Návrat k EURO 2017 do 21 rokov: Škriniar a spol. vedia ako poraziť Poľsko aj Švédsko

4 minúty čítania

Slovenskí športoví fanúšikovia prezliekajú dresy, z hokejovej eufórie plynule prechádzajú na ďalšiu, tentokrát futbalovú. Štart európskeho futbalového sviatku sa blíži nezadržateľným tempom a medzi hviezdnou smotánkou nebudú ani tentoraz chýbať slovenskí Sokoli.

V skupine narazia na tímy, s ktorými sa niektorí naši chlapci stretli aj na EURE U21 v roku 2017. Aj tam nás žreb zaradil do skupiny s Poľskom a Švédskom.

To, že to bol šampionát naozaj podarený, dokazuje aj fakt, že viacero vtedajších mladých hráčov sa vo svojej kariére posunulo tak ďaleko, že si vďaka svojim výkonom a futbalovému napredovaniu vybojovalo miestenku aj do seniorského výberu.

Medzi hráčov, ktorí obliekli dres na EURE U21 v roku 2017 a predstavia sa aj na nastávajúcom EURO 2020, patrí brankár Marek Rodák, obrancovia Milan Škriniar, Denisa Vavro, Martin Valjent a Ľubomír Šatka a stredopoliari László Bénes, Stanislav Lobotka a Lukáš Haraslín.

Viac zaujímavostí zo sveta futbalu nájdete na našom Instagrame @FutbalTour.sk

Obranca Realu Mallorca, s ktorým si vybojoval postup medzi španielsku elitu Martin Valjent, sa presadil vo víťaznom zápase s Poľskom 2:1 a Ľubomír Šatka, ktorý zbiera skúsenosti v drese poľského Lechu Poznaň, uzatváral skóre na 3:0 v dueli so Švédskom.

Generálka s Rakúskom (0:0) na tohtoročný šampionát naznačila, že sa môžeme tešiť na stopérsku dvojicu v zložení Škriniar – Šatka a góly v dueloch skupinovej fázy by sme rozhodne dopriali obidvom. No uspokojíme sa aj s možnosťou, že ich vďaka nim veľa neinkasujeme.

slovensko skriniar

V záložných radoch výberu Štefana Tarkoviča nájdeme trojicu už futbalových svetobežníkov, ktorí si obliekli reprezentačný dres aj pod vedením Pavla Hapala na spomínanom EURE U21. Sú nimi Stanislav Lobotka, ktorý však v aktuálnej sezóne toho veľa v drese Neapola nenahral a ťažko povedať, či vôbec dostane šancu v nejakom zápase.

O poznanie lepšie sú na tom László BénesLukáš Haraslín. Bénes začínal sezónu v Mönchengladbachu, no potom putoval na hosťovanie do Augsburgu, kde odohral 12 zápasov, strelil v nich jeden gól a inkasoval 3 žlté karty.

Najväčšiu minutáž v stretnutiach by si mohol na svoj účet pripísať Lukáš Haraslín. Ten predvádzal kvalitné výkony v drese Sassuola, ktorému len o kúsok unikol postup do európskych futbalových pohárov.

Prvý súper Slovenska na EURE 2020, Poľsko, zverejnilo záverečnú nomináciu trénera Paula Sousu aj s ich najväčšou hviezdou Robertom Lewandowskim. Do výberu 50-ročného Portugalčana sa dostalo aj päť hráčov, ktorí si pamätajú prehru so slovenským výberom z EURA U21.

Na trpký začiatok domáceho turnaja určite neradi spomínajú, kapitán vtedajšieho výberu a obranca Dynama Kyjev Tomasz Kedziora, spoločne s obrancom Southamptonu Janom Bednarekom, či záložníkmi Pawlom Dawidowiczom z Verony, Przemyslawom Frankovskim z Chicago Fire a tiež Karlom Linettym z Turína.

Všetci odohrali v stretnutí so Slovenskom plnú minutáž a nikto z nich nedokázal zabrániť spomínanej prehre. Určite nás všetkých poteší, ak Bednarek nedokáže ubrániť nášho Boženíka, či ďalších slovenských strelcov ani tentoraz.

Náš druhý súper na šampionáte Švédsko, vo svojej záverečnej nominácii stavilo na osvedčené mená a preto sa v jeho výbere nachádza len jeden futbalista, ktorý si spomína na duel so Slovenskom a síce vtedajší kapitán švédskeho výberu do 21 rokov, Kristoffer Olsson.

Tento švédsky tvorca hry futbalovo vyrastal v dánskom Midtjyllande, odkiaľ sa presunul do AIK Štokholmu, aby posledné tri sezóny odohral v ruskom Krasnodare, s ktorým si zahral Ligu majstrov aj Európsku ligu a dostáva v ňom množstvo príležitostí.

Takisto je držiteľom zlatej medaile z EURA U21 z roku 2015, ktoré sa konalo v Česku, no vo vtedajšom výbere kvôli veku nehral veľkú rolu a  nepredstavil sa ani v jednom zo zápasov. Dnes je už stabilným členom výberu trénera Janne Anderssona a s určitosťou ho uvidíme v zápase so Slovenskom.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA EURO 2020 NÁJDETE TU.