Návrat: čo nám ukázali zápasy v kvalifikácii?

Píše Samuel Ďurinský

Kvalifikácia na budúcoročné majstrovstvá Európy je v plnom prúde a naši futbalisti v nej tentoraz odohrali dva náročné súboje proti Chorvátsku a Maďarsku.

Vicemajstrov sveta sme privítali doma, na štadióne Antona Malatinského v Trnave. Hosťom síce v nominácii chýbal záložník Ivan Rakitić, no v zostave mali aj napriek tomu viacero hviezdnych mien svetového futbalu. Spomenúť stačí napríklad aktuálneho držiteľa Zlatej Lopty Luku Modriča či novú posilu mníchovského Bayernu Ivana Perišića.

Práve tieto zvučné mená a zrejme aj prehnaný rešpekt k súperovi spôsobil, že slovenskí futbalisti pôsobili už od začiatku zápasu ustráchane a hostia si prvú šancu vypracovali už v úvodnej minúte zápasu. Podobne sa zápas vyvíjal aj naďalej, v prvom polčase Chorváti nastrelili dvakrát brvno a raz žrď Dúbravkovej brány.

Dobýjanie slovenskej brány prinieslo Chorvátom ovocie až tesne pred polčasovou prestávkou, keď skóre otvoril Vlašič. Tesne po zmene strán zvýšil na rozdiel dvoch gólov Perišič a potupnú prehru o štyri góly zavŕšili ešte Petkovič a Lovren.

Prehrať o triedu s vicemajstrami sveta by nemuselo byť až také zlé, horšie to však bolo s výkonom. Chorváti si vypracovali až 31 streleckých pokusov, zatiaľ čo slovenskí fanúšikovia sa vyloženej šance nedočkali. Obrana pôsobila veľmi pasívnym dojmom, súperovi darovala priveľa času a priestoru.

V strede poľa strácali naši záložníci až priveľa lôpt a v osobných súbojoch boli často neskoro. Ofenzívni hráči sa proti obrane súpera nedokázali presadiť, aj napriek ojedinelým streleckým pokusom.

S predvedenou hrou neboli spokojní diváci, tréner a ani samotní futbalisti, ktorí po zápase netajili svoje sklamanie a hnev a do ďalšieho zápasu chceli svoj výkon určite odčiniť.

Proti Maďarsku nastúpili slovenskí sokoli s dvoma zmenami v základnej zostave. Na pravej obrane nahradil Martina Valjenta bývalý hráč Newcastlu či Dunajskej Stredy Ľubomír Šatka a na hrote dostal namiesto Ondreja Dudu prednosť mladý Žilinčan Róbert Boženík.

Už zaradenie čistokrvného útočníka do zostavy nasvedčovalo tomu, že proti Maďarom bude chcieť hrať tréner Hapal aktívnejšie a ofenzívnejšie ako doma proti Chorvátsku.

Úvod síce patril opäť domácim, no vyloženú šancu si vypracovať nedokázali. Skóre stretnutia otvoril opäť tesne pred koncom prvého polčasu Róbert Mak. Prízemný center Hamšíka pôvodne smeroval na Boženíka, ktorý stál v tesnom ofsajde, no rozhodcovia túto situáciu posúdili v prospech Slovenska a do kabín tak išli naši futbalisti s jednogólovým náskokom.

Opäť však nezachytili úvod druhého polčasu a v 50. minúte bolo po skvelo zahratom priamom kope Dominika Szoboszlaia vyrovnané. Posledné slovo však mali opäť Slováci, keď Boženík po prihrávke od Stanislava Lobotku otvoril svoje strelecké konto v reprezentácii a poslal slovenských sokolov do vedenia.

Tento gól napokon dostal prívlastok víťazný a naši sa tak mohli tešiť z dôležitých troch bodov proti kvalitnému súperovi, ktorého dokázali v tejto kvalifikácii zdolať už druhýkrát.

Výkon to bol diametrálne odlišný ako proti Chorvátsku, hráči boli aktívnejší a istejší na lopte a vysoké napádanie spôsobovalo, že súper musel často voliť iba variantu dlhých nakopávaných lôpt.

Slováci sa aktuálne nachádzajú na priebežnom druhom mieste v kvalifikačnej tabuľke, iba bod za vedúcimi Chorvátmi.

Mimoriadne dôležitý bude nasledujúci duel doma proti Walesu, ktorý naši futbalisti odohrajú už 10.10. o 20.45.