Mourinho vyzve Lipsko, Atalanta proti Valencii

Píše Jakub Glajza

Liverpool včera padol, v Nemecku sa oslavovalo víťazstvo proti Parížanom. V druhom hracom dni osemfinále nás čakajú zápasy v anglickom Londýnetalianskom Bergame.

Lipsko s cieľom rozpútať ďalší „brexit“

Londýnsky svätostánok, na ktorý sa zmestí viac ako 62 000 divákov, privíta hráčov nemeckého zástupca z Lipska. Portugalský tréner na lavičke Tottenhamu José Mourinho si možno prial menej nevyspytateľný tím, no bude musieť čeliť výberu mladého, len 32-ročného trénera Juliana Nagelsmanna.

Uverejnil používateľ Tottenham Hotspur Utorok 18. februára 2020

Klub, ktorý vznikol vďaka spoločnosti Red Bull GmbH v roku 2009, má na rozdiel od anglických „kohútov“ s viac ako 130-ročnou tradíciou naozaj krátku históriu. Počas nej sa však dokázal z regionálnych nemeckých súťaží vypracovať až do bundesligovej smotánky.

Chuť pohárovej Európy okúsil v sezóne 2017/2018. V nej si zahral základnú skupinu Ligy majstrov, v ktorej však veľa vody nenamútil a pri svojej prvej účasti putoval z tretieho miesta do Európskej ligy UEFA. Tam stroskotal vo štvrťfinále na francúzskom Olympique de Marseille.

Simply the best ❤️Happy Valentine's Day from us to you ❣️

Uverejnil používateľ RB Leipzig Piatok 14. februára 2020

To bolo zároveň najlepšie umiestnenie tohto tímu, ktorý leží v nemeckej spolkovej krajine Sasko. Tottenham Hotspur sa v poslednej dekáde dostal medzi top anglické mužstvá a pravidelne zbiera pozície, ktoré zaručujú účasť v Lige majstrov či v Európskej lige UEFA.

Kvalitu a skúsenosti má Tottenham, Lipsko môže prekvapiť

Konfrontácie anglického futbalu s nemeckým vždy prinášajú dychvyrážajúce zápolenia a určite to nebude inak ani v tomto prípade. Obidva tímy sa viac ako defenzívnej činnosti sústreďujú na ofenzívu.

Favoritom na papieri bude Tottenham, ktorý má všetky predpoklady na to, aby cez svojho protivníka prekĺzol do štvrťfinále. Skúsenosti Llorisa v bránkovisku, kvalita v obrane Alderweirelda, dravosť Alliho v strede poľa a čuch na góly Son Heung-Mina budú chcieť hráči Lipska zdolať nielen svojim futbalovým umom, ale aj bojovnosťou a odhodlaním urobiť pre úspech čokoľvek. Partia okolo Gulacsiho, Sabitzera, Forsberga, Wernera či českého útočného klenotu Schicka určite príde do Londýna streliť minimálne jeden gól a odviezť si do domácej odvety prijateľný výsledok.

Atalanta dokáže Valencii, že žije futbalom

Atalanta Bergamo je pre fanúšikov možno menej známy taliansky tím, ktorý sa na veľmi krátke obdobie spojil aj so Slovákom Martinom Škrtelom. V posledných troch rokoch sa tento tím dokázal vypracovať na mužstvo, s ktorým jednoducho treba počítať. V Serii A im aktuálne patrí štvrté miesto, už zrejme bez možnosti zabojovať o ligový primát a aj preto sa môžu sústrediť na vystúpenia v Lige majstrov.

Uverejnil používateľ Atalanta Bergamasca Calcio Nedeľa 16. februára 2020

Svojim súperom však v 24 dueloch nastrieľali neuveriteľných 63 gólov, čo v priemere predstavuje viac ako 2,5 gólu na zápas. Atalanta nemá vo svojich radoch zvučné mená, no chémia, ktorú v nich dokázal vytvoriť taliansky lodivod Gian Piero Gasperini, je fascinujúca.

Naopak, Valencia je už tradičným účastníkom súťaží v Európe a v španielskej La Lige patrí do skupiny tímov, ktoré po gigantoch Reale Madrid a Barcelone, bojujú o zvyšné popredné priečky tabuľky. V aktuálnej edícii najlepšej súťaže na starom kontinente v skupine H dokázala zdolať na ihriskách súperov holandský Ajax aj anglickú Chelsea a v dramatickej koncovke sa z prvého miesta prebojovala do play-off. Najväčším úspechom tímu bolo víťazstvo Pohára EUFA v sezóne 2003/2004.

Priaznivý žreb a dvojica bez favorita

Mohli by sme povedať, že pre oba celky bol žreb v Nyone veľmi zhovievavý. Ponúkol im totiž možnosť reálne uvažovať nad postupom do štvrťfinále. Zuby si brúsia nielen v Bergame, ale aj vo Valencii. Predzápasové karty sú rozdané, tréneri majú zostavy namiešané a v najmenej atraktívnom dueli osemfinále nám o víťazovi veľa napovie už prvý zápas v Taliansku.

✌️🏽 days til UEFA Champions League 🌟

Uverejnil používateľ Valencia C.F Pondelok 17. februára 2020

Kolumbijskí ostrostrelci Muriel a Zapata spoločne s nezastaviteľným slovinským veteránom Iličičom budú chcieť rozhodnúť o svojom triumfe a nastrieľať čo najviac gólov už na vlastnom štadióne. Najmä vysoké výhry na domácom trávniku nad Parmou a AC Milánom, v pomere 5:0, musia byť pre výber trénera Alberta Celadesa obrovským mementom. Hráči Valencie však tiež určite radšej útočia  a budú chcieť v Bergame rozvlniť sieť za gólmanom Gollinim.

Do Lombardska pricestujú bez potrestaného Gabriela, zraneného Garaya, Picciniho, Valleja a s otáznikmi pri Cheryshevovi, Gameirovi a Rodrigovi. Tieto straty môžu hrať v ich neprospech, no ešte stále disponujú hráčmi, ktorí ich dokážu plnohodnotne zastúpiť. V obranných radoch Mangalom, v strede hracej plochy Parejom a Kondogbiom a v útoku Gomezom či Guedesom.


FOTO: Facebook/Tottenham Hotspur