Mourinho úpadok Manchestru nezastaví – naopak

Píše Martin Petro z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk
Článok preberáme so súhlasom redakcie

Každý vedel, že keď Sir Alex skončí, bude to pre klub z Manchestru možno to najzlomovejšie obdobie vôbec. Ale málokto tušil, aké po ňom príde obdobie tmy. A už zrejme nik nepredpokladal, že jedného dňa bude ešte fanúšikom smutno za Davidom Moyesom.

ŽIVOTNÁ ŠANCA DAVIDA MOYESA
Ak aj nie je, malo by byť. Tri roky sú na stabilizáciu dosť času. Moyes ich dostať mohol a mal. Veď Alex Ferguson sa vo svojich prvých štyroch sezónach v Manchestri trikrát nedostal ani medzi prvú desiatku. Dvakrát skončil jedenásty, raz dokonca trinásty! Viete si predstaviť, že si niekto po takýchto výsledkoch udrží prácu dnes? Toto by dnes neustál ani manažér v Swansea City.

moyes-ferguson

Moyes bol vykopnutý po 10 mesiacoch zo siedmeho miesta. Odvtedy sa to s chudákom ťahá – dopadol tak, ako mohol dopadnúť aj Ferguson, keby ho na začiatku nepodržali. Avšak dnes je oveľa väčší tlak na instantné výsledky. Každý sa ponáhla za trofejami.

Pritom Moyes je prototypom generačného trénera, ktorým bol už v Evertone. Osemkrát po sebe ho dostal do prvej osmičky; dvakrát bol šiesty, trikrát piaty, raz štvrtý a niekoľkokrát skončil v tabuľke nad Liverpoolom, čo pre bolo pre karamelových najviac zo všetkého. Ak zohľadníme rozpočet a možnosti, David odvádzal fantastickú a systematickú robotu.

davdi-moyes-baner

V Manchestri dostal životnú šancu. Pod jeho vedením zažili Diabli posledné relatívne inteligentné prestupové obdobie. Káder zdedený po Fergusonovi udržal Moyes kompletný. Posilnil ho o Juana Matu a z Evertonu priviedol Marouane Fellainiho.

Obaja mali 25 rokov – boli to hotoví a zároveň perspektívni hráči. Takto nakupoval aj Ferguson, ktorý svojej knihe vysvetlil, že vždy bral do úvahy tri parametre: kvalita, cena, možnosť ďalšieho predaja.

Okamžité výsledky sa v prvej sezóne nedostavili. Moyes striedal dobré mesiace s priemernými a vyslovene zlými. Vedenie (rozmaznané Fergusonovou dominanciou) ho odvolalo ešte pred koncom sezóny. Že to bolo práve po zápase na Evertone, kde David strávil 11 rokov, bolo iróniou osudu.

david-moyes-united

VAN GAAL? PRESTUPOVÝ TRUBIROH
Prišiel skúsený Van Gaal, ktorý nemal ambíciu trénovať klub roky rokúce, no čakalo sa od neho, že reštartuje tradičné koncepčné mechanizmy. S blúdnym Holanďanom však prišiel presný opak; prepálené, panické, iracionálne, niekedy priam až idiotské nákupy a predaje. Manchester sa za tri letá vypracoval na najväčšieho trubiroha prestupového trhu. Prebrať tento post od Realu Madrid pritom nebolo vôbec jednoduché.

van-gaal-prestupy-united

Van Gaal v prvej sezóne minul 200 miliónov. Blind (17,5 mega), Rojo (20 mega) ani Herrera (36 mega) na kvalitu klubu nedočiahli – dnes to už povedať môžeme. Drahé hosťovanie Falcaa (7,5 mega) bolo absolútne zbytočné. Radamel si v Manchestri za jeden rok zlikvidoval renomé – zo zakončovateľa par excellence sa stal horúci zemiak, ktorý nikto nechce, tak sa vrátil do materského Monaca. Navyše, z klubu kvôli nemu odišiel talentovaný Danny Welbeck.

Fanúšikovia United si ťukali na čelo hneď z niekoľkých dôvodov. Welbeck bol 22-ročný čistokrvný produkt ich vyhlásenej akadémie, ktorý dával góly za klub aj za Anglicko. Takýchto hráčov si Manchester v minulosti držal zubami nechtami – mnohí iný dres nikdy nenavliekli. Van Gaal ho pustil k priamemu rivalovi za smiešnych 20 miliónov, aby urobil miesto žoldnierovi z Kolumbie, ktorého ani nevlastnili. Mal ten človek rozum?

https://www.youtube.com/watch?v=YobYEkRNdzE

Stačí sa pozrieť na prípad Angela Di Maríu a odpoveď na otázku je razom vyriešená. Nemal. Van Gaal nedokázal hráča, za ktorého zaplatil 75 miliónov euro, skrotiť a implementovať do systému. Svoj nedomyslený nákup prehodnotil veľmi rýchlo a už po prvej sezóne drahú argentínsku hviezdu predal do Paríža, pričom utrpel mnoho miliónové straty – len na rozdiele v cenách prerobil 12 mega. Di Maríove slabučké výkony vyslúžili hráčovi u analytikov status najhoršieho nákupu sezóny.

Jediným dobrým Van Gaalovým ťahom počas prvého rozhadzovania bol Luke Shaw, za ktorého však Southampton vyjednal úžasné odstupné. Vo výsledku sa z neho stal najdrahší krajný obranca všetkých čias (37,5 mega).

O Van Gaalových vyjednávacích (ne)schopnostiach čo-to napovedá aj nákup Anthonyho Martiala. O tom, že z neho raz bude kvalitný útočník, nikto nepochybuje, no keď ho za 50 miliónov do United kupoval, bol to neoverený tínedžer, ktorý dal vo Francúzsku 11 ligových gólov. LVG zaňho položil na drevo viac ako jeho konkurencia dala za Özila či Aguera. A to už bežala doba kešu.

Z Morgana Scheiderlina urobili v United 35-miliónového náhradníka. Morganovi ruže nekvitnú ani pod Mourinhom a pritom prichádzal ako jeden z najlepších box-to-box záložníkov v lige. Rovnakú sumu stál aj Memphis Depay, ktorý zas prichádzal s povesťou holandského Ronalda. Anglická liga ho však zrovnala so zemou. Memphis prišiel, videl a znížil svoju cenu zhruba na polovicu. Momentálne je rád, keď sa dostane aspoň na lavičku.

bastian-schweinsteiger-united

Samostatná kapitola je Bastian Schweinsteiger, ktorý síce prišiel z Bavorska za lacný peniaz, no patrí k najlepšie plateným hráčom. Je to vtipné, pretože v lige odohral iba zopár zápasov (1200 minút), Mourinho s ním vôbec ale vôbec nepočíta a on má zmluvu do roku 2018. Klub sa teraz všemožne snaží nájsť niekoho, kto by si ho zobral – hoci aj zadarmo. Živiť najlepšie plateného hráča rezervy všetkých čias sa im nechce.

Van Gaal mal celkovo veľmi zvláštny zmysel pre humor. K De Geovi priviedol ďalších troch brankárov, z ktorých už medzičasom dvaja odišli zadarmo, pretože vlastne ani poriadne nenastúpili, pretože ich klub vlastne ani nepotreboval. Pred minulou sezónou nechal LVG odísť prakticky celý útok: Van Persieho, Čičarita, Naniho, Falcaa, Januzaja aj Di Maríu, ktorého z nejakého dôvodu staval na hrot.

Pri tejto strategickej logike sa nemožno čudovať, že herný prejav United pripomína už štvrtý rok škodovku zapadnutú v jarku plnom blata. Van Gaal minul 350 miliónov na to, aby dal dohromady jeden priemerný tím, ktorého najväčším európskym úspechom bol vytrpený postup do osemfinále EL cez Midtjylland.

MOURINHO SI PÍLI KONÁR A ŽIJE Z MINULOSTI
No a teraz je tu Mourinho. Špecialista, ktorý za troch hráčov zaplatil 185 miliónov; za hráčov, na ktorých sa už po štvrtom kole otvorene sťažoval, že nevedia zvládnuť tlak veľkých zápasov a keby mohol, tak v 20-tej minúte mestského derby vymení polovicu tímu. Chudák (42-melónový) Mkhitaryan si to odnáša za všetkých – v základe nastúpil iba raz a aj to išiel v polčase dole. Bravó José, takto píliť konár pod vlastným zadkom nedokáže azda ani gazda Rado.

Za čo nemohli ním kúpení, ním trénovaní a ním do základnej zostavy zvolení hráči, za to mohol už štandardne rozhodca, ktorý je vždy najhorším hráčom jeho tímu. Mourinho je na najlepšej ceste vyslúžiť si novú prezývku: The Crying One, resp. The One living from the past. Bezduché výkony jeho nového tímu až príliš skoro začínajú pripomíť minuloročnú Chelsea.

manchester united paul pogba 2

Príchod 105-miliónového „spasiteľa“ Pogbu, ktorého Alex Ferguson ešte nedávno pustil do sveta zadarmo (starý pán mal na veci čuch) je na samostatný článok o deformácií prestupového trhu. Bol to neefektívny, samoúčelný, marketingovo motivovaný a nezmyselný ťah. Bola to demonštrácia svalov Old Traffordu, ktoré nemajú žiadny výtlak, pretože sú napumpované kreatínom.

Už angažovanie Mourinha bolo symbolom zúfalstva. Jeho príchod nemá oporu v ničom racionálnom. Veľkohubý expert na výhovorky, ktorého v Anglicku už dvakrát vyhodili, prichádza k priamemu rivalovi? Načo? Aby si dal na pošramotené ego leukoplast? V United chcú silou mocou vyzerať nebezpečne, konkurenčne, sebavedomo a sú ochotní zaplatiť akúkoľvek cenu. Reálna sila však stále nikde. Strmý výkonnostný degres Wayna Rooneyho, ktorý postupne cúva na pozíciu libera, celú situáciu klubu príznačne lemuje.

manchester united mourinho old trafford

Áno, Diabli nemajú žiadny problém s peniazmi – to už sme všetci dávno pochopili, keď vyhodili do vetra viac ako pol miliardy za 3 roky. Ich problémy sú ďaleko vážnejšie; sú systémové. Mužstvo United nie je mužstvo v pravom zmysle slova. Je to zhluk drahých a známych žoldnierov; náhodne poskladaných, priebežne prichádzajúcich a priebežne odstavovaných na druhú koľaj, ak sa v krátkom čase neosvedčia.

Tretí manažér za štyri roky, stále rovnaká nevábna, chaotická herná tvár a iba plno prázdnych a umelohmotných rečí o tom, že do mužstva pribudol ďalší víťaz, ktorý je pripravený víťaziť s ďalšími víťazmi, lebo víťazenie je to, kvôli čomu prišiel víťaziť sem. Klinec by tomu úpadku dal už iba odchod Marcusa Rashforda, ktorý je v tejto chvíli posledný element pripomínajúci časy Sira Alexa.