Odmena za vysvedčenie alebo Kam s deťmi cez prázdniny

Deti sa na to tešia desať mesiacov a pred rodičmi sa zrazu objaví otázka navyše…

Riešenie hádanky? Predsa letné prázdniny.

Posledný deň školského roka zaklopal na dvere, odovzdali sa knihy, vysvedčenia sú už nachystané a ratolesti sa tešia na dva mesiace ničnerobenia a výnimočnú odmenu za rok plný zlomkov, geografických objavov a tisíc slov v cudzom jazyku. Tak čo, milí rodičia, máte už nápad?

Súboj ťažkých kalibrov a očarujúca príroda

Máme pre vás veľké pokušenie, ktorým je zápas medzi Bayernom Mníchov a PSG. Letný súboj najlepších tímov z Nemecka a Francúzska sa odohrá rakúskom v Klagenfurte. Ak si vaše deťúrence vešajú plagáty Müllera či Cavaniho, doprajte im vidieť hviezdy naživo.

Aj toto mestečko – inak hlavné mesto rakúskeho spolkového štátu Korutánsko – je priam stvorené na nezabudnuteľný výlet pre vás a deti za celoročné úsilie v škole. Pocit dospelákov si užijú v Minimunduse – v parku s miniatúrami všetkých známych svetových budov, na ktoré si len spomeniete. Doprajte deťom najrýchlejšiu cestu okolo sveta v mierke 1:25  a autentické prostredie vďaka 11 000 rôznofarebným kvetom, kríkom, púšťam či palmám. Tvorcovia si dali naozaj záležať.

Z Klagenfurtu pochádza športovkyňa Stephy Grafová, spisovateľka Ingeborg Bachmannová alebo skladateľ Udo Jurgens a je to cieľ asi všetkých svetoznámych fotografov. Mesto sa môže pochváliť niekoľkými oceneniami Europa Nostra za krásu, a preto si nezabudnite pribaliť foťák.

Deti isto očarí oddych pri jazere Worthersee, kde sa schádza „smotánka“ z celého sveta a možnosť, že tu na niekoho známeho narazíte, je dosť vysoká. V lete je to veľmi vyhľadávané miesto vodných športov a kúpania sa.

Nezabudnite na návštevu Wörthersee Mandl, ktorý  je miestnym maskotom a podľa legendy vytvoril jazero Wörthersee. Jeho socha je ďalším z mimoriadne obľúbených symbolov tohto mesta. Mimochodom, rovnaký názov nesie aj štadión v Klagenfurte – Wörthersee Stadium.

Bavorský šláger

Ak úpenlivo premýšľate a máte doma malého futbalistu či futbalistku, poďte si s nami užiť letný súboj futbalových velikánov. Bayern Mníchov a Manchester United vo vynovenej Allianz Arene strčí do vrecka všetky videohry, počítače či smartfóny. Doprajte sebe i svojej ratolesti súboj Bavorov a Červených diablov, na ktorý sa len tak nezabúda.

Deti budú nadšené, keď budú sledovať futbalové idoly naživo a za takúto odmenu bude to ďalšie vysvedčenie ešte lepšie. Minimálne sloh na začiatku nového školského roka o najlepší zážitok prázdnin.

Obligátnu prehliadku mesta a starých budov, ktorá deťom deťom nič nepovie a náreky typu „bolia ma nohy“ nechajte na iných a využite množstvo zábavných atrakcií, ktoré Mníchov ponúka. Vaše ratolesti sa určite nechajú nahovoriť na skvostné múzeum BMW, ktoré sa pýši všetkými modelmi vyrobenými na tejto pôde.

Ak ste si doteraz mysleli, že safari je možné zažiť iba v Afrike – omyl, aj Mníchov má to svoje. Snívajú deti o hladkaní divokých zvierat? Mníchovská ZOO prispôsobila výbehy zvierat ich prirodzenému životnému prostrediu, a tak o živý kontakt s nimi nebude núdza. Po adrenalínovom zážitku ešte zbehnite do Olympijského parku, ktorý bol vybudovaný pre šampionát v roku 1972 a skúste si trasu víťazov.

Aby si svoje našli aj dospelí, nezabudnite sa zastaviť v pivnej pivnici, kde môžete ochutnať všakovaké pivné moky. Deti si pochutia na tradičných praclíkoch a zážitok z mníchovskej kultúry bude neopísateľný a zasýti.

Ak teda zvažujete, ako prekvapiť svoje ratolesti a hľadáte odmenu za školský rok, poďte s nami na výlet. Darujte im to najcennejšie – nové dobrodružstvo a možnosť spoznať inú kultúru.