Old Firm derby – viac ako len futbal

Hovorí sa, že je to najväčšia rivalita na svete. Vinou finančného bankrotu jedného z tímov boli futbaloví fanúšikovia niekoľko posledných rokov ochudobnení o bitku s viac ako storočnou históriou.

Súboj klubov, ktoré zdieľajú jedno mesto a dohromady vyhrali už viac ako sto ligových titulov. Derby, ktoré si v minulosti vyžiadalo niekoľko životov v radoch fanúšikov. To je zápas medzi Celticom a Rangers.

Boj o mesto Glasgow

Svet pozná mnoho futbalových rivalít. Čím je teda Old Firm derby výnimočné? Tento zápas totiž ovplyvňuje dianie v celej krajine, a to nielen zo športového hľadiska, ale aj politicky, sociálne a nábožensky.

Škótsko má vo Veľkej Británii špeciálne postavenie, ktoré bolo značne ovplyvnené silnou migráciou Írov v priebehu hladomoru v ich krajine. Írska menšina je silne katolícka, Škótsko je skôr protestantské. Hoci to môže pôsobiť neuveriteľným dojmom, aj po stovkách rokov spoločného spolužitia panujú medzi tunajšími obyvateľmi vyhrotené pomery práve pre vieru.

V Škótsku sa hovorí: ak fandíte Celticu, milujete pápeža a podporujete teroristickú organizáciu IRA. Ak ste fanúšikom Rangers, ste pravdepodobne pravicový protestant, ktorý sa usmieva len v prípade, že vidí kráľovnú Alžbetu.

Doby, v ktorých pre výtržnosti fanúšikov týchto tímov umierali ľudia, sú už minulosťou. Veľmi známy je prípad pätnásťročného fanúšika Celticu Thomasa McFaddena, ktorý zomrel po finále škótskeho pohára v roku 1999 po potýčke s dvomi fanúšikmi Rangers.

Ak sa v samotnom Glasgowe spýtate niektorého skalného priaznivca jedného z tímov, či má nejakých priateľov, ktorí podporujú rivala, pravdepodobne vám povie, že žiadneho. Rivalita dvoch klubov rozdeľuje nielen mesto, ale i celú krajinu.

Viac vypätú atmosféru ako na Old Firm derby budete na celej planéte hľadať veľmi ťažko. V posledných rokoch sa tento slávny duel nehral, v Rangers riešili obrovské finančné problémy a tím sa musel vyškriabať na vrchol až zo štvrtej najvyššej súťaže.

Späť na vrchole

Nielen škótski fanúšikovia sa po rokoch úplnej dominancie Celticu opäť tešia z vyrovnaného boja o titul medzi dvomi odvekými rivalmi. Na pikantnosti súboja pridáva tiež spojenie oboch trénerov. Brendan Rodgers, kouč Celticu, predtým pôsobil v Liverpoole. A kapitán jeho vtedajšieho tímu? Áno, legendárny Steven Gerrard, ktorý teraz trénuje práve Rangers.

Ten prebral „The Gers“ vlani na jar a začal veľmi úspešne, sériu 12 zápasov bez porážky uťal až Old Firm derby. Titul už siedmykrát v rade brali suverénni „The Bhoys“, ktorí navyše svojho najväčšieho rivala Rangers vo vzájomnom zápase doslova zničili 5:0.

Odplata za potupnú porážku prišla na konci minulého roka, keď Rangers porazili Celtic na domácom Ibrox Stadium 1:0 a radovali sa tak z prvej výhry po návrate späť medzi elitu. Mimochodom, keď bol slávny klub v konkurznom konaní a Old Firm derby sa nemohlo hrať, bolo to prvýkrát po 120 rokoch, keď sa futbalový svet musel zaobísť bez tohto súboja.

Obom tímom patria najvyššie priečky v ligovej tabuľke, v budúcom vzájomnom dueli tak bude v hre povestných 6 bodov. V Škótsku sa podobne ako na Slovensku hrá tiež nadstavbová časť o titul, body proti priamym súperom tak majú skutočne obrovskú hodnotu. Rangers budú spoliehať hlavne na duo Morelos-Tavernier, na druhej strane Celtic sa môže oprieť o forwardov Edouarda a Forresta.

Celtic už za niekoľko posledných rokov skoro zabudol, aké to je Old Firm derby prehrať. Tím Stevena Gerrarda mu to na konci roka 2018 pripomenul, čo priamo nabáda k odvete. V tomto zápase však nejde len o výsledok. Je to o celom smerovaní Škótska ako takého, o jeho každodenný život. Niečo, čo si fanúšik futbalu naozaj musí aspoň raz v živote skúsiť.