Miroslav Hýll: Aj na Slovensku môžeme vychovať takého výborného brankára, akým je Donnarumma

3 minúty čítania

O tom, že slovenská brankárska škola má v Európe, a koniec koncov aj vo svete, dobré meno, sa netreba baviť. Vyrástol u nás nejeden brankár nadštandardnej kvality. Stačí spomenúť Dúbravku, Rodáka, Kuciaka, Greifa a ďalších.

O výchove mladých brankárov sme sa porozprávali s Miroslavom Hýllom, s trojnásobným majstrom Slovenska a so šesťnásobným bývalým reprezentantom. Pracuje na Slovenskom futbalovom zväze (SFZ) ako koordinátor trénerov, ktorí majú na starosti výchovu jeho následníkov.

Odkedy pracujete na SFZ a aká je  vaša náplň? 

Na SFZ som zamestnaný od 1. júla roku 2018, keď som sa po ôsmich rokoch vrátil zo Spojených Arabských Emirátov a medzitým som bol pol roka trénerom v Šamoríne. Pracovné zaradenie mám ako koordinátor trénerov  brankárov. Je to jediná profesionálna funkcia na SFZ, ktorá spočíva z takých troch sekcií.

Prvá je sledovať trénerov brankárov v akadémiách, ktoré navštevujem a rovnako aj zápasy I. dorasteneckej ligy. Okrem toho som v realizačnom tíme reprezentácie Slovenska do 18 rokov, kde spolupracujem s trénerom Stanislavom Macelom. Mám ešte na starosti vzdelávanie brankárov spolu s jej šéfom Zsoltom Pakuszom.

Hlavným trénerom brankárov je Alexander Vencel ml., ktorý však pôsobí v zahraničí. Ja som jeho asistent lektora a pokiaľ tu nie je, tak riešim všetky otázky ohľadne brankárov.

Sledujte nás aj na instagrame. Viac zaujímavostí zo sveta športu nájdete na @futbaltour_sk

Čo všetko obnáša vaša funkcia hlavného trénera brankárov a koľkých  máte na starosti v mládežníckych reprezentáciách Slovenska?

V akadémiách sledujem tréningový proces a keď sa skladajú realizačné tímy v mládežníckych reprezentačných výberoch, tak dávam odporúčania hlavným trénerom, ktorí tréneri brankárov by tam mali byť. Musia však splniť určité licenčné podmienky. Sú to úväzkoví tréneri, ktorí pracujú v kluboch a chodia iba na reprezentačné zrazy.

Ktorí z týchto mladých gólmanov majú najväčší potenciál?

Mám prehľad o všetkých mladých brankárov na Slovensku už od U13, lebo som si o nich vybudoval dokonalú databázu. Sú to všetko potencionálni brankári reprezentácie.

Na známom mládežníckom turnaji Gejzu Princa sa urobí výber brankárov a takto sa zloží nová reprezentácia do 15 rokov. Keďže som v pravidelnom kontakte s trénermi brankárov v akadémiách, môžem povedať, že v každej kategórii máme šikovných brankárov.

Jakub Vinarčík z FC Košice tak zaujal svojim talentom svetového giganta Juventus Turín, že do tohto klubu v 16 rokoch prestúpil. Na skúške v Juventuse bolo dosť brankárov z Európy, ale nakoniec si vybrali jeho. Takýchto nádejných brankárov na Slovensku máme viac, teraz je dôležité, aby mali dobre zabezpečený tréningový proces.

Aké parametre musia mať mladí brankári, aby ste z nich vychovali kvalitných gólmanov?

V súčasnom modernom futbale sú brankári vysokí a komplexní vo všetkých činnostiach. Vinarčík je vysoký meter 1.96, číslo nohy, s ktorou dobre hrá má 48. Podobných brankárov na Slovensku však máme v akadémiách viacerých.

Keď hľadáme brankára do mládežníckych reprezentácií, tak na konci znie otázka: keď skončí mládežnícky vek bude mať potenciál chytať za U21, alebo reprezentačné áčko? Takže tiež preferujeme vyšších brankárov, 1.87m a viac. Pravda, nikoho nezatracujeme, ale každý má svoje limity.

Koľko trénerov brankárov by sa mali venovať mládežníckym tímom?

SFZ ako rozpočtová organizácia dáva peniaze do klubov a platí nejakou čiastkou aj trénerov. Týmto trénerom brankárov som hneď po nástupe do funkcie povedal, že som pre nich kolega. Ideálny stav je vtedy, aby boli v každom klube traja tréneri brankárov.

Jeden by mal na starosti prípravku, druhý žiakov a tretí dorast. Sú kluby, ktoré majú aj štyroch či piatich trénerov brankárov, ale aj jedného, čo je málo.

Zaujímavé je, že brankárska škola v strednej Európe patrí k najlepším na kontinente a je to dôkaz výbornej roboty trénerov brankárov. Čo si o to myslíte?

Z takej malej krajiny, ako je Slovensko vyšlo do zahraničia už dosť kvalitných brankárov. Najviac ich máme v najvyššej poľskej súťaži Ekstraklase, kde v jednej sezóne od nás chytalo aj desať gólmanov.

Pravda, potrebovali by sme viac takých, akými sú Martin Dúbravka a Marek Rodák, ktorí pôsobia v anglickej Premier League a Championship. Alexander Vencel ml. napísal veľa kníh, v nich dal celú metodiku  na papier a na videá. Takže na Slovensku ju aplikujeme a navyše bol lektor päť rokov na FIFA, kde učil brankárov po celom svete.

Teraz sme kolegovia, čo je skvelé. Všetko máme dobre podchytené, zachytávame nové trendy po skončení MS, ME a od UEFA dostaneme odporúčania, ako všetko robiť aj na profesionálnej úrovni. Vzdelávame trénerov brankárov pre UEFA a áčko, teraz nám končia štúdium najvyššej trénerskej licencie a v skupine mám bývalých reprezentantov Matúša Kozáčika a Jána Novotu.

V súčasnosti najväčším vzorom pre mladých brankárov je najlepší hráč Eura 2020 a čerstvý majster Európy Gianluigi Donnarumma. Môžeme raz aj na Slovensku  vychovať brankára takých ohromných kvalít?

Určite, dá sa to aj v našich podmienkach. Pravda, Donnarumma je vychovaný talianskou školou a v Sérii A debutoval už v 16 rokoch. Už som spomínal, že Dúbravka a Rodák nám robia v Anglicku výborné meno, nedávno Greif prestúpil do španielskej La Ligy. To je ďalší veľký úspech našej brankárskej školy. Takže v budúcnosti by sme mohli vychovať brankára s podobnými kvalitami.

Počas roka absolvujete aj brankárske kempy chlapcov a dievčat, na čo sa v nich zameriavate?

Tieto kempy boli už za čias, keď som ešte na SFZ nepracoval.  Uskutočňujú sa dvakrát do roka, letný a zimný v hale. Jeden je v Senci a druhý bol nedávno v Šamoríne. Chlapčenský kemp sme  tentoraz zrušili, lebo sme v posledných dvoch mesiacoch mali tri kontrolné postcovidové zrazy.

Tieto kempy sú viac užitočnejšie pre dievčatá, lebo nemajú toľko  brankárskych tréningov. Chcel by som ich  robiť štyrikrát do roka, pravda, je to aj otázka financií a celkového rozpočtu zväzu. Moja predstava je, že by sa uskutočnili od pondelka do štvrtka. U chlapcov je výhoda v tom, že ich vidíme viac na tréningu v akadémiách.

Vo Fortuna lige na rozdiel od hráčov v poli, kde je stále dosť legionárov, sa väčšinou presadzujú slovenskí brankári. Ktorí z nich podľa vás najviac vyčnievajú?

Po nástupe do funkcie na reprezentačnej úrovni som začal pracovať s viacerými mladými brankármi, ktorí o sebe dávajú čoraz viac vedieť v najvyšších dvoch slovenských súťažiach. Sú to  ročníky 2002 a mladší, ako Ivan Krajčírik z Ružomberka, Richard Ludha z Podbrezovej, Samuel Petráš a Ľubomír Belko zo Žiliny, Michal Kukučka z Trenčína a Jakub Surovčík zo Slavie Praha.

Máme aj ďalších dobrých brankárov, potrebujú však pravidelne chytať a to je jedno, či to bude najvyššia súťaž, alebo nižšie ligy, či starší dorast. Títo brankári sú naša veľká budúcnosť.