Nové ofenzívne hviezdy. Aké bude ďalšie El Clásico?

Píše Richard Hanzlík z prvého neobjektívneho portálu TakUrčitee.sk

V športovom svete existuje zopár podujatí, ktoré treba vidieť. Otvárací ceremoniál na olympijských hrách, finále majstrovstiev sveta vo futbale, siedmy finálový zápas Stanley Cupu, finále Wimbledonu, finále Ligy majstrov, Veľkú cenu Monaka F1 a španielske El Clásico.

Na rozdiel od ostatných podujatí má tradičný súboj španielskych gigantov vo svojej unikátnosti tú nevýhodu, že sa odohráva dva- až štyrikrát do roka. Teda, ono je to, samozrejme, výhoda pre všetkých, ktorí futbal milujú.

Čo sa týka sledovanosti, najväčšie odhady tvrdia, že El Clásico sa vysiela pre 50-miliónové publikum, reálna sledovanosť však bola najvyššia v roku 2015, keď si výhru Barcelony 4:0 zaplo až 350 miliónov divákov. Real hral doma a čelil trojzáprahu MSN. Práve tomu, ktorý sa možno v nasledujúcich doch dá znovu dokopy a aby toho nebolo málo, pomáhať im bude Griezmann.

Prečo je El Clásico také unikátne? Tí, ktorí aspoň trochu poznajú hnedú históriu Španielska a snahy Kataláncov osamostatniť sa, vedia, že toto už nie je iba o futbale. Je to, ako keď naši hokejisti počas ruskej okupácie porazili ruskú zbornú komandu. Počas tých 90 minút je to boj o tri body, hrdosť a česť.

Zopár zaujímavých faktov o tomto zápase:

– Prvé El Clásico sa odohralo 1. februára 1929

– Naposledy v ňom diváci nevideli gól v novembri roku 2002

– Najvyššie víťazstvo si drží Real. V roku 1943 zvíťazil 11:1

– Jediným hráčom, ktorý skóroval v El Clásicu za obidva kluby, bol Ronaldo

Napriek lepšiemu úvodu zo strany Realu sa Barcelone v posledných rokoch podarilo Madrid v počte víťazstiev nielen dobehnúť, ale v poslednej sezóne dokonca aj predbehnúť. Z 242 zápasov vyhrali Blaugranas 9, Merengues 95 a 51 sa skončilo remízou. Real najprv prehral odvetný zápas Copa Del Rey na domácej pôde 0:3, aby o týždne neskôr sezónu pokazil aj domácou ligovou prehrou.

Efekt Messi

Písal sa rok 2007, keď v decembri zavítal na Nou Camp Real Madrid. Hostia si odviezli domov tri body a sezónu nakoniec uzatvorili ako majstri. Ale bolo to aj posledné El Clásico pred Messiho érou. Trvalo dlhých 10 rokov, kým sme sa dočkali tejto klasiky bez jedného z nich. Leo sa zranil, Cristiano bol v tom čase už v Turíne.

Messi. Odkedy Leo prerazil do základnej zostavy, zmenilo sa všetko. Rekordy v počte trofejí, gólov, priamych kopov, driblingov. Leo kompletne zmenil smerovanie Barcelony. A to sa samozrejme odrazilo aj v El Clásicu. Len v lige je to od roku 2008 14:5 v prospech Barcelony. Mierne navrch má Real v Copa Del Rey a španielskom Superpohári 3:2. V Lige majstrov sa od tej doby stretli iba raz, z postupu sa radovala Barcelona.

Čo je však pre fanúšika Realu Madrid najhoršie, Messi si zo štadióna Santiago Bernábeu urobil svoju arénu na „one man show“. Niekedy to pripomínalo tréningového ihrisko.

Bilancia domácich zápasov Realu proti Leovi a jeho Barcelone je takáto 4 – 3 – 11. Pamätnú oslavu s dresom v rukách si pamätá každý.

Čo príde teraz?

Druhá sezóna po ére Messi vs. Ronaldo nemôže byť pre Real horšia ako tá predchádzajúca, no pusinkám sa proti Barcelone v poslednej dobe až na pár výnimiek nedarilo, ale Zizou chce tím prebudovať.

A mal by začať obranou. Ak hrá Marcelo, vzniká na ľavom krídle otvorená diaľnica. Zidane sa už musí naučiť, že chabá obrana proti Barcelone nikdy stačiť nebude. Určite nie, pokiaľ tam bude Messi. Bez znehodnocovania výkonu jeho spoluhráčov je to práve on, kto robí rozdiel medzi úspechom a domácimi prehrami 0:3.

Realu však odišli aj Ronaldove góly, pričom Barca svoju ofenzívnu silu ešte posilnila. V Madride chvíľku potrvá, kým dospeje Vinicius s Rodrygom, preto sa dá aj tento rok očakávať dominancia Barcelony. Iba ak by sa Zizou rozhodol zobrať si v El Clásicu príklad z Liverpoolu. To by bola oslava futbalu.

A čo bude potom, ako Leo zavesí kopačky? S veľkou pravdepodobnosťou súboje o Zlatú loptu Neymar vs. Mbappé alebo Griezmann vs. Hazard. Barcelona s Realom budú totiž vždy priťahovať najväčšie hviezdy a kolotoč derby zápasov sa bude ďalej točiť. A raz sa znovu zjavia dvaja mimozemšťania, ktorí ovládnu futbal tak ako Leo s Cristianom.