Nabitý boj o pohárovú Európu: Brighton, Liverpool či Aston Villa?

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Premier League prináša každoročne napínavú futbalovú šou, ale v prebiehajúcom ročníku je situácia v anglickej lige neuveriteľne zapletená – nielen v boji o titul a v boji o záchranu, ale aj v zápolení o priečky do pohárovej Európy. Do konca ročníka ostávajú približne štyri kolá a stať sa môže naozaj čokoľvek.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Papierové predpoklady môžete odložiť

West Ham na 15. priečke a Chelsea dvanásta? To by si pred začiatkom ročníka nepomyslel prakticky nikto. Zaváhania (nielen) týchto londýnskych tímov využili neopozerané sympatické menšie kluby, ktoré túžia po tom, že nastúpia v Európskej lige, prípadne v Európskej konferenčnej lige. Prvé dve miesta po konci ročníka budú patriť Manchestru City a Arsenalu, oba tieto celky majú istú miestenku do Ligy majstrov. Zvyšné dve pozície v LM zatiaľ smerujú do Newcastlu United a Manchestru United, i keď nemožno odpísať ani celky, ktoré sa nachádzajú za TOP 4.

Aktuálne piaty je Liverpool, nasledujú Tottenham Hotspur, Aston Villa a Brighton. Osmička je naozaj nabitá, pričom Čajky z Brightonu majú na svojom konte v čase vznikania tohto textu iba 31 zápasov. To je o 2-3 menej ako konkurenti zverencov Roberta de Zerbiho v boji o pohárové priečky. Nehovoriac o tom, že PGMOL, rozhodcovský orgán Premier League, už trikrát oficiálne v tejto sezóne priznal, že BAHFC boli ukrivdení. Nebyť týchto zaváhaní arbitrov, The Seagulls mohli byť pokojne v TOP 4. A možno aj budú, i keď reálnejšie je, že ich uvidíme v EL alebo v EKL.

Liverpool získava dôležité body a zvláda tesné závery zápasov, Tottenham Hotspur má morálnu aj výsledkovú krízu, pričom Aston Villa je vo výbornej forme, i keď naposledy tesne prehrala na ihrisku Manchestru United 0:1, no herne rozhodne za favoritom nezaostávala.

👉 Prečítajte si: 💷 Kto míňa v anglickej lige najviac na platy?

Zápasy, v ktorých pôjde o všetko

Najdôležitejšie je to, že tímy, ktorým o niečo ide, či už na jednom alebo na druhom konci Premier League, budú viackrát stáť proti sebe. Takzvané „zápasy o všetko“ sú veľkou ozdobou a my sa na ne môžeme tešiť aj v najbližšom období. Už zajtra (4.máj) Brighton doma hostí Manchester United, ak vyhrá, šanca na Ligu majstrov bude na juhu Veľkej Británie stále žiť. Liverpool napríklad čakajú duely s dobre hrajúcimi londýnskymi tímami Fulhamom a Brentfordom, okrem toho aj s Aston Villou a celkami, ktorým ide o ligové prežitie Leicestrom a Southamptonom.

Zaujímavým spôsobom môže miešať karty Chelsea, ktorej výsledok zápasu s Arsenalom v tejto chvíli už poznáte, ale The Blues budú trápiť aj Manchester City, Newcastle United či Manchester United. A aj keď sú Modrí v kríze, odpísať ich dopredu nemôžete nikdy, pretože káder majú stále kvalitný. Najlepšiu východiskovú pozíciu má Brighton, ktorý má pred sebou ešte sedem duelov a naposledy doma rozmetal Wolverhampton Wanderers v pomere 6:0, čo bola najvyššia výhra Čajok v ich ligovej histórii.

„You’re getting sacked in the morning!“
fanúšikovia Brigtonu na adresu bývalého trénera G. Pottera

Na konci októbra minulého roka sme sa boli na vlastne oči presvedčiť o hernom prejave Brightonu. Zdá sa, že už vtedy fanúšikovia predikovali vtedajšiemu trénerovi jeho budúcnosť. Nuž v Chelsea už každým kolom odrátavajú koniec sezóny, kdežto na juhu sa bude rozhodovať o budúcnosti viacerých klubov.

Brighton bude „rozdávať karty“ na všetkých frontoch

Brighton vyzve Manchester United, Everton, Arsenal, Newcastle, Southampton, Manchester City a Aston Villu. Všetko nesmierne náročné zápasy, ale všetko duely, ktoré The Seagulls môžu vyhrať, pretože ich herný prejav je naozaj fantastický. Takto nabitá situácia v Premier League krátko pred koncom už dlho nebola, ak vôbec niekedy.

Staň sa súčasťou VAR komunity a naplno pochop, o čom je futbal 👇🏼

Čo sa týka pohárových priečok, situáciu môže spestriť aj West Ham, ktorý je síce rád, že nemusí riešiť záchranu, ale je súčasťou semifinále Európskej konferenčnej ligy a ak ju vyhrá, bude v nasledujúcom ročníku štartovať v Európskej lige. Približne šesť tímov bojuje o ligové prežitie, dva o titul a ďalších šesť o priečky znamenajúce pohárovú Európu v ročníku 2023/2024. Viaceré menšie kluby môžu písať históriu.

Manchester City je zas v hre o historické treble, pretože zverenci Pepa Guardiolu bojujú o titul v Premier League, v FA Cupe sú vo finále, kde budú vo Wembley čeliť mestskému rivalovi z Manchestru United a v semifinále Ligy majstrov ich už čoskoro čaká semifinálový dvojzápas proti španielskemu gigantovi a obhajcovi trofeje Realu Madrid. Nie je isté, ako to celé dopadne, ale s určitosťou je možné napísať, že v priebehu jednotlivých hracích dní sa bude tabuľka premiešavať naozaj často.

VENUJTE DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na zápasy PREMIER LEAGUE