Najrýchlejšie góly futbalu

Píše Pavol Drábek

Poznáte ten pocit, keď ste sa v hľadisku ešte ani poriadne neusadili a na svetelnej tabuli už nesvietia dve nuly? Schopnosť využiť moment prekvapenia a dostať sa okamžite do psychickej výhody na jednej strane, studená sprcha a facka na prebratie na strane druhej.

Hoci by mali byť hráči už pred úvodným hvizdom maximálne sústredení, často v podvedomí stav podcenia, mysliac si, že keď majú loptu v moci, nič sa predsa nemôže stať. Väčšina najrýchlejších gólov na top úrovni má spoločného menovateľa – gól inkasoval tím, ktorý v zápasoch mal úvodný výkop!

Najrýchlejší gól v Lige majstrov dokázal streliť Holanďan Roy Makkay. Rozohrávka Realu Madrid po hvizde Ľuboša Micheľa, prihrávka do stredu poľa a následne vľavo na Roberta Carlosa, ktorému lopta odskočila, únik Salihamidžiča po krídle, prihrávka do pokutového územia a gól z kopačka Makkaya. Celá akcia trvala asi toľko, ako trvalo vám prečítanie tohto odstavca.

Takmer identická situácia sa vyskytla aj v zápase Qarabağ vs Liberec, výkop pre domáci tím, zaváhanie v strede poľa, útok a gól Jana Sýkoru.

Dokonca aj v Premier League padol najrýchlejší gól spôsobom, keď Shane Long využil zlú rozohrávku súpera. A či veríte, alebo nie, aj na Majstrovstvách sveta Hakan Sukur skóroval identicky. Aj Benteke za Belgicko, aj Neymar za Brazíliu, aj Keita za Valenciu.

Čo z toho vyplýva? Agresívne napádanie súpera v úvodných sekundách prináša svoje ovocie.

Pozrime sa spolu na nižšie uvedený zoznam najrýchlejších gólov. Ktorý rekord by mohol byť podľa vášho názoru najskôr prepísaný?

3 najrýchlejšie góly v Lige majstrov

  1. Roy Makaay (Bayern Mníchov) – 10.12 sekúnd, zápas proti Realu Madrid, marec 2007 – zápas rozhodoval Ľuboš Micheľ
  2. Jonas (Valencia) – 10.96 sekúnd, zápas provi Leverkusenu, sezóna 2011/2012
  3. Gilberto Silva (Arsenal) – 20.07 sekúnd, zápas proti PSV Eindhoven, sezóna 2002/2003

Roy Makaay Record

Fastest goal in UEFA Champions League history: ☑️On this day 1️⃣2️⃣years ago, it took Roy Makaay 10.12 seconds to score 🆚Real Madrid. ⏳🔥

Uverejnil používateľ FC Bayern Munich Štvrtok 7. marca 2019

Najrýchlejší gól v Europa League

Jan Sýkora (Liberec) – 10.69 sekúnd, zápas proti Qarabağu, sezóna 2016/2017

3 najrýchlejšie góly Premier League

  1. Shane Long (Southampton) – 07.69 sekúnd, zápas proti Watfordu, sezóna 2018/2019
  2. Ledley King (Tottenham) – 09.82 sekúnd, zápas proti Bradfordu, sezóna 2000/2001
  3. Alan Shearer (Newcastle) – 10.52 sekúnd, zápas proti Man. City, sezóna 2002/2003

⏱ 7.69 seconds – Shane Long scores the fastest goal in Premier League history!

Uverejnil používateľ Premier League Utorok 23. apríla 2019

Najrýchlejší gól v La Lige

Seydou Keita (Valencia) – 7,6 sekundy, zápas proti Almerii, sezóna 2013/2014

Najrýchlejší gól na majstrovstvách sveta

Hakan Sukur (Turecko) – 10.8 sekúnd, zápas proti Južnej Kórei, MS 2002

Najrýchlejší gól v kvalifikácii na MS

Christian Benteke – 8.1 sekúnd, v zápase proti Gibraltaru, október 2016

Najrýchlejší gól na majstrovstvách Európy

Dmitrij Kiričenko (Rusko) – 67 sekúnd, v zápase proti Grécku, ME 2004

Najrýchlejší gól na OH

Neymar (Brazília) – 14 sekúnd, zápas proti Hondurasu, OH 2016

Na internete nájdeme aj zoznam najrýchlejších gólov, vrátane amatérskych, juniorských, poloprofesionálnych, či ženských súťaží, ligových alebo pohárových zápasov z celého sveta.

Tu však už góly padajú priamo z výkopov. Strelám z polovice ihriska, niekedy aj s výdatnou pomocou vetra, trvá trajektória za bránkovú čiaru v priemere od 2 do 4 sekúnd.

Na prvom mieste v zozname najrýchlejších gólov je Nawaf Al Abed, ktorý v drese Al-Hilal strelil gól do siete Al-Shoalah už po 2 sekundách hry! Tento zápas bol však dodatočne anulovaný, keďže v zápase bol obmedzený počet hráčov do 23 rokov a táto podmienka nebola splnená.

V škótskej juniorskej lige medzi tímami Maryhill a Clydebank stačilo na úvodný gól Gavinovi Stokesovi (Maryhill) iba 2.1 sekundy. A v druhej srbskej lige juniorov Vukovi Bakicovi 2.2 sekundy na to, aby poslal loptu za brankárov chrbát z polovice ihriska ihneď po výkope. Pokračovať by sme mohli ďalej, koniec koncov, videá aj s presnou časomierou sa dajú ľahko dohľadať.


FOTO: pixbay.com