FOTOBLOG: Mníchov nie je iba mesto futbalu, srdce Bavorska má množstvo lákadiel

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Mníchov je tretie najväčšie mesto Nemecka. Po Berlíne a Hamburgu. Leží na brehu rieky Isar, ale o tej ste doteraz určite nepočuli.

Čo ste možno počuli, je fakt, že Mníchov je číslo jedna pri výbere bývania v Nemecku. Je centrom architektúry, vied, bankovníctva, inovácií a turizmu v krajine. Jednoducho mesto, kde by chcel žiť každý. Pridajte k tomu perfektný futbal a nečudo, že veľké hviezdy málokedy opúšťajú metropolu Bavorska.

Skvosty mesta

Ako v každom veľkom meste, aj v Mníchove sa turisti stretávajú najmä v jeho centre. Hľadajte Marienplatz s budovami Novej a Starej radnice.

mnichov-panorama

Na námestí sú tri známe brány. Isrator, SendlingerTor a Karlstor, ktorá vás dovedie na námestie Stachus. Je to jeho neoficiálny názov používaní Mníchovčanmi.

Stachus-München

Po správnosti sa námestie volá Karlplatz po nepopulárnom panovníkovi, ale dokonca aj stanice metra používajú názov Stachus.

Najslávnejšou budovou v meste je jednoznačne Frauenkirche, nazývaná aj Mníchovská katedrála.

Frauenkirche mnichov

Je považovaná za symbol mesta a o výhľade z dvoch 99 metrov vysokých veží sa môžete presvedčiť osobne. Okrem tohto chrámu nájdete v blízkosti Michaelskirche alebo Theatinerkirche. Je na vás, či máte bližšie k renesancií, alebo baroku.

Centrum mesta s jeho vonkajšími časťami spájajú 4 hlavné ulice. Ak hľadáte slávny Konigsplatz, určite sa vyberte na Briennerstrasse. V blízkosti nájdete aj takzvaný Kunstareal, teda štvrť plnú múzeí a galérií.

csm_kunstareal_juergen_reichmann_2_2cd3e3754d

Zvyšné tri ulice Ludwigstrasse, Maximilianstrasse a Prinzregentenstrasse tiež stoja za návštevu. Najmä ak sa chcete prejsť okolo Víťaznej brány, budovy divadla, parlamentu a Bavorského národného múzea.

Kam okrem kultúry

Mníchov a BMW. Spojenie, ktoré netreba veľmi pripomínať a stačí ho zažiť. Ak máte radi staršie kúsky tejto známej automobilky, vyberte sa do Múzea BMW. Ak vás ale zaujíma budúcnosť, za návštevu stojí aj Svet BMW.

Veľké európske metropoly nemyslia iba na prácu, ale aj na relax svojich obyvateľov. Preto v nich nájdete veľa parkov. Najväčším mníchovským je Anglický park, ktorý je rozlohou väčší ako Central park v New Yorku.

lhm-e-garten-panorama

Ak ho chcete prejsť celý, vyrazte skoro ráno. Nájdete v ňom všetko. Od monumentálnych stavieb, až po pláž. Ideálne miesto na predzápasový relax, čo poviete?

banner_83971

Jedlo naše každodenné

Pivo a klobásy, veď to všetci dobre poznáme. Nemci navyše pred vyše 200 rokmi uzákonili možnosť piť pivo na verejnosti a odvtedy v meste vzniklo vyše 180 biergarten, pivných záhrad.

viktualmarket beer garden

Tie dokážu pohostiť až 180 000 smädných turistov naraz. K tým najlepším patria Augustiner Keller, Chinesicher Turn, Hacker-Pschorr Brauhaus, alebo Hofbraukeller. Stačí si vybrať, väčšina z nich je veľmi blízko centra mesta.

Na obed to v Mníchove nebude žiadna pizza Hawai. Nemci majú svoje chute a určite si na ne zvyknete veľmi rýchlo. Praclík (Bagel) s bielou klobásou je klasikou.

bayern-braunschweig-166_2673 bayern-braunschweig-166_2685

Nehľadajte za tým žiadne predjedlo. Tieto praclíky sú veľké ako vaša ruka. Nemci milujú kyslú kapustu, jablkové štrúdle a obrovské Germknodel (buchty) s vanilkou omáčkou.

skupinovka sk bayern mnichov

Kompletnú ponuku vstupeniek a zájazdov na Bayern Mníchov nájdete TU.