Milovaný aj nenávidený. Legendárne hlášky Zlatana Ibrahimoviča

Aktualizácia 8. marca 2020

„Najprv som šiel doľava, on tiež. Potom som šiel doprava, on tiež. Potom som šiel doľava a on šiel na párok v rožku,“ takto Zlatan Ibrahimovič opísal, ako si poradil s obrancom Liverpoolu.

V jeho prípade to nebola jediná kontroverzná odpoveď, ktorou sa prezentoval v rozhovoroch s novinármi.

O veľkom sebavedomí švédskeho futbalistu niet pochýb, pri niektorých jeho vyhláseniach sa však viacerí môžu chytať za hlavu. „Prišiel som ako kráľ, odchádzam ako legenda,“ povedal po odchode z Paríž Saint-Germain.

Vo francúzskom klube predvádzal kvalitné výkony, v 122 zápasoch dokázal streliť úctyhodných 113 gólov. Nebol by to Zlatan, keby sa sám nevyhlásil za klubovú legendu.

Q: Tonight it’s time for one of England’s and Europe’s most classic rival meetings, Manchester United against Liverpool….

Uverejnil používateľ Zlatan Ibrahimović Pondelok 17. októbra 2016

Napriek veľkému počtu strelených gólov a kvalitným výkonom vo viacerých sezónach za sebou, nedostal ani raz nomináciu na Zlatú loptu. Táto skutočnosť neušla ani novinárovi, ktorý sa ho spýtal, či tieto nominácie závidí Lionelovi Messimu a Cristianovi Ronaldovi. „Som číslo jeden. Naozaj to tak cítim. Skutočnosť, že som nikdy nevyhral Zlatú loptu, neznamená, že nie som číslo jeden.“

Nepodľahli ani obezite. Najtučnejší futbalisti sveta

Jeho zvláštny vzťah s novinármi neprišiel až po prestupoch do najlepších klubov v Európe, svoj potenciál odpovedať svojsky ukázal už počas pôsobenia v Ajaxe. Na otázku, či môže Ajax stratiť deväť bodov v deviatich zápasoch, odpovedal jednoznačne: „Podľa mojich výpočtov je možné stratiť deväť bodov iba v troch zápasoch.“

Uverejnil používateľ Zlatan Ibrahimović Piatok 21. októbra 2011

Odmietnutý Wenger či nudný Guardiola

O zvláštnom správaní Zlatana Ibrahimoviča vie svoje aj Arséne Wenger. Ten chcel Švéda získať do Arsenalu. Mal jedinú podmienku, chcel ho vidieť vo svojom futbalovom kempe. A práve v tom bol najväčší problém. „V žiadnom prípade. Zlatan nerobí futbalové skúšky,“ vyjadril svoj názor v tretej osobe, čím len potvrdil vieru vo svoje schopnosti. Wenger neustúpil, a tak sa táto spolupráca nikdy neuskutočnila.

Pre Švéda bol však tŕňom v oku iný tréner – Pep Guardiola. Po prestupe do Barcelony sa od Zlatana očakávali veľké veci, keďže v talianskom Interi sa mu darilo. Svoj potenciál u Kataláncov nenaplnil. Určitým spôsobom za to môže aj jeho pohľad na vtedajšieho trénera Barcelony. „Guardiola potom začal hovoriť tie svoje filozofické veci. Sotva som ich počúval. Prečo by som vôbec mal? Boli to kraviny o krvi, slzách a podobných veciach.“

FOTO: Eurosport

Avšak, nie s každým trénerom je na tom Zlatan zle. V obľube mal vtedajšieho kouča Manchestru United Josého Mourinha. Samozrejme, kompliment na takisto svojrázneho Portugalčana sa nezaobišiel bez porovnávania s Guardiolom. „José Mourinho je protikladom Pepa Guardiolu. Keď Mourinho rozjasní miestnosť, Guardiola stiahne závesy.“ Jednoducho každému vyhovuje iný štýl, u Ibrahimoviča to určite nie je ten od Španiela.

10 športových biografií pre každého fanúšika

Svoju prípadnú trénerskú kariéru však zavrhol. Po jeho slovách je úplne jasné prečo: „Stať sa trénerom? Nemožné, pretože počas zápasu by som dal facku minimálne dvom hráčom a po zápase ďalším ôsmim.“

Uverejnil používateľ Zlatan Ibrahimović Nedeľa 3. decembra 2017

Majstrovstvá bez Zlatana

Ibrahimovič sa stal najlepším hráčom Švédska dohromady jedenásťkrát. V reprezentácii bol dlhé roky najväčšou oporou, ale zažil s ňou aj sklamania. To najväčšie prišlo po prehre v baráži MS 2014. Proti sebe nastúpilo Ibrahimovičovo Švédsko a Ronaldovo Portugalsko. Švédi vtedy s Portugalskom dvakrát prehrali – 0:1 a 2:3. Z postupu sa teda radoval Cristiano Ronaldo.

Zlatan po zápase vyhlásil jeden zo svojich najpamätnejších výrokov. „Jedna vec je istá – majstrovstvá sveta bezo mňa je zbytočné pozerať, takže nemá cenu čakať na ne.“ Väčšina divákov sa nakoniec v Brazílii dočkala kvalitného divadla aj bez neho, ale je jasné, že smútili aspoň Švédi.

I was taught never to lie and always tell the truth

Uverejnil používateľ Zlatan Ibrahimović Štvrtok 20. septembra 2018

Pred zápasom s Portugalskom vyšiel z jeho úst ešte jeden pamätný výrok. Ak by niekto ešte pochyboval o jeho sebavedomí, on sám ho o tom presvedčí. Na otázku, aký výsledok sa zrodí medzi Portugalskom a Švédskom, odpovedal: „Iba Boh to vie… a práve s ním hovoríte.“

Nezabudol ani na ženy

Kontroverzné vyhlásenia neostali len pri tréneroch. Zaskočený musel byť aj novinár, ktorý sa ho pýtal, prečo má po zápase škrabance. Zlatan neváhal a zhodil novinára jednou vetou: „Budeš sa musieť opýtať svojej manželky.“

Nepochodila ani novinárka, ktorá chcela vedieť, či je homosexuál. „Príď ku mne na návštevu a ja ti ukážem, či som gej. A vezmi aj svoju sestru,“ jednoznačne vysvetlil, že otázka nebola správna.

Sharp LA Galaxy

Uverejnil používateľ Zlatan Ibrahimović Pondelok 27. augusta 2018

Bez nečakaného vyjadrenia nezostala ani otázka o vlastnej manželke. Navonok nenápadnú zvedavosť o tom, čo kúpi svojej manželke na narodeniny, zodpovedal spôsobom sebe vlastným. „Nič, veď už má Zlatana.“

Späť v červeno-čiernom drese

„Postarám sa, aby San Siro opäť skákalo od radosti,“ povedal Zlatan Ibrahimovič po návrate do tímu Rossoneri. Súčasťou AC Milána bol aj v roku 2011, s ktorým vyhral ligový titul.

Z 38-ročného Švéda srší stále sebavedomie. „Neprišiel som robiť maskota AC. Viem, čo musím robiť. Zlatan je stále tu,“ vysvetlil Ibrahimovič na úvodnej tlačovej konferencii.

Na to, že už nepatrí medzi najmladších, reagoval po svojom. „Vo veku 38 rokov to nemusíte preháňať, namiesto behu môžete strieľať zo 40 metrov,“ pobavil Ibra.

5 pamätných zápasov slovenských klubov v Európe


Všetky citácie sú prebraté z portálu goal.com

FOTO: Facebook/Zlatan Ibrahimovič