Najväčšie anglické derby zápasy

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Do začiatku Premier League ostáva už len niekoľko dní a my sa už nemôžeme dočkať, až spoločne vyrazíme za najlepšími futbalistami sveta. Najsledovanejšie hity v Anglicku sú samozrejme miestne derby zápasy, a preto sme sa pozreli bližšie na to čo a kedy očakávať.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Chceli by ste si vybrať práve z tých najväčších šlágrov? Máte záujem vyraziť napríklad na manchesterské derby, severolondýnske derby Arsenal – Tottenham alebo zápas dvoch aktuálne najlepších tímov Liverpool – Manchester City? Potom je pre vás práve tento prehľad, ktorý sme si pripravili. Nájdete v ňom zaujímavosti o tých najväčších zápasoch.

👉Všetky zájazdy na Premier League nájdete TU.

Vedeli ste, že?

  • Napriek tomu, že si Manchester United prechádza menej úspešným obdobím, stále nazbieral v novodobej histórii Premier League (od jej založenia v roce 1992) najviac bodov. Aktuálne ich má dokopy 2308, druhý je Arsenal (2072) a tretia Chelsea (2064).
  • Liverpool v uplynulej sezóne získal doma najviac bodov a inkasoval najmenej gólov v rámci ligy. Na titul to ale napriek stíhacej jazde nestačilo. Po štvrtýkrát za posledných päť rokov zdvihol pohár nad hlavu Manchester City.
  • Premier League bude od novej sezóny vysielať nový program – Canal+ Sport. V jeho komentátorskom tíme sa objaví aj Jaromír Bosák, dlhoročná stálica Českej televízie.

Liverpool – Manchester City

Nezačíname zápasom, ktorý si zaslúži označenie derby. Rozhodne je to ale najsledovanejšia bitka posledných rokov. Dvaja hegemóni uplynulých sezón tvárou v tvár – Klopp verzus Guardiola! V sezóne 2022/23, navyše už s Erlingom Haalandom v zostave, bude Manchester City útočiť na zlatý hetrik. V lete sa oba celky posilnili na ofenzívnych postoch, ale zároveň ich aj niektorí hráči opustili. Z Liverpoolu zamieril do Bayernu Sadio Mané, z Manchestru odišiel do Arsenalu Gabriel Jesus a do Chelsea si to namieril Raheem Sterling. Naopak The Reds kúpili Darwina Núñeza a predovšetkým Manchester City priviedol spomínaného Erlinga Haalanda.

Dátum: 16.10. 2022
Samostatné vstupenky na zápas (16. 10. – 11. kolo Premier League)
Letecký zájazd na zápas (14.-17. októbra, 11. kolo Premier League)

Arsenal – Tottenham

Bitka o sever Londýna – North London Derby. Obaja rivali v minulej sezóne doslova do posledného kola bojovali o miestenku do Ligy majstrov, nakoniec sa radovali Kohúti pod vedením Antonia Conteho. Taliansky manažér v Londýne odvádza opäť perfektnú prácu. Oba tímy cez leto pracujú na posilnení kádrov – Tottenham už priviedol Bissoumu, Perišiča, Forstera alebo Richarlisona, Arsenal zase získal vysnívanú „deviatku“ v Gabrielovi Jesusovi, šikovného ofenzívneho záložníka Fabia Vieiru a majstrovského univerzála Zinčenka. Kanonieri idú navyše posledný rok a pol postupnými krôčikmi nahor a mladíci ako Saka, Martinelli alebo Smith-Rowe sa ešte budú zlepšovať, Spurs sa zase môžu spoľahnúť na dvojicu Kane – Son.

Zdroj: sportingnews.com

Dátum: 30. 9. 2022
Samostatné vstupenky na zápas (30. 9. – 9. kolo Premier League)
Letecký zájazd na zápas (30. 9 – 3. októbra, 9. kolo Premier League)

Manchester City – Manchester United

V našom zozname tých najväčších klasík, samozrejme, nemôže chýbať ani zápas o Manchester. Historicky sú stále oveľa úspešnejší Červení diabli. Možno vás ale prekvapí, že priamo v Manchestri majú údajne fanúšikovskú presilu Citizens. Vo svete je to vzhľadom na históriu stále ešte naopak. Ihriská oboch rivalov sú vzdialené približne štyri míle. Prvé Manchester derby sa hralo už v roku 1881, v tom čase išlo ešte o zápas dvoch z mnohých začínajúcich tímov v okolí Manchestru, takže stretnutie nemalo žiadny zvláštny význam s puncom derby. Historicky najlepším strelcom Manchester derby je s jedenástimi gólmi Wayne Rooney – dnes tréner Derby County.

Zdroj: BBC.com

Dátum: 3.10. 2022
Samostatné vstupenky na zápas (3. 10., 9. kolo Premier League)
Letecký zájazd na zápas (30. 9. – 3. októbra, 9. kolo Premier League)

Everton – Liverpool

O tradičné a najdlhšie derby v Anglicku sme napokon neprišli. Frank Lampard dokázal tím z modrej časti Liverpoolu udržať a bude sa môcť ďalej stretávať s anglickou elitou, vrátane mestského rivala Liverpoolu. Merseyside derby sa hrá nepretržite od sezóny 1962–63, tento rok príde na rad cez víkend 2.-5. septembra už v 6. kole Premier League. Zaujímavé je, že Everton (založený 1878) dokonca hral v dávnej histórii svoje zápasy práve na Anfielde. Kvôli sporom v politickom cítení a sporom o peniaze sa ale následne presťahoval do Goodison Parku na opačnej strane Stanley Parku. Druhá polovica sporu potom zareagovala v roku 1892 vytvorením nového klubu – Liverpoolu FC.

Zdroj: liverpooloffside.sbnation.com

Ďalšie derby sezóny:
Leeds – Manchester United,
West Ham United – Chelsea,
Chelsea – Arsenal,
Manchester United – Liverpool,
Chelsea – Fulham