Nástupkyňou legendárneho San Sira sa stane „katedrála“

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Milánsky štadión San Siro bol otvorený v septembri v roku 1926. Svojej storočnice sa ale nedočká. Jeden z najikonickejších futbalových stánkov na svete sa už čoskoro stane minulosťou a nahradí ho stánok, ktorý má ambíciu byť najkrajším v Európe.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

San Siro je iba jedno

Milánske San Siro, ktoré je domovom miestnych rivalov AC a Interu, je špeciálne. Potvrdí to každý, kto ho navštívil. Ikonické piliere stánku sú vidieť z veľkej diaľky, dovnútra sa zmestí približne osemdesiat tisíc priaznivcov a štadión je postavený takzvaným „anglickým“ štýlom, a teda, tribúny sú blízko ihriska, čo celú atmosféru posúva na ešte vyššiu úroveň. Fakt, že San Siro bolo otvorené v roku 1926 predznamenáva, že ide o stánok, ktorý je poznačený zubom času.

Milánski mestskí rivali sa zhodli, že nastal čas posunúť sa ďalej. Rekonštrukcia v tomto prípade už neprichádza do úvahy a nebola by ani ekonomicky výhodná. Nástupcom tohto legendárneho stánku by mal byť novučičký stánok La Cathedral, alebo ak chcete, katedrála, ktorý bude inšpirovaný miestnou dominantou – katedrálou Il Duomo. Všetkým zainteresovaným stranám je ale jasné, že San Siro je iba jedno a vždy to bude platiť. (Nielen) športová nostalgia v tomto prípade funguje na plné obrátky.

🎫👉 Autobusový zájazd na Inter Miláno – Juventus od 160 €

Zdroj: Zdroj: arquitecturaviva.com

Olympiáda ako deadline

V roku 2026 bude Miláno spolu s Cortinou hostiť zimné olympijské hry. Otvárací ceremoniál bude jednou z posledných veľkých udalostí, ktoré sa na San Sire uskutočnia. Mýtické miesto si zaslúži mýtický záver, no nie? Následne bude stánok zdemolovaný a na jeho mieste vyrastie nový štadión. AC a Inter by sa do nového domova mohli naplno presťahovať v ročníku 2027/2028, pričom prvé práce by mali začať už v roku 2024. Projekt je vo finálnej fáze a dolaďujú sa iba detaily. Aj keď sa rok 2027 môže zdať pomerne vzdialený, opak je pravdou.

Za návrhom stojí firma Populous, ktorá vytvorila aj moderný Tottenham Hotspur Stadium v Londýne či nové Wembley. Predstavitelia tejto firmy pracovali aj na olympijských štadiónoch v austrálskom Sydney (2000), britskom Londýne (2012) či na Yankee Stadium v americkom New Yorku. La Cathedral má ambíciu byť najlepším štadiónom v Európe, mal byť mať kapacitu približne 60 tisíc miest a stáť bude 1,2 miliardy eur.

Zdroj: arquitecturaviva.com

Zaujímavosťou je, že nová kapacita by mala byť približne o 20-tisíc nižšia, ako je tá aktuálna. To sa niektorým priaznivcom nepáčilo, ale komfort vo vnútri štadióna, nehovoriac o bezpečnosti, by mal byť výrazne vyšší, ako je tomu teraz. Predstavitelia milánskych klubov sa zhodli, že nový stánok bude správnym rozhodnutím po marketingovej aj podnikateľskej stránke.

Ako AC, tak aj Inter chcú byť totiž konkurencieschopné v porovnaní s najväčšími svetovými veľkoklubmi. Nová katedrála by tomuto cieľu mohla pomôcť.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na AC MILÁNO alebo INTER MILÁNO