MMA: Ukončí legendárny Michael Bisping v Londýne bohatú kariéru?

Píše Vladimír Bilohuščin, šefredaktor portálu www.svetmma.sk

Bývalý šampión strednej váhy dosiahol vo svojej kariére takmer všetko. Stal sa víťazom reality show The Ultimate Fighter, bol prvým Britom, ktorý nastúpil v hlavnom zápase UFC a je jediným Britom, ktorý držal opasok šampióna UFC.

Michael sa narodil na britskej vojenskej základni na Cypre, keďže jeho otec Jan slúžil v armáde. Nie sú to ale Britské ostrovy ale Poľsko, kde by sme hľadali Bispingove korene. A presne od poľských predkov pochádza aj prezývka ´The Count´ – knieža.

„Jeden z mojich predkov bol v skutočnosti poľské knieža. V stredoveku, myslím že niekedy v 14 storočí, zohral významnú rolu v jednej bitke a za jeho úspechy, keďže pomohol vyhrať vojnu, získal kniežatský titul a pôdu,“ prezrádza Bisping.
Honosný status sa zmenil až s príchodom 2. svetovej vojny, keď nacisti zastrelili celú poľskú rodinu až na jedného člena, ktorý dokázal prežiť a odišiel do Anglicka. Tým človekom bol Bispingov starý otec.

Keďže bol Michaelov otec v armáde, Angličan začal s bojovými umeniami už v útlom detstve. Vo veku 8 rokov začal s tréningom jiu jitsu, v 15-tich rokoch sa predstavil v turnaji s pravidlami ´no holds barred´, čo bol v tých časoch akýsi predchodca MMA.

Aj keď Bisping postupne získaval aj národné tituly v kickboxe a mal sľubne rozbehnutú kariéru, bojové športy na čas opustil a zaradil sa do klasického pracovného života, kde vystriedal viacero povolaní. V roku 2004 ale prišla prvá ponuka na MMA zápas. Bisping zvíťazil už v prvej minúte a rozbehol tak kariéru najväčšieho talentu Britských ostrovov, keď sa postupne stal šampiónom organizácie Cage Warriors a upravil svoje skóre na výborných 10-0.

Po týchto výsledkoch sa ozvalo slávne UFC, ktoré ponúklo Bispingovi miesto v tretej sérii reality show ´The Ultimate Fighter´. Bisping postupne zdolal troch protivníkov a stal sa víťazom pavúka poloťažkej váhy. Angličan sa tak naplno etabloval v UFC a zbieral ďalšie výhry, až kým neprišla prehra s Rashadom Evansom, bývalým šampiónom poloťažkej váhy. Po tejto prehre prešiel Bisping do váhy strednej, kde pokračoval vo svojom ťažení za opaskom šampióna.

Tu ho ale čakali ťažké oriešky ako Dan Henderson, či Wanderlei Silva, ktorým podľahol a vzdialil sa tak titulovej šanci. Po týchto prehrách ale prišla šnúra výhier a eliminačný zápas s Chaelom Sonnenom o vyzývateľa šampióna Andersona Silvu. V tomto zápase ale ťahal ´The Count´ za kratší koniec a zdalo sa, že titulová šanca je nadobro stratená.

Šťastie ale praje pripraveným, a tak dostal Bisping zrejme poslednú šancu zabojovať o titul, keď sa v hodine dvanástej postavil šampiónovi Rockholdovi. A šokoval svet! Bisping totiž nad favoritom nielenže zvíťazil, ale dokázal ho knokautovať a získal tak vytúžený titul šampióna UFC.

Angličan dokázal opasok udržať ešte jeden duel, keď si v odvete poradil s Danom Hendersonom, ďalšej legende v podobe Georgesa St-Pierra ale už úspešne čeliť nedokázal.

Keď potom prišla ďalšia prehra, tentokrát s Kelvinom Gastelumom, padlo konečné rozhodnutie. Michael Bisping sa so svetom MMA rozlúči pravdepodobne na domácej pôde v Londýne a uzavrie tak kapitolu jedného z najúspešnejších európskych zápasníkov všetkých čias.

Ponuku zájazdu na UFC Fight Night v Londýne nájdete TU.