviete v sobotu, 2. júla 2022 počas nultého ročníka cyklistického podujatia s názvom Faster than a Train.

Príroda je najkrajšou pozvánkou

O vlaku Oravka je známe, že ide o jeden z najpomalšie premávajúcich vlakov na Slovensku. Členitosť prostredia a blízkosť rieky Orava dotvára nádhernú scenériu 56 kilometrov dlhej trasy po ktorej denne tento vlak prepraví viac ako 500 osôb. Priemerná rýchlosť Oravky spolu so zastávkami je len niečo cez 30 kilometrov za hodinu. Spomaľuje ho totiž prostredie, ktorým prechádza; zákruty, kamenné bralá, ako aj 21 zastávok v obciach regiónu. Trasa spája Kraľovany s Trstenou a míňa dedinky, ktoré sú skvelými východiskovými bodmi pre pešiu turistiku, či cyklovýlety.

Raz, keď som cestoval Kraľovanskou dolinou som si uvedomil, že podobnou priemernou rýchlosťou jazdia aj hobby trénovaní cestní cyklisti. Povedal som si, že by bolo zaujímavé zistiť, či by bol cestný cyklista pri bežnej premávke schopný predbehnúť Oravku na ceste z Kraľovian do Trstenej,“ hovorí jeden z organizátorov a autor konceptu, Matúš Kvas.

Unikátne preteky s hviezdnym obsadením

Zaujímavosťou pretekov je snaha organizátorov zachovať čo najviac prirodzenosť prostredia. „Nechceme ani vypraviť špeciálny vlak, pretekári vyrazia z perónu v Kraľovanoch v rovnakom čase, ako Oravka s cestujúcimi – teda o 9.28 hod.,“ prezrádza spoluorganizátor Juraj Fačko.

„Môžeme dať svetu vedieť, že aj v našom regióne sú skvelé podmienky pre šport.“ – Juraj Fačko

Organizátori sa rozhodli pripraviť nultý ročník podujatia Faster than a Train v menšom rozsahu, aby otestovali náročnosť trasy pred budúcoročným prvým ročníkom podujatia. Cyklistický pelotón bude tento rok tvoriť približne dvadsať pozvaných osobností zo sveta športu, umenia a podnikania.

Vlak sa posnažia predbehnúť profesionálni športovci, ako napríklad Martin Velits (bývalý profesionálny cestný cyklista a spoluzakladateľ značky Isadore Apparel), Ján Laco (bývalý hokejový brankár), Jakub Grigar (vodnoslalomár a držiteľ striebornej medaily v disciplíne K1 z LOH v Tokiu 2021), Michal Holub (6-násobný víťaz MSR v dlhom triatlone), ale aj hobby športovci – Erik Šille (výtvarný umelec) alebo Michal Meško (zakladateľ siete kníhkupectiev Martinus).

Dátum: 2. júl (SOBOTA) 2022
Miesto: Kraľovany, okres Dolný Kubín

Podujatie má niekoľko cieľov

Okrem charitatívneho rozmeru chce zvýšiť povedomie o regióne a ukázať domácim a turistom, že Orava je ako stvorená pre návštevy nielen športového charakteru. Tiež chce poukázať na dôležitosť športu.

Všetky dôležité informácie o podujatí sa dozviete na Facebooku alebo Instagrame