Navštívte s nami Moskvu, symbol mocného Ruska

Moskva – mesto, ktoré vždy vstane z popola

Moskva je historickým, duchovným, ale aj politickým centrom Ruskej Federácie. Mesto, ktoré dal v roku 1147 vystavať knieža Jurij Dolgorukij, má pre Rusov špeciálny význam a sami Rusi ho často nazývajú srdcom Ruska či Matičkou Moskvou.

Ak by ste sa nás spýtali kam v Moskve ísť, ako prvé by sme vám odporučili Červené námestie – samotné srdce Moskvy. Úchvatné miesto, z ktorého dýcha veľkosť a hrdosť Ruského národa. Krasnaja Ploščaď je bariérou, prirodzene oddeľujúcou Kremeľ od historického jadra mesta a zároveň križovatkou z ktorej je blízko k desiatkam ďalších zaujímavých miest.

Mimochodom. Spomínaný Kremeľ určite nevynechajte. Monumentálne sídlo najmocnejších mužov cárskeho aj novodobého Ruska, budí rešpekt svojou rozlohou a jeho až 17 metrov vysoké múry z neho robia nedobytnú pevnosť (slovo Kremeľ v skutočnosti znamená práve pevnosť). Kremeľ aj Červené námestie sú spoločne zapísané aj v zozname pamiatok UNESCO.

Kúsok od Kremľa stojí Chrám Vasilija Blaženého. Nádherná stavba, symbol ruskej architektúry, je ako vystrihnutá z Ruských bohatierskych rozprávok. Prekvapí vás farbami, aj hravými pozlátenými kupolami vežičiek. Postaviť ho dal sám Ivan Hrozný a hovorí sa, že architekta Postnika Jakovleva, nechal po dokončení prác pripraviť o zrak, aby už nikdy nevytvoril také vzácne dielo.

Od honosného chrámu peši zvládnete aj presun do budovy, ktorá vás prenesie do čias revolučného Ruska. Mauzóleum s večne spiacim Vladimírom Iljičom Leninom, stojacim za revolúciou, ktorá zmenila (nielen) Rusko na vás silne zapôsobí. A ak vás skutočne zaujímajú dejiny ruského národa nezabudnite potom navštíviť aj impozantné Štátne historické múzeum.

Výpočet toho čo stojí za to v Moskve vidieť je prakticky nekonečný, no určite odporúčame navštíviť Moskovské Metro. Ide o unikátnu dopravnú sieť, ktorá nemá obdoby nikde na svete. Stanice moskovského metra pripomínajú skôr paláce, ako obyčajné nástupištia a ich bohatá výzdoba vám vyrazí dych. Celá sieť tunelov navyše slúži Moskovčanom, ako obrovský bunker pre prípad hroziaceho nebezpečenstva a koluje o nej množstvo neuveriteľných legiend, tie si už však pohľadajte sami.

Hovorí sa, že Rusko je krajinou nekonečných možností a že sa rozumom pochopiť nedá. My to môžeme potvrdiť a vy, nech už sa vyberiete do Moskvy alebo do Petrohradu, jeho kráse ľahko podľahnete tiež..