Navštívte Wimbledon. Miesto, kde sa píšu tenisové dejiny

Autor: Martin Ferianec

Skoro každý šport má vo svojom kalendári nejakú udalosť, ktorá sa vymyká zabehnutým štandardom. Udalosť, ktorú športovci nechcú prioritne kvôli nejakým bodom alebo prize money. Ani športový nadšenci nemajú jediný cieľ vidieť najdokonalejšie športový výkon. Výnimočnosť turnaja najviac láka obe strany. Byť pritom a zažiť všetko šialenstvo na vlastnej koži. V tenise je touto udalosťou turnaj vo Wimbledone.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Tretí grandslam v sezóne sa koná začiatkom júla na kurtoch „All England Lawn Tennis & Croquet Club“ v juhozápadnej časti Londýna.

Zdroj: trip.com

Ideálna príležitosť spojiť príjemné ešte s príjemnejším. Pozrieť mesto na Temži a zároveň sa stať súčasťou najtradičnejšej tenisovej udalosti na svete. A ideálne je aj vybrať sa vo dvojici. Slovne spojenie „kamarát do dažďa“ dokáže, v spojení s ostrovnými vrtochmi počasia, nabrať úplne nové rozmery. Ruku na srdce, kto nemá v širšom okruhu známych aspoň jedného pracovného migranta práve v hlavnom meste Anglicka, s ktorým rád dá jedno orosené. Tak či onak správny fanúšik neodolá pretože Wimbledon je naj!

Najstarší

Prvý ročník turnaja sa odohral už v roku 1877 na ulici Worple road, kde klub pôvodne sídlil. Prvé finále sa odohralo pred dvesto divákmi, už v tej dobe platiacimi. Až so zvýšeným záujmom bol klub nútený presťahovať sa na súčasné sídlo. Najstarší turnaj musel logicky prejsť najväčšími zmenami z pomedzi všetkých. Traduje sa, že prvé ročníky úlohu kosačky plnil dobytok , čoho dôsledkom bolo upratávanie prírodného hnojiva vždy ráno pred zápasmi. Dnes už nemysliteľné, napriek tom sa práve Wimbledon snaží od tradícií neupúšťať.

Zdroj: slazengerheritage.com/foto: J. Parmley Paret – finále štvorhy v roku 1897

Najtradičnejší

Práve tradície dávajú turnaju arómu výnimočnosti. Briti od nich upúšťajú len veľmi neradi. Wimbledon je jediný. Napríklad dress code neplatí len pre hráčov ale i pre personál. Od voľnej nedele sa upustilo len pri extrémnych sklzoch, za 140 ročnú históriu 4 krát. Divákov možno najviac poteší tradícia tenisu bez reklám. Rovnako svoje nezameniteľné zastúpenie majú aj podávači loptičiek či prítomnosť členov vojenskej služby.

🎾 Prečítajte si report z minulého roku: Na Wimbledone nechýbali jahody so šľahačkou ani päťsetová dráma

Zdroj: tennis365.com – príprava podávačov loptičiek

Najšpecifickejší

Tráva nie je špecialitkou len v Holandsku. V All England Clube ju užívajú všetci hráči, samozrejme na tenis. Špecifický povrch na ktorom sa obvykle hráva zhruba 5 týždňov v roku. Dáva možnosť na pár týždňov vystreliť úzkej skupine hráčov, ktorých doménou je podanie. Špecifikom je i dĺžka zápasov. Wimbledon odoláva ich skracovaniu a žiadna seniorská kategória nepozná tie break v rozhodujúcom sete. Preto aj vy môžete byť svedkom jedného z never-ending zápasov, čo prepisujú dejiny.

Najprestížnejší

Sedieť v na tribúne s hviezdami filmového plátna, športovými hviezdami či politickými elitami sa nepodarí hocikomu. Dokonca pri troche štastia je možné byť v blízkosti britskej kráľovskej rodiny. Viem už sa všetci vidíme v hľadisku, ale bol by hriech vidieť z Londýna len hotel a kurty. Stačí pár hodín aby ste naživo videl Big Ben, parlament či Tower Bridge. Skontrolovať môžete nového kráľa Karola III. v Buckinghamskom paláci alebo zobrať svoju polovičku na nákupy na Oxford street.

Neostáva už nič iné len vychutnať, že ste súčasťou niečoho výnimočného. Atmosféru umocniť jahodami so šľahačkou. Kúpiť magnetky, prípadne pozrieť múzeum a vybrať si čo najatraktívnejší zápas z ponuky či vyskúšať Henman hill, premenovaný na Murray mound.

Alternatívny voľný program k londýnskym pamiatkám je futbal. Liga sa síce v našom termíne nehrá, ale k videniu je okrem iného jeden z najstarších futbalových stánkov fulhamský Craven Cottage. Na opačnom konci sa nachádzajú moderné a krásne štadióny Arsenalu (Emirates Stadium) a Tottenhamu (Tottenham Hotspur Stadium). Takto by sme mohli pokračovať ďalej a ďalej.

Wimbledon (letecky na 2 noci) od 550 EUR
Wimbledon (letecky na 3 noci) od 790 EUR

Darujte zážitok svojim blízkym.
Všetky ponuky vrátane darčekovej poukážky nájdete TU