MS 2018: Futbalová elita smeruje do Ruska

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

“Nedokážem úplne vyjadriť svoj názor na toto mesto – je to prevtelená krása.” Takto sa vyjadril o Moskve Napoleon. A ten toho teda za svoj život pobehal toľko, že ak by mal Instagram, všetci ho followujeme.

Už 14. júna sa na štadióne v Lužnikách odohrá úvodný zápas Majstrovstiev sveta vo futbale 2018. Krása dostane novú tvár – futbalovú. Otvárací zápas ako to už býva zvykom, zaobstarajú domáci hráči. Súper Ruska bude Saudská Arábia. Na turnaji si nekopne trpiace Holandsko či Taliansko, ale prekvapivo ani Chile s USA.

Nechýbajú ani typické futbalové veľmoci, na poslednú chvíľu účasť zachránila aj Messiho rodná krajina. Kto je najväčším favoritom? Dočkáme sa prekvapenia? Podarí sa zlatej generácií futbalistov Belgicka pretaviť nadupanú súpisku na väčší úspech? Sú Nemci stále tak dobrí, aby dokázali obhájiť titul z Brazílie?

Lopta je guľatá a tipovať víťaza takto skoro pred šampionátom je nemožné. Otázok je veľmi veľa, pred turnajom nás čaká ešte náročná sezóna, v ktorej tie najväčšie hviezdy odohrajú dobrých 50-60 zápasov.

Ľudia, príbehy, štadióny

Keď sa v roku 2010 Rusi dozvedeli, že v konkurencií Portugalska so Španielskom, Holandska s Belgickom a Anglicka sú to práve oni, kto získal poverenie na usporiadanie šampionátu, Putin zapol všetky tlačiarne na peniaze a začal dávať dokopy štadióny. Turnaj sa odohrá na 12-tich štadiónoch v 11-tich mestách.

Áno, právo prvej noci a dvoch štadiónov dostala Moskva. Lužniky dopĺňa domov Spartaka Moskva, Otkrytie Arena. Hlavné mesto východu sveta doplní Kazaň, Petrohrad, Kaliningrad, Samara, Volgograd, Nižný Novgorod, Saransk, Rostov na Done, Soči a Jekaterinburg. Hovorí sa, že prezident krajiny bude osobne prítomný naraz na všetkých zápasoch.

Hviezdy šampionátu

Svätá trojica svetového futbalu nebude chýbať ani tentokrát. A ako to už býva zvykom, ak sa jednému z nich podarí priviesť svoje mužstvo k víťazstvu, jeho šance na Zlatú loptu priamo úmerne narastú. Nedá sa očakávať, že Cristiano Ronaldo a Portugalsko zopakujú svoj zlatý zázrak z EURA. Rovnako tak Argentína, ktorá má síce nadupaný útok, ale ak nezahrá Messi, jej výkon pripomína skôr Horné Orešany po hodovej zábave.

Najväčšie šance z tohto tria tak dávam Neymarovi. V Ligue 1 si PSG zaistí titul už v apríli a okrem Ligy majstrov a hrania Counter Strike ho tak v príprave na Mundial nebude nič rušiť. Navyše Brazília presvišťala kvalifikáciou ako 20-ka rúra stupačkami.

Favoriti, z ktorých sa bude radovať iba jeden

Turnaj, na ktorom sa kope do lopty, by podľa všetkých poučiek mali vyhrať Nemci. Ich dominancia v Brazílií bola do očí bijúca, ale odvtedy Tomas Muller zabudol hrať futbal a Ozil nedal tri šprinty po sebe. Napriek tomu majú mužstvo tak silné, že to Rusko môžu konečne dobiť. Chvalabohu, futbalovo.

Brazília je plná hnevu za domáce násilie, ktoré na nej spáchalo práve Nemecko pred štyrmi rokmi. Z jej zostavy ide zase raz strach, Fred už s reprezentáciou sekol a tak budú hrať konečne v plnom počte. Ak ju Neymar dotiahne k zlatu, stane sa novým Pelém.

Španieli si prešli menším očistcom, ale spôsob, akým opanovali kvalifikáciu by mal slúžiť ako varovný prst pre všetkých, ktorí by ich chceli odpisovať z boja o ďalšie zlato.

Ak má niekto najperspektívnejšie mužstvo súčastnosti, sú to Francúzi. Skauting, ktorý začali už počas kolonizácie polovice Afriky začína prinášať ovocie a dvadsiata generácia prisťahovalcov im dala také silné hráčske postavy, že aj keď sa 45 hráčov naraz zraní, stále bude hodnota základnej zostavy väčšia ako štátny dlh Grécka.

Kto môže prekvapiť?

Prezident Kostariky sľúbil, že ak sa jeho krajina stane majstrom sveta, dá 5% zľavu na polpenziu vo všetkých hoteloch na pobreží. Ak to nebude táto dovolenková krajina, vysoko by mohli vyskočiť chlapci z Mexika, už tradične nepríjemný súper pre každého. Za čierneho koňa každého turnaja sa už tradične považuje Belgicko, z toho budú zase raz pekné pokuty od FIFA za rasizmus. Island znovu cestuje niekam, kde ešte nebol a s ním aj 78% percent populácie krajiny. Na jeho území budú zatiaľ filmoví tvorcovia natáčať pokračovanie Marťana.


Po EURE 2016 budú chcieť Islanďania za podpory skvelých fanúšikov prekvapiť aj na MS v Rusku.

Anglicko už tradične prekvapí skorým odchodom domov, vymenia trénera, kráľovná matka operie svoj dres z roku 66 a football is coming home ako vždy. Hlavne, že kvalifikáciu hrali ako FIFU na amatérovi.

Nech už sa bude 15. júla po finále v Moskve tešiť ktorákoľvek krajina, bude to preto, že si to zaslúžila. My zase raz spoznáme nové futbalové hviezdy, Real Madrid s Barcelonou minú bankové rezervy tretiny národa a zase sa nájde hráč, ktorý bude atakovať rekordnú prestupovú sumu. Hlavné však je, že my, fanúšikovia futbalu, budeme mať mesiac Vianoce.

Pre viac informácií o MS 2018 v Rusku nás kontaktujte na info@futbaltour.sk alebo 0948 266 997.