Nefandíš Brightonu? K tomu sa radšej nepriznávaj! 

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Keď ľudia cestujú za futbalom do Anglicka, aby videli najlepšiu ligu na svete Premier League, zvyčajnými destináciami sú Londýn, Manchester či Liverpool. My sme sa ale počas posledného októbrového víkendu rozhodli ísť zľahka proti prúdu. Z londýnskeho letiska Gatwick sme si to nasmerovali na južné pobrežie, do Brightonu. Mesto, ktoré je dominantou grófstva Sussex a je Mekkou tolerancie, je taktiež domovom klubu Brighton & Hove Albion.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

V Brightone bol vítaný každý, okrem Pottera

Čajky majú jeden z najkrajších herných prejavov v anglickej lige, čo sa nezmenilo ani po tom, čo tréner Graham Potter odišiel do Chelsea a nahradil ho Roberto De Zerbi. Halloweensky víkend v Brightone sľuboval priam hollywoodsky príbeh, do mesta totiž pricestovala Chelsea, na lavičke s menovcom svetoznámeho čarodejníka. Vyššie spomínaná tolerancia je jedným z najpoužívanejších slov v tejto oblasti, ale keď príde na futbal, pekné slová idú do úzadia.

Zdroj: si.com/foto: Imago – Graham Potter, tréner Chelsea

Ak sa vyberiete na Amex Stadium a nefandíte domácim Seagulls, radšej to nedávajte najavo. Stretli sme viacero fanúšikov, ktorí dali jasne vedieť, že za Brighton položia aj život. Potter je pre nich zradca, to isté Cucurella. Pred štadiónom si všetci (naozaj všetci) dajú tradičné fish & chips, k tomu Colu alebo slabé britské pivo a vstúpia na štadión, kde platíte všetko bezkontaktne. Zápas však cítiť vo vzduchu od samotného rána, či už ste v prístave v Marine, v centre na Churchill Square alebo v neďalekej dedinke Telscombe. Dresy, šiltovky a debaty o tom, ako Chelsea na juhu padne.

DJ na štadióne a top výkon „Čajok“

Amex je slušne zaplnený už približne pol hodinu pred výkopom, takmer 32 tisíc ľudí chystá pre The Blues z hlavného mesta naozajstné peklo. Sprievodný program v podobe rozhovorov, dokrútok či highlights je na svetovej úrovni, ľudia sa bavia a nechýba ani DJ, ktorý púšťa mladšie či staršie vypaľovačky, aby si na svoje prišli naozaj všetci. Brighton & Hove Albion vlastnia Američania a vplyv zo zámoria cítiť, či už technologicky, alebo z toho rozmeru, že nejde iba o futbalový zápas. Je to prvotriedna športová šou.

„You’re getting sacked in the morning!“
fanúšikovia Brigtonu na adresu bývalého trénera G. Pottera

Už pred úvodným hvizdom by ste nepočuli ani len meno spolu sediaceho. Neustále skandovanie, burcovanie domácich a perfektná atmosféra. Hráči Brightonu predviedli jeden z TOP výkonov za uplynulé mesiace a do Chelsea sa poriadne zahryzli. Modrí sa spamätali, keď bolo 2:0, napokon Seagulls zvíťazili rozdielom triedy 4:1 a absolútne zaslúžene. Favorit odchádzal s dlhým nosom, Cucurella a Potter, ktorí nedávno BAH opustili, si museli na svoju adresu vypočuť naozaj nepríjemné pokriky.

📽️ Góly zo zápasu Brighton – Chelsea (4:1), Zdroj: Youtube / chelseatv

Futbal na juhu je iný: „This is Brigton!“

Fanúšikovia na juhu Anglicka sú energickí, striktní, hluční a keby mohli, za svojich miláčikov by aj dýchali. Aj napriek v momentoch nepriateľskej atmosfére boli na Amex rodiny s deťmi, ženy či dôchodcovia. Keď sme odchádzali a videli sme, v akej symbióze domáci tím a fans sú, tak sme si uvedomili, že Chelsea naozaj v ten deň nemala šancu.

Zdroj: themag.co.uk

Futbal na britskom južnom pobreží je iný ako na Stamford Bridge, Emirates Stadium, Old Trafford, Anfield Road či Etihad Stadium. Nie horší, nie lepší, ale iný. Skrátka, zažiť Premier League v Brightone je niečo, čo by milovník anglického futbalu rozhodne mal absolvovať. Akurát, menšia rada, keď sa lokálni priaznivci budú pýtať, komu fandíte, existuje iba jedna správna odpoveď: „Boys from Sussex!“

👉 Celú ponuku na Anglickú ligu nájdete TU