Päť plus jeden tip na knihy zo života osobností slovenského športu

5 minút čítania

Dobrou knihou ako vianočným darčekom nikdy nič nepokazíte. Pozrite si prehľad tých najinšpirujúcejších kníh zo života osobností slovenského športu, ktoré nájdete v ponuke kníhkupectva Martinus.

Marián Hossa: Moja cesta z Trenčína do siene slávy

Prvý Slovák od čias Petra Šťastného, ktorého uviedli do Siene slávy NHL, Marián Hossa sa nedávno dočkal ďalšej pocty. V Chicagu, kde strávil podstatnú časť svojej bohatej kariéry a získal tu tri Stanley cupy, vyvesili jeho dres pod strechu haly United Center. Jeho číslo 81 si tak už v tomto klube nikdy nikto neoblečie.

V biografii nájdete autentické príbehy a zážitky zo súkromného, ale aj športového života legendárneho útočníka, ktorý v najkvalitnejšej hokejovej lige sveta strávil celkovo 19 sezón. Kniha je doplnená o desiatky fotografií z Mariánovej osobnej zbierky, ktoré skvelo dotvárajú čítanie nielen pre hokejového fanúšika.

Marián Hossa - Marián Hossa, Scott Powers

 

Petra: Moja cesta k veľkému glóbusu

V súčasnosti najúspešnejšia slovenská športovkyňa Petra Vlhová v oficiálnej autobiografii opisuje cestu od malého dievčatka z Liptova, ktoré nadovšetko milovalo lyžovanie až k absolútnemu vrcholu – víťazstvu v celkovom poradí Svetového pohára.

Kniha odhaľuje zákulisie lyžiarskeho sveta, opisuje vzťah Vlhovej s najväčšou rivalkou Mikaelou Shiffrinovou, približuje život ženy v mužskom svete. Súčasťou publikácie sú aj kapitoly, kde sa k Petre vyjadrujú jej najbližší, bývalí tréneri či členovia tímu.

Petra - Juraj Berzedi, Petra Vlhová

 

Marek Hamšík: Neapolská odysea

Slovák, ktorý sa za viac ako 11 rokov v službách talianskeho Neapola stal takou klubovou legendou, že ho porovnávajú so samotným „božským“ Diegom Maradonom. V tejto knihe sa vyznal z nadštandardnej vernosti klubu, ktorý dlhé roky viedol aj z pozície kapitána.

Kniha opisuje nielen tie najpamätnejšie a najzaujímavejšie chvíle z jeho súkromného a športového života počas pôsobenia v Neapole. Hamšík v nej spomína aj na to, ako vychádzal s bežnými obyvateľmi mesta či spoluhráčmi. Dlhoročný slovenský reprezentant sa v knihe vyznáva z lásky k tomuto klubu, s ktorým bude navždy spojený.

Marek Hamšík – Neapolská odysea - Marek Hamšík

Peter Sagan: Môj svet

Cyklistický fenomén Peter Sagan sa nielen so svojimi fanúšikmi v knihe Môj svet podelil so svojou celoživotnou vášňou, vďaka ktorej prinášal a ešte stále prináša fanúšikom na Slovensku a po celom svete pravidelnú dávku emócií. Tak, ako to vie len on sám.

Peter nejazdí iba preto, aby vyhrával. Jazdí, aby zabával. Každá chvíľa v sedle je preňho príležitosť prejaviť svoju osobnosť. A presne taká je aj jeho kniha – s úprimnosťou a humorom preňho typickým prináša portrét muža, ktorý rozžiaril svet profesionálnej cyklistiky.

Môj svet - Peter Sagan

Matej Tóth: Odchýlka

Práve toto slovo na niekoľko mesiacov definovalo život prvého Slováka, ktorý sa stal olympijským víťazom v atletike. Keď sa Matej Tóth dozvedel, že ho podozrievajú z dopingu, nemyslel na to, ako príde o peniaze či medaily. Jediné, na čom mu záležalo bolo, aby ho verejnosť nevnímala ako podvodníka.

Autobiografia odkrýva, ako prebiehalo očistenie Tóthovho mena po dištanci, ktorý mu ako úradujúcemu olympijskému víťazovi znemožnil štart na majstrovstvách sveta. Zároveň sa však dozvedáme aj to, ako sa z bucľatého štvrtáka, ktorého pôvodne neprijali do športovej triedy, stal najlepší chodec na svete. V tejto knihe s Matejom Tóthom prežijete všetky jeho kľúčové preteky, ako keby ste ich prežívali na vlastnej koži.

Matej Tóth: Odchýlka - Matej Tóth, Michal Červený

Craig Ramsay: Šťastný chlapec

Ďalšia zo zbierky športových biografií na Slovensku prináša pohľad do života hokejového trénera, ktorý sa stal legendou NHL. Týmto športom žije už viac ako 60 rokov a po celoživotnom pôsobení v zámorskej profilige prikývol na ponuku viesť slovenskú reprezentáciu, s ktorou v roku 2022 získal bronzové medaily na olympiáde v Pekingu.

Craig Ramsay v knihe opisuje, ako sa z malého chlapca, ktorý mal vášeň k drevárstvu, stal úspešný hokejista a neskôr aj tréner s mimoriadnou charizmou a rešpektom.

Craig Ramsay: Šťastný chlapec - Peter Jánošík, Tomáš Kyselica

Životy úspešných slovenských športovcov ponúkajú množstvo pútavých príbehov. Stačí si len vybrať z ponuky, ktorú nájdete aj na stránkach kníhkupectva Martinus.