Obhliadnutie za slovenským pohárovým letom: Slovan po 2 rokoch opäť v skupinovej fáze

3 minúty čítania

Zo štyroch slovenských zástupcov  v tomto ročníku európskych pohárových súťaží pokračuje na jeseň iba rekordný majster ŠK Slovan Bratislava. Belasí splnili svoju základnú ambíciu a postúpili do skupiny Európskej konferenčnej ligy.

Pravda, v tábore Slovana sa netajili veľkou túžbou preraziť hlavne v Lige majstrov. V 2. predkole však stroskotali na kvalitnom Young Boys Bern a v play-off Európskej ligy bol nad ich sily Olympiakos Pirues.

V týchto štyroch zápasoch sa ukázalo, že Slovan ešte nedorástol aspoň na dobrú európsku úroveň a tak nesmierne ambiciózneho trénera Vladimíra Weissa st. čaká poriadny beh na dlhú trať, aby na Tehelnom poli vybudoval kvalitné mužstvo.

Dobré je však a kvitujú to aj fanúšikovia belasých, že od nástupu do funkcie začal v klube robiť poriadky. Zahraniční hráči si tam už niekoľko rokov vegetili a namiesto nich vedenie menilo trénerov.

Teraz je tam šéf s tvrdou rukou, ktorý veľmi dbá na disciplínu a pokiaľ funkcionári mu dožičia čas a trpezlivosť, tak Slovan by sa konečne mohol dostať na úplne inú úroveň.

Vo Fortuna lige zrejme aj v tomto ročníku mu nebude mať kto konkurovať, o to viac sa môže sústrediť na vystúpenia v skupine Konferenčnej lige. V odvete proti Olympiakosu Pirues zohral proti favoritovi s takmer deväťnásobne hodnotnejším kádrom výbornú partiu, hoci od 26. min hral bez vylúčeného  Vernona De Marca. ,,Bol to najlepší výkon pod našim vedením,“ povedal V. Weiss hneď po zápase. Pravda, belasých veľmi musí mrzieť, že štyri z piatich gólov dostali zo štandardných situácií.

ŠK Slovan Bratislava sa v F-skupine Európskej konferenčnej ligy stretne s FC Kodaň, PAOK Solún a Lincolnom Red Imps.

Z nedávnej minulosti má úspešné skúsenosti s dvoma protivníkmi. PAOK vyradil v play off EL v sezóne 2019/2020, keď sa prebojoval do skupinovej fázy. S Lincolnom si už dvakrát zmeral sily v tomto ročníku, v treťom predkole EL postúpil vďaka víťazstvu 3:1 na pôde súpera, na ktoré nadviazal domácou remízou 1:1.

ŽILINA AJ TRNAVA CHVÁLITEBNE

MŠK Žilina až do play-off  Konferenčnej ligy absolvoval skvelú jazdu, keď zo šiestich stretnutí štyri vyhral, raz remizoval a raz prehral. Keď MŠK po brilantnom výkone zmietol Tobol Kostonaj doma 5:0, tak na jeho adresu sa rozplývali domáca verejnosť,  médiá, fanúšikovia a tiež tréneri.

Šošoni však posledný krok nezvládli, čoho dôsledkom boli dve prehry v súčasnosti s priemerným českým klubom FK Jablonec, na jeho pôde 1:5 a doma 0:3.

Spartak Trnava uhral celkom solídne 3. predkolo Európskej  konferenčnej ligy. Treba oceniť, že prešiel cez rumunský tím Sepsi OSK, ale proti Maccabi Tel Aviv vypadol hlavne preto, lebo doma a ani vonku mu nedal gól. V defenzíve obstál, keď dostal jediný gól až v odvete v Izraeli, ale v ofenzíve zlyhal.

S Konferenčnou ligou sa však rozlúčil dôstojne, v šiestich zápasoch získal nové a cenné skúsenosti, ktoré by mal zúročiť teraz v najvyššej domácej súťaži a o rok už aj s bývalým kapitánom reprezentácie Martinom Škrtelom môže si dať v pohárovej Európe ešte vyššie ciele.

Prvý zo slovenského štvorlístka skončil DAC Dunajská Streda. V 2. predkole Konferenčnej ligy Partizan Belehrad vyhral nad ním doma 1:0 a vonku 2:0. Vo viacerých činnostiach bol lepším mužstvom.

DAC od začiatku novej sezóny pôsobí rozpačitým dojmom, veľmi mu chýba najlepší strelec uplynulého ročníka Ramirez, ktorý odišiel do Dynama Kyjev. Dieru po ňom doteraz nezaplátal  a vôbec DAC bol absolútne nepripravený na európsku konfrontáciu s takým silným súperom, akým je Partizan, ktorý zaslúžene postúpil do skupinovej fázy tejto súťaže.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV NA EURÓPSKE POHÁRE NÁJDETE TU.