Návrat k ME „21“ na Slovensku: Zastavili nás až Španieli s Puyolom a Xavim

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Je to už 17 rokov odkedy sa naša 21-ka predstavila na záverečnom turnaji Majstrovstiev Euópy vo futbale do 21 rokov. Bolo to to pamätné EURO na Slovensku a preto by si niekto mohol povedať, že účasť na ňom nebola nijak zaslúžená.

Opak je však pravdou, pretože v tých časoch sa o usporiadateľovi rozhodovalo len pár mesiacov pred samotným turnajom spomedzi mužstiev, ktoré si účasť vybojovali. Celkom dobrý model. My sme mali to šťastie, že štadióny v Trenčíne, na Interi, Tehelnom poli a v Trnave boli považované za dostačujúce.

inter tehelne pole trencin stadion trnava

Pamätná generácia

Partička mladých nádejných futbalistov, menovite Babnič, Németh, Greško, Čontofalský, Kisel, alebo Čišovský svoju kvalifikačnú skupinu vyhrala, v baráži porazila Rusko a dostala sa tak právom do skupiny s Talianskom, Tureckom a Anglickom. Svoje zápasy si naši mladíci odohrali na krásnych Pasienkoch.

 gresko gatuso

Time of his life pri reprezentačnom kormidle si s nimi naplno užil aj tréner Dušan Radolský. Ľudia sa zbláznili, zaplnili Pasienky a videli, ako naša skvadra porazila Turecko s Anglickom. Remíza proti Taliansku znamenala druhé miesto v skupine a boj o bronz. Proti Španielsku s Gabrim, Puyolom, alebo Xavim už náš zázrak nevydržal.

Prehra 0:1 znamenala koniec na nepopulárnom štvrtom mieste. Keď už sme pri tých slávnych hráčoch, tak napríklad v drese Anglicka na našich štadiónoch pobehoval Jamie Carragher, Frank Lampard, Danny Murphy, Turci vyslali Basturka, Taliani veľkého Pirla.

anglicko u21 2000
V Trenčíne a Trnave sa hrala skupina A, ktorú ovládli Česi pred Španielskom, Holandskom a Chorvátskom. Diváci tak mohli na vlastné oči vidieť Van Bommela, Hesselinka, Pletikosu, Balabana, Grygeru, Ujfalušiho, Jankulovskeho… Česi síce skupinu vyhrali, ale vo finále ich dvomi gólmi zložil hráč turnaja Pirlo.

taliansko euro 2000

Pokračovanie na Olympiáde v Sydney

Nevadí, hovorili sme si. Veď štvrté miesto nám garantovalo postup na Olympijské hry v Sydney. Ale vtedy sa stalo niečo, na čo budú aktéri ešte dlho spomínať.

Miesto toho, aby sme na opačnú stranu zemegule poslali 21-ku, ktorá turnaj vybojovala, väčšina opôr musela zostať doma. Aby sa s klubmi mohli pripravovať na nadchádzajúcu sezónu, reprezentácia nedosiahla väčší úspech a my sme tak minimalizovali šancu na presadenie sa hráčov v cudzine.

Si predstavte, že niečo vybojujete a potom vám povedia, že zostaň doma kámo, pošleme tam Porázika so Šlahorom. Nič proti chalani, ide o princíp.


Reprezentácia do 21 rokov pre Olympiádu v Sydney 2000

V skupine nás najprv porazila Brazília s Ronaldinhom, potom Japonci s Nakatom a výhra nad Juhoafrickou republikou nám už pomohla iba k lepšej nálade do lietadla domov.

Nikto pred turnajom nečakal zlaté medaily, ale v plnej sile by naše mužstvo s postupom zo skupiny nemalo mať problém. 17 ročná výčitka visí nad funkcionármi zväzu dodnes, pretože ktovie ako by sa náš futbal vyvíjal v prípade menšieho úspechu v Sydney.

Najbližšiu šancu ohromiť svet budú mať naši mladí už na turnaji v Poľsku. Vyhliadky sú dobré. Mužstvo poskladané z talentovaných hráčov, ktorí sa už dokázali presadiť v zahraničí, moderný herný prejav a hlavne prílev fanúšikov, ktorí sa chystajú nášmu mužstvu vytvoriť domáce prostredie. Budete aj vy pri tom, keď budú sokolíci písať dejiny? Kompletnú ponuku nájdete TU.

slovensko 21