Mladé anglické pušky, alebo na koho si dať v Poľsku pozor

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Asi máloktorá krajina na svete má toľko futbalových talentov, ako Anglicko. Teda aspoň podľa miestnych novinárov a futbalových funkcionárov.

Jediným konkurentom v tejto oblasti je pre Albion iba Brazília s novým Pelém raz za tri týždne. Stačí pár vydarených zápasov a máme tu nového Lamparda, alebo Shearera.

Vytriezvenie prichádza po zaradení sa do mužského futbalu a prestupe do Stoke City. Nehovorím, že mladí futbalisti na ostrovoch nestoja za nič, ale fakt, že vás vychovala akadémia Arsenalu z vás automaticky neurobí Henryho.

Na druhej strane to v životopise vyzerá lepšie ako Podbrezová. Pozrime sa na zúbok výberu, ktorý na turnaj v Poľsku privedia manažér Aidy Boothroyd.

anglicko u 21 trener

Aidy vo futbale prevratnú kariéru neurobil a živil sa ním iba 10 rokov. V roku 2005 však dostal šancu vo Watforde, ktorý za tri roky dostal až do Premier League, vďaka čomu bol považovaný za jedného z najlepších mladých koučov v krajine.

Po odchode z Watfordu sa predieral priemernými divíznymi mužstvami, až prišla ponuka viezť národný tím do 20 rokov. K 21-ke sa dostal až minulý rok po tom, ako Garetha Southgatea povolali k seniorom.

Lídri obrany

Výhodou výberu Anglicka je fakt, že všetci s výnimkou Lewisa Bakera hosťujúceho vo Vitesse Arnhem, hrajú domácu súťaž. Jednotkou medzi žrďami by mal byť Jordan Pickford, ktorý nielenže odchytal najviac zápasov v kvalifikácii, ale je aj stabilným členom základnej zostavy Sunderlandu. A tam si pri ich forme zachytá viac ako dosť.

anglicko u 21

Obrana má tiež svojho jasného lídra. Kto by to bol povedal, že Calum Chambers je stále tak mladý. Odchovanec jednej z najlepších futbalových akadémií v krajine sa zo Southamptonu dostal do Arsenalu, ktorý ho v tejto sezóne poslal do Middlesbrough na hosťovanie. Boj o záchranu môže tak mladého futbalistu naučiť naozaj veľa.

anglicko chambers u 21

V strede obrany Southamptonu nastupuje jeho reprezentačný spoluhráč Jack Stephens, ktorý si svoju cestu razil všetkými reprezentačnými výbermi a ak bude pokračovať vo svojich výkonoch, o rok ho ako tradične kúpi Liverpool.

anglicku u 21 stephens

Poslednou obrannou hviezdou, ktorú nemôžem nespomenúť, je Rob Holding. V Boltone bol v sezóne 2015/2016 vyhlásený za najlepšieho hráča sezóny. A na takých má nos Wenger, ktorý po zranení Mertesackera s Paulistom potreboval stopéra. Robov debut prišiel v prvom zápase sezóny 2016/2017 proti Liverpoolu.

Sila je v stredovej formácii

Vždy to tak bolo. Záloha Anglicka svojou dynamikou a kvalitou prevyšovala útok. Inak to nebude ani v tomto výbere. Začneme hneď najväčšou hviezdou tímu.

Nathan Redmond má 22 rokov, ale už si prešiel Birminghamom, Norwichom a momentálne pravidelne nastupuje za Southampton, ktorý ho vykúpil za 10 miliónov libier. Je pravák a nerobí mu problém hrať na ľavej, či pravej strane ofenzívnej formácie. Ak si chcete zapísať jedno meno, zapíšte si jeho. Futbalová budúcnosť bude určite patriť jemu.

anglicku u 21 redmond

Aby sme toho nemali málo, vo výbere figuruje aj Redmondov maličký spoluhráč James Ward-Prowse. Okrem toho, že je ďalším pravidelným hráčom svätcov, je aj kapitánom reprezentačného výberu. Odborníci vedia, prečo ho porovnávajú s jedným z najlepších futbalistov krajiny – Paulom Scholesom.

Prowsa si nevedia jeho manažéri vynachváliť. Najprv sa stal obľúbencom Mauricia Pochettina a časom očaril aj Koemana. Je iba otázkou času, kedy sa dostane do TOP klubu Premier League.

anglicko u 21 prowse

Nataniel Chalobah si vybral inú cestu. Presadiť sa v Chelsea je omnoho ťažšie a tak každý rok putoval na hosťovanie do iného klubu. Naposledy skúšal šťastie v Neapole a možno aj vďaka tejto skúsenosti si ho Antonio Conte pre túto sezónu ponechal v kádri. 8 ligových zápasov je v silnej konkurencii zálohy The blues dobrá vizitka pre oporu reprezentácie.

anglicko chalobah

Výpočet hviezd zakončíme Rubenom Loftusom Cheekom, spoluhráčom Chalobaha z Chelsea a Harrym Winksom, mladou nádejou Tottenhamu, ktorá naskočila aj do posledného zápasu Európskej ligy proti Gentu.

anglicko u 21 lotus

Pušky

V útoku najviac svieti meno mladej hviezdy Leicestru Demaraia Greya. Demarai prišiel do klubu pred rokom z Birminghamu za takmer 4 milióny libier, ale vzhľadom na formu líšok príliš veľa šancí nedostával. Ranieri vsádzal na overenú zostavu. Zmena nastala až v tejto sezóne, kedy majstrovská os tímu potrebovala oživiť a Ranieri čoraz viac veril tomuto mladíkovi.

anglicko u 21 gray

Ak však hľadáme v drese Anglicka kanoniera, mohol by ním byť Tammy Abraham. Kmeňový hráč Chelsea je v tejto sezóne na hosťovaní v Bristol City, za ktorý už strelil 18 gólov.

anglicku u 21 abraham

Duncan Watmore, naskakujúci do zápasov Sunderlandu by tak mal byť iba treťou voľbou do útoku tímu, s ktorým si to naši mladíci rozdajú v pondelok 19.6. v Kielcoch.

Nie, toto neboli všetky mladé hviezdy budúcnosti hrdého Anglicka. Sila súperovho kádra znie papierovo veľmi dobre, futbal sa však hrá na trávniku a naši už ukázali, že sa veľkých mien nezľaknú.