Najstarší londýnsky štadión je späť v Premier League. Čím je špeciálny Tottenham Stadium?

3 minúty čítania

Autor: Pavel Pubal

Anglická Premier League nás láka na tie najväčšie persony, ktoré futbalový svet ponúka. Hlavné mesto svetového futbalu Londýn potom prináša množstvo parádnych tripov, počas ktorých môžete navštíviť hneď niekoľko štadiónov. V ročníku 20022/2023 bude v Premier League pôsobiť až sedem londýnskych klubov –  Arsenal, Chelsea, Fulham, Tottenham, West Ham, Crystal Palace a Brentford.  

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Vracia sa legenda medzi londýnskymi štadiónmi

Staronovým londýnskym klubom v Premier League bude suverén uplynulej sezóny Championship – Fulham. Spolu s The Cottagers sa tak môžeme tešiť aj na návrat legendárneho štadióna Craven Cottage. Domácim stánkom klubu Fulham FC je od roku 1896 a je tak najstarším futbalovým štadiónom v Londýne. Kapacita štadióna je 26 600 sediacich divákov.

Najmenším štadiónom na prvoligovej mape ale Craven Cottage nebude, napríklad na Brentford Community Stadium, kde na jar pobehoval Christian Eriksen, sa zmestí iba 17 250 divákov. 

Štadión Fulhamu sa nachádza neďaleko Bishopovho parku na brehu Temže. Craven Cottage bol predtým kráľovskou loveckou chatou a jeho história siaha viac ako 300 rokov do minulosti. Štadión je tiež ojedinele používaný k domácim zápasom írskej a austrálskej futbalovej reprezentácie z dôvodu početného zastúpenia týchto národov v Anglicku, najmä v Londýne. V máji 2011 sa v Craven Cottage konalo dokonca finále ženskej edície Ligy majstrov.

Delený trávnik na Tottenham Stadium 

Naopak, novými supermodernými stánkami sa môžu pochváliť Arsenal Londýn (Emirates Stadium – kapacita 60 260 divákov), Tottenham (Tottenham Stadium – kapacita 62 850 divákov), alebo West Ham United (London Stadium – kapacita 60 000 divákov). Práve Tottenham Stadium je najnovším štadiónom v Premier League. Otvorený bol ešte len v apríli 2019

Vedeli ste, že Tottenham Stadium… 

  • Je navrhnutý tak, aby bol viacúčelovým štadiónom a predstavuje prvé futbalové ihrisko na svete, ktorého trávnik je delený a je možné ho zatiahnuť (viď foto nižšie)
  • Projekt z roku 2007 bol niekoľkokrát revidovaný a výstavba štadióna začala až v roku 2015. Štadión bol slávnostne otvorený 3. apríla 2019 pred zápasom Premier League s Crystal Palace. 
  • Štadión je občas označovaný fanúšikmi a niektorými médiami ako New White Hart Lane. Bývalý stánok Kohútov bol v roku 2017 zbúraný, aby uvoľnil miesto novému štadiónu. Dočasne hrali Spurs vo Wembley. 

Chceli by ste si vychutnať na vlastnej koži neopakovateľnú atmosféru niektorého zo štadiónov Premier League? Na našom webe nájdete ponuku zájazdov a vstupeniek na všetky zápasy top tímov anglickej ligy.

ODPORÚČAME:

Manchester United – Arsenal (letecky, 2. – 5.9.2022)
Dvojzápas: Fulham – Chelsea, West Ham – Newcastle (letecky, 10 .- 12.9. 2022)

Chelsea – Liverpool (letecky, 16. – 19.9.2022)
Arsenal – Tottenham (letecky, 30.9. – 3.10. 2022)

Arsenal – Liverpool (letecky, 7. – 10.10.2022)
Chelsea – Manchester United (letecky, 21. – 24.10.2022)