Miláno je zájazdová klasika, San Siro ovládla čierna a biela

Kde sú časy, keď bola talianska Serie A možno najlepšou ligou na svete a účinkovali v nej najslávnejšie futbalové hviezdy. Calcio (aj catenaccio) pútali pozornosť celého sveta a miestne kluby dosahovali úspechy na európskej scéne.

Doba sa však zmenila, na Apeninský polostrov tiež doľahla kríza a do popredia sa dostali anglická Premier League alebo španielska Primera División. Nie práve najkrajšie a najnovšie štadióny v Taliansku začalo navštevovať čoraz menej fanúšikov, nehrnuli sa sem veľkí hráči a na úspechy medzi európskou smotánkou sa tiež už iba spomína. Kredit kedysi elitnej súťaže jednoznačne upadol, čo dokazuje aj návštevnosť. Nechceme byť negatívni, ale na úvod si treba vyjasniť situáciu…

Tak teda poďme na pozitíva. Určite je možné aj tu nájsť zaujímavé momenty a udalosti a hlavne destináciu na atraktívny zájazd. Spokojní môžu byť hlavne fanúšikovia Juventusu Turín, ktorý momentálne vládne a aj vďaka nádhernému novému štadiónu sa vyhrieva na výslní do futbalu stále pobláznenej krajiny.

Presvedčili sme sa o tom na vlastnej koži počas zájazdu do Milána. Nech je miestne AC v akejkoľvek kríze, stále má aj na Slovensku dostatok fanúšikov, ktorí chcú vidieť legendárne San Siro a nenechajú si ujsť veľké derby súboje. Duel proti Juventusu takým jednoznačne je a po veľmi dlhej dobe bol skvostný chrám futbalu zaplnený takmer do posledného miesta. Prispeli k tomu aj klienti CK FutbalTour.sk.

Návšteva podobného šlágra je veľkým zážitkom pre každého, kto má rad elektrizujúcu atmosféru a nevadí mu, ak na trávniku chýba väčšia futbalová kvalita. „Stará dáma“ v zápase od úvodu jasne dominovala a aj keď sa do veľkých šancí až tak často nedostávala, napokon strelil trojbodový gól Tévez, čím domácim zasadil definitívny úder. Zverenci Pipa Inzaghiho ohrozili Buffona iba minimálne a len potvrdili, že momentálne sú o level nižšie ako úradujúci majster.

Čierno-bieli dominovali aj na tribúnach, čo možno niekoho mohlo prekvapiť ale je známe, že turínsky klub má v tomto regióne mnoho fanúšikov. Už niekoľko hodín pred zápasom sme v meste videli oveľa viac dresov „Juve“ a podobne to vyzeralo aj neskôr na štadióne. Ku kotlu hostí sa častokrát pridali ďalšie tisícky tifosi z Turína, ktoré boli roztrúsené po celom štadióne. Po góle už absolútne ovládli tribúny a užívali si skvelý výkon svojich miláčikov.

Domáci fanúšikovia podali výkon ako hráči v červeno-čiernom na trávniku, boli nevýrazní a zakríknutí. Najviac zaujali v úvode, keď v spolupráci s famóznym hlásateľom a dokonalou akustikou futbalového chrámu navodili zimomriavky asi všetkým prítomným. Predstavovanie hráčov, vrátane novej posily Fernanda Torresa na lavičke, umocnili veľkolepým choreom na dvoch tribúnach počas klubovej hymny. Všetko podstatné si môžete pozrieť vo videu pod článkom. Počas zápasu však už pôsobili akosi chladne a až na pár okamihov o sebe nedali príliš vedieť.

Z obrovského stánku sme však odchádzali spokojní. Najviac samozrejme tí, ktorí tu absolvovali premiéru. Chytľavá melódia hymny v nás rezonovala ešte aj na druhý deň a keďže dokonale vyšlo aj počasie, tradičná prehliadka mesta sa niesla v v perfektnej nálade a takmer letných teplotách. V Miláne sa ani nedá začať inde, ako pri slávnej katedrále Duomo. Tá je aj s priľahlým námestím srdcom mesta a práve tu sa v minulosti oslavovali všetky veľké triumfy AC alebo Interu. Mohutný dóm patrí k najväčším kostolom na svete, o čom sa presvedčí každý počas bezplatnej prehliadky. Ak si pár eur priplatíte, môžete vyjsť peši alebo výťahom až na jeho strechu a naskytne sa vám pohľad na celé mesto.

Od Duoma sa dá ísť rôznymi smermi a uličkami, podľa toho, čo je vašim záujmom. Niektoré cesty vedú k obchodom, iné reštauráciám a kaviarňam alebo k miestnemu hradu/pevnosti. Priaznivci luxusu a slávnych značiek by nemali vynechá Galleriu Vittorio Emanuele, kde majú svoje obchody Prada, Armani, Gucci alebo Louis Vuitton. Oblečenie, topánky, kabelky a iné doplnky určite potešia každú ženu, menej už peňaženky ich partnerov.

Cez nablýskanú galériu sa dostávame k zrejme najslávnejšiemu opernému domu na svete. Teatro alla Scala síce na prvý pohľad príliš nezaujme a zvonka pôsobí skôr ako bežná budova, ale ak si zakúpite prehliadku jej priestorov, presvedčíte sa o opaku. Noblesné priestory s kapacitou 3600 divákov v hlavnej sále pôsobia úžasne. Počas predstavení tu vládne výborná a aj hlučná atmosféra a práve to robí z „La Scaly“ legendu.

Teplé počasie si vyžadovalo pravidelné prestávky na občerstvenie a rozhodne odporúčame návštevu miestnych zmrzlinární alebo posedenie v tradičnej kaviarni. Na svoje si samozrejme prídu aj milovníci kvalitného talianskeho jedla. Najrôznejšie druhy cestovín a typická pizza uspokoja aj náročných gurmánov.

Prehliadku širšieho centra zakončujeme v areáli Castello Sforzesco, teda v preklade hradu, kde je v súčasnosti niekoľko múzeí a galérií a jeho súčasťou je rozľahlý park s množstvom upravených plôch na aktívny či pasívny oddych. Trávnaté plochy priam vyzývajú na piknik a v miestnych jazierkach môžete napríklad sledovať korytnačky.

Fanúšikovia umenia nemôžu vynechať návštevu Kostola Santa Maria delle Grazie, kde sa nachádza slávny obraz Leonarda da Vinciho – Posledná večera. Vstupenky si však treba kúpiť v predstihu a následne je potrebné si vystáť vždy dlhý zástup čakajúcich turistov.

Ak ste naopak priaznivcami dobrého jedla, vína a kvalitných surovín, mali by ste zamieriť do niektorého z mnohých obchodov alebo trhovísk, kde priamo pred vašimi očami vyrábajú cestoviny, pesto a iné miestne produkty. Zásoby skvelých cestovín, oleja a ďalších pochutín sa predsa doma vždy hodia.

Zájazd do Milána spojený s futbalom je jednoducho klasikou v ponuke CK FutbalTour.sk a okrem skvelého zážitku na San Sire si môžete aspoň na niekoľko hodín vychutnávať miestny život so všetkým, čo k tomu patrí. Najbližšie sa vidíme na tradičnom milánskom derby. CHCEM REZERVOVAŤ ZÁJAZD! 

Kompletná fotogaléria