MMA – najrýchlejšie rastúci šport na svete

Článok uverejňujeme v spolupráci s portálom svetmma.sk

Ktorý štýl je najúčinnejší v boji bez zbrane? Odpoveď na túto otázku mal priniesť nový formát, ktorý uzrel svetlo sveta 12. novembra 1993. V Denveri sa pred 7 800 divákmi uskutočnilo historicky prvé podujatie UFC, ktorého víťaz získal 50 tisíc dolárov. Na turnaji sa predstavilo 8 bojovníkov reprezentujúcich najrôznejšie štýly bojových umení, medzi ktoré patrili brazílske jiu jitsu, box, karate a dokonca aj sumo. Bojovalo sa formou pavúka bez váhových kategórií, či prestávok. Súboj sa mohol ukončiť iba troma spôsobmi: knokautom, vzdaním súpera a vhodením uteráka do ringu. Nebojovalo sa pritom v klasickom ringu, ktorý je známy zo zápasov boxu, ale v pletivom obopnutom osemuholníku, ktorý pozná cely svet pod názvom ´oktagon´.

UFC 1 prinieslo až nečakaný úspech, organizátori totiž zaznamenali vyše 85 tisíc platiacich divákov pri televíznych obrazovkách, čo bolo na pilotné podujatie naozaj vysoké číslo. Z jednorazového projektu sa tak v okamihu stala séria turnajov, pričom organizátorom ani nevzišlo na um, že vlastne vytvárajú nový šport.

Aj keď si ultimátne zápasy nachádzali stále väčšie publikum, stále mali povesť extrémne násilného športu. UFC tak začalo pracovať na úprave pravidiel, pričom všetky kroky vedenie konzultovalo s atletickou komisiou. UFC 12 prinieslo rozdelenie do váhových kategórii, UFC 14 zavedenie povinných rukavíc, UFC 21 päťminútové kolá…

Šport aj napriek problémom a nevôle zo strany štátnych orgánov naberal na sile, nevyhol sa ale finančným problémom, ktoré takmer vyustili v krach spoločnosti UFC. Skutočný zlom nastal príchodom reality šou The Ultimate Fighter. Organizácia do tohto projektu vložila posledné peniaze a podarilo sa. Príbehy bojovníkov žijúcich pod spoločnou strechou a vyzývajúcich sa na zápasy dosiahli výrazný úspech a priniesli vysoké čísla sledovanosti.

Po tomto úspechu prišiel skokový nárast tržieb, keď si prenos UFC 52 zaplatilo 300 tisíc užívateľov, UFC 60 sledovalo 620 tisíc platiacich divákov a UFC 66 prekonalo hranicu jedného milióna. S expanziou potom prišli nákupy menších organizácii ako WEC, ale aj veľkých rýb, akým bol PRIDE s hviezdami ako Fedor Emelianenko a Mirko Cro Cop. UFC tak razom získalo pozíciu neohrozeného kráľa svetového MMA, čo spoločnosť naplno využila na expanziu do všetkých kútov sveta.

Dnes už môžeme hovoriť o rešpektovanom športe, ktorý si našiel milióny priaznivcov a hviezdni bojovníci sú skutočnými celebritami. Veď kto by nepoznal mená Conor McGregor, Ronda Rousey, či Georges St-Pierre, ktoré vypredávajú haly a každým turnajom posúvajú rekordy sledovanosti.

Výnimkou nie je ani domáci trh, ktorý v dnešných dňoch zaznamenáva výrazný posun, ktorý poháňa televízna šou Oktagon Výzva, ktorá podobne ako The Ultimate Fighter prináša príbehy bojovníkov, ktorí športu obetovali všetko. Aj vďaka dôvere v najrýchlejšie rastúci šport čoraz viac ľudí pozná Attilu Végha, Tomáša Deáka, Gábora Borárosa a ďalších kvalitných bojovníkov. Najlepším dôkazom zvyšovania popularity MMA je historicky najväčšia návšteva na Slovensku, keď podujatie Oktagon 4 sledovalo 4 500 divákov v Hant aréne a ďalšie tisícky pri televíznych obrazovkách.

Ponuku zájazdov na MMA nájdete TU.