Neymar – najdrahší prestup v histórii športu

Píše Roman Krajniak, zo športového portálu aequilibrium.

Po zverejnení podrobností niet pochýb, ktorý prestup je najdrahší v histórii športu a to nielen futbalu. Neymar! Aj preto priniesol toľko pozornosti.

Je potrebné poznamenať, že už jeho prestup z brazílskeho Santosu do FC Barcelona v 2013 bol veľmi rozporuplný. Naviac zo strany FC Barcelona vcelku nezvládnutý. Najskôr totiž FC Barcelona tvrdila, že za Neymara zaplatila „len“ 57.1 milióna € (17.1 milióna Santosu a 40 miliónov firme, ktorú vlastní Neymarova rodina).

Po rôznych žalobách a súdnych konaniach, keď muselo vtedajšie vedenie FCB odstúpiť, sa začiatkom roku 2014 potvrdilo, že prestup v skutočnosti Barcelonu stál 86.2 milióna €. Faktom ale zostáva, že v roku 2013 Neymar podpísal svoju prvú, päťročnú zmluvu s FC Barcelona s ročným platom 8.8 milióna € a výstupnou klauzulou na 190 miliónov €. Následne v lete 2016 podpísal Neymar predĺženie zmluvy s FC Barcelona až do roku 2021. Jeho plat narástol na 16 miliónov € a výkupná klauzula vzrástla na 200 miliónov € v prvom roku, 222 miliónov € v druhom roku a 250 miliónov € v ďalších rokoch. K výstupnej klauzule sa vrátim o pár riadkov nižšie.

skysports-neymar-transfer-world-record-fee-graphic_4063878

Pri jeho prestupe z Brazílie do FC Barcelona boli viacerí odborníci skeptickí k jeho postaveniu v mužstve plnom hviezd na čele s Messim.  Slávny Johan Cruyff v jednom z rozhovorov pre španielske médiá povedal, že on by dvoch kapitánov na jednu loď nedával.

Napriek tomu, že Neymar s FC Barcelona za tie štyri roky vyhral veľa titulov, a zožal mnoho slávy, stále bol len jedným z famóznej trojice MSN. A v FC Barcelona, pokiaľ tam bude Leo Messi, bol by vždy prinajlepšom dvojkou. Pre mňa je zaujímavou aj situácia, že ostatných pár rokov je celý futbalový svet pri debatách o najlepšom futbalistovi planéty bipolárny. Messi, či Ronaldo. A ako to mnohokrát býva, kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. Messi aj Ronaldo už naviac nie sú najmladší, obaja už majú po tridsiatke, a tak podľa mňa na scénu pomaly prichádza nový kráľ. Neymar.

Po 4 rokoch v Barcelone nastal čas pre Neymara stať sa „kapitánom“ vlastnej lode.

Čo je však zaujímavé, Neymarov presun do PSG nie je klasickým prestupom, keď sa dva kluby dohodnú na odstupnom za hráča. Neymarov prípad znamená v podstate predčasné ukončenie zmluvy za vopred dohodnutých podmienok. Pri prestupoch veľkých hráčov vo futbale sa v modernej dobe do zmluvy dáva tzv. klauzula o výkupnej hodnote (buy out clause).

Pravdou však je, že sa množia hlasy (napr. FIFPRO) o spravodlivosti takejto klauzuly a celkovo o prestupových pravidlách vo futbale v súvislosti s konkurencieschopnosťou menších klubov. Výkupná hodnota je v podstate pevne stanovená čiastka, za ktorú môže hráč predčasne ukončiť platnú zmluvu a odísť do iného klubu. Je to svojím spôsobom poistka pre aktuálny klub. Väčšinou ju stanovia v astronomickej sume, predpokladajúc, že sa nenájde nik, kto by takúto čiastku niekedy zaplatil. A keď už, tak nech na tom poriadne „zarobia“. Majstrami v tomto ohľade sú v Reale Madrid. Cristiano Ronaldo má napríklad výkupnú klauzulu vo výške 1 miliardy €.

FC Barcelona je v tejto problematike menej obozretná. Veď napríklad Leo Messi má v zmluve výkupnú klauzulu „len“ na úrovni 300 miliónov €. O tom, prečo si myslím, že je to málo obozretné svedčí práve prípad Neymara. V jeho prípade FC Barcelona stanovila vlani, pri podpise novej zmluvy, výkupnú hodnotu na 222 miliónov € a predpokladali, že sa nenájde subjekt ochotný zaplatiť túto „šialenú“ čiastku za jedného hráča.

Opak bol pravdou. Našiel sa a zaplatil.

Prestup Neymara do PSG bol „lacnejší“ ako prestup Zidana v 2001

Veľa otázok smeruje k tomu, či to vôbec dáva zmysel, kúpiť hráča za 222 miliónov €? Podľa väčšiny odborníkov z celého sveta, ktorých dlhodobo sledujem, áno. Osobne sa s tým stotožňujem. Hlavne v súčasnom nastavení futbalového biznisu, ktorý sa však môže zanedlho zmeniť. Vezmite si len jeden detail. Z účtovného hľadiska si kluby nákup hráčov „odpisujú“ toľko rokov, na koľko rokov znie zmluva. Tzn., že „nákup“ Neymara rozdelia v nákladoch v účtovníctve do piatich rokov. Takže sa bavíme o sume 44.4 milióna € na rok vs. ročné tržby PSG, ktoré sú 520 miliónov €. To nám dáva ukazovateľ na úrovni „len“ 8.5% ročných tržieb klubu. To je už trochu iné porovnanie, čo myslíte?

Podobné čísla, dokonca aj vyššie (pomer nákupnej ceny hráča vs. ročné tržby klubu) tu už boli aj v minulosti.  Napríklad v roku 2001 zaplatil Real Madrid rekordnú čiastku 77.5 milióna € za prestup Zinedine Zidana z Juventusu. V tom istom roku mal pritom Real Madrid tržby 152 miliónov €. Keďže Zidane podpísal vtedy štvorročný kontrakt, prestupovú sumu klub „odpisoval“ štyri roky. Takže ak by sme postupovali rovnakým výpočtom ako pri Neymarovi vyššie, tak pomer prestupovej čiastky k ročným tržbám bol v tomto prípade takmer 13%.

Takže v podstate prestup Zidana v roku 2001 bol „drahší“ ako súčasný prestup Neymara do PSG.

Ešte by som okrajovo spomenul dve súvislosti, ktoré mi nahovárajú, že prestup Neymara do PSG sa majiteľom mnohonásobne vráti.

Paríž je okrem iného európskym centrom finančníctva, biznisu, módy, vedy ako i umenia. A práve módny priemysel je ten, ktorý podľa mňa Neymar priťahuje. On sám je svojím spôsobom módnou ikonou. Neymar je tiež magnetom pre mnohé svetové celebrity. Pozrite si jeho profily na Instagrame a Facebooku. Nájdete tam množstvo spoločných fotiek s hviezdami showbiznisu, športu, politiky ako i svetovými celebritami s ktorými sa pravidelne stretáva. Všetci sú z neho „unesení“. A tento vplyv je niečo, čo Paríž a Neymar budú chcieť určite zužitkovať.

Druhá súvislosť ktorá je z môjho pohľadu významná, je fakt, že futbalové MS 2022 sa uskutočnia v Katare. A spoločnosť vlastniaca PSG (Qatar Sports Investments) je v podstate predĺženou rukou Katarského štátu. A mať pri prezentácii MS v Katare k dispozícii také tromfy akými sú Neymar, Di Maria, alebo Cavani je na nezaplatenie.

Všetky vyššie uvedené fakty a súvislosti ma utvrdzujú v tom, že prestup Neymara je omnoho viac ako len obyčajný futbalový prestup. Je to premyslený a strategický biznis QSI.

No povedzte, nie je ten svet športového biznisu fascinujúci?