Nepodľahli ani obezite. Najtučnejší futbalisti sveta

Hoci sú okresné ligy posiate plnoštíhlymi postavami, v európskych súťažiach sú raritou. Pozrite si profily desiatich hráčov, u ktorých hmotnosť nehrá žiadnu rolu. Aspoň nie tú futbalovú.

Druhú časť nájdete TU

JON PARKIN

38-ročný rodák z Barnsley už skončil s aktívnym futbalom, posledným angažmánom bol piatoligový York City. Jeho kariérnym maximom, počas ktorého mal najvyššiu trhovú hodnotu 680 000 libier, bolo pôsobenie v Prestone. Parkinovo meno sa však vyskytuje aj v análoch Stoke či Hullu City.

Viaceré zdroje uvádzajú, že jeho niekdajšia hmotnosť dosahovala 86 kg. Podľa starších snímok je však jasné, že váha sa pri výške 1,93 metra blížila k trojcifernému číslu.

najtucnejsi futbalisti sveta jon parkinFOTO: Twitter/UndrTheCosh

IVAN VALENCIANO

Už nehrajúci Kolumbijčan sa zúčastnil v roku 1992 olympijských hier a v 1994 majstrovstiev sveta, kde reprezentoval svoju krajinu. Keď Valenciano prestúpil do Independientu Medellín v roku 1999, vážil 91 kg. S výškou 1,76 metra však dokázal ešte v tom roku nastrieľať 24 gólov v 38 stretnutiach. O sedem rokov sa jeho hmotnosť ešte zvýšila. Stále bol aktívnym futbalistom, i napriek váhe 105 kg.

5 pamätných zápasov slovenských klubov v Európe

Rozhodol sa, že sa prihlási do televíznej šou, ktorá ho mala zbaviť nadbytočnej obezity. Vtedy vyhlásil legendárnu vetu: „Ak by som bol chudší, bol by som lepší ako Ronaldo a mohol by som hrať za Real Madrid či Inter Miláno.“

najtucnejsi futbalisti sveta valenciano
FOTO: Twitter/Ivan René Valenciano

STEVE MCNULTY

36-ročný futbalista vymenil vlani Tranmere Rovers za York City. Je odchovancom liverpoolskej akadémie, do prvého tímu The Reds sa však nikdy nedostal. Za roky 2013/14 získal ocenenie pre Najlepšieho hráča sezóny v službách Luton Town.

Ako defenzívny futbalista s nefutbalovým vzhľadom a výškou 1,86 metra váži takmer 90 kg. Jeho hendikep na ihrisku takmer nie je cítiť, niekedy sa blysne aj takýmto gólovým zásahom.

JAN MOLBY

Dán, ktorého kariéra je navždy spätá s Liverpoolom. Odohral zaň až 12 sezón. V roku 2006 ho označili za 16. najlepšieho hráča liverpoolskej histórie. Dnes 56-ročný Molby vynikal skvelou technikou a presnými prihrávkami. Jeho život bol naozaj pestrý.

Rád si užíval chvíle v reštauráciách, v nočných kluboch a holdoval alkoholu. Zaznamenal tak aj rapídne zvýšenie hmotnosti či pobyt vo väzení. Keď prišiel na Anfield Road, vážil skoro 90 kg.

najtucnejsi futbalisti sveta jan molbyFOTO: sportsmole.co.uk

JEROEN VERHOEVEN

Jeho brankárske začiatky sa spájajú s povestnou amsterdamskou školou v Ajaxe. Najviac sa zviditeľnil vo Volendame, odkiaľ sa vrátil späť do Ajaxu, s ktorým dokázal získať dva ligové primáty.

„Trénujem sedem dní v týždni a vždy dám zo seba všetko. Chcel by som byť štíhly, ak by som vedel, ako na to. Skúšal som všetko, jednoducho nič nezaberá,“ povedal pre portál Goal.com Verhoeven, vtedy vážiaci 103 kg.

najtucnejsi futbalisti sveta verhoevenFOTO: alcheotron.com

ADRIANO

Jeho strely boli nechytateľné bomby, bol silný na lopte a vyhral takmer každý súboj. Hoci získal trinásť klubových trofejí a štyri s brazílskym národným mužstvom, Adriana postihli depresie, závislosť od drog a zlý životný štýl.

10 športových biografií pre každého fanúšika

A tak sa stal z futbalistu svetového formátu vo veku 27 rokov hráč, ktorého kariéra sa prakticky skončila. V čase, keď mal zdravotné problémy, dosahoval hmotnosť až 95 kg.

najtucnejsi futbalisti sveta adrianoFOTO: whoateallthepies.tv

NEVILLE SOUTHALL

Legenda Evertonu, kde strávil sedemnásť rokov na poste gólmana. Podľa portálu The Sportster vyhral deväť trofejí a pripísal si 747 štartov v drese liverpoolskeho celku. Na svojom konte má 82 zápasov za waleskú reprezentáciu.

Niektoré zdroje informujú, že vážil 90 kg a nadváhou trpel viackrát počas profesionálnej kariéry. Dnes má Neville už 61 rokov.

najtucnejsi futbalisti sveta southallFOTO: caughtoffside.com

TOMAS BROLIN

50-ročného Švéda angažoval v roku 1995 Leeds United za dovtedy rekordnú čiastku – 4,5 milióna libier. Brolin prestúpil z talianskej Parmy, v ktorej hviezdil. Vyhral s ňou Taliansky pohár, Pohár UEFA či Pohár víťazov pohárov. V Anglicku sa mu však nedarilo.

Napriek buldočej povahe a pracovitosti bol po troch mesiacoch vyradený zo zostavy. Vo veku 28 rokov skončil s aktívnou kariérou a bol vyhlásený za druhého najhoršieho hráča v histórii Premier League. Brolin si svoj sen aj tak splnil. V roku 2000 si v Štokholme otvoril vlastnú reštauráciu.

najtucnejsi futbalisti sveta brolinFOTO: Twitter/Escape to Suomi

AILTON

Brazílčana s výškou 1,77 metra sužovali problémy s obezitou dlhodobo. 46-ročný rodák z Paraíby figuroval v takých kluboch ako Schalke, Brémy, Besiktas či Hamburg. I keď bol na pohľad plnoštíhly, ako uvádza Transfermarkt, za 336 duelov zaznamenal 154 presných zásahov, čo je obdivuhodné číslo.

najtucnejsi futbalisti sveta ailtonFOTO: footballstopten.com

WILLIAM FOULKE

Niekdajší brankár vážil počas prvého angažmánu v Sheffielde United 125 kg. V roku 1906, po prestupe do Bradfordu, sa jeho hmotnosť zvýšila na 158 kg, čím sa stal suverénne najťažším futbalistom všetkých čias. Chytal však aj za Chelsea.

ESPN píše, že Foulke raz údajne v hoteli zjedol všetky raňajky svojich spoluhráčov. Na prezývku „Fatty“ reagoval svojsky: „Volajte ma, ako chcete, len ma nikdy nezavolajte neskoro na večeru.“

Ide to aj z domu. Vyskúšajte virtuálne prehliadky štadiónov

najtucnejsi futbalisti sveta foulkeFOTO: webgenerator24.pl


Odkaz na pôvodný článok

FOTO: koláž/thesportster.com, espnfc.com