Martin Valjent pravidelne nastupuje v La Lige, ale zranenie ho pripravilo o nomináciu

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Slovenský stopér Martin Valjent je súčasťou RCD Mallorca od roku 2019. Rodák z Dubnice nad Váhom má 27 rokov, v ostrovnom španielskom tíme si kvalitnými výkonmi vydobyl miesto v základnej zostave a vehementne klope na dvere národného tímu. Faktom totiž je, že za A tím Slovenska odohral k dnešnému dňu len 13 zápasov.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Valjent si ešte musí počkať

Pravdepodobne každý slovenský futbalový fanúšik bude súhlasiť, že najlepším stopérom v krajine je Milan Škriniar. Skúsený stredný obranca, ktorý v lete odíde z Interu Miláno do Paríža Saint-Germain, je základným stavebným kameňom národného tímu. Uvedomoval si to Štefan Tarkovič, uvedomuje si to aj jeho nástupca, taliansky lodivod Francesco Calzona. V tej istej chvíli platí, že keď si odmyslíme Škriniara, padá voľba práve na Valjenta.

Mallorca strieda v španielskej La Lige lepšie výkony s horšími, ale faktom je, že Martin je jedným z najdôležitejších hráčov tohto kráľovského klubu. Hráva pravidelne technickú a rýchlu Primera División, nemá problém čeliť aj hviezdam z Realu Madrid, FC Barcelona či Atlética Madrid. Osvedčil sa, majú ho radi tréneri, spoluhráči aj fanúšikovia.

Zdroj: sandiegouniontribune.com/foto: Francisco Ubilla(AP Photo)

V prvom tíme „Sokolov“ Valjent debutoval v roku 2018 a odvtedy príčinou rôznych dôvodov odohral iba trinásť zápasov v najcennejšom drese. V čase, kedy sa rozbieha kvalifikácia na EURO 2024 nastal čas túto situáciu zmeniť. Avšak, podľa najnovších správ, kvôli zraneniu, ktorého liečba trvá najmenej 3 týždne, ho tréner Calzona vynechal z nominácie.

👉🏼 Prečítajte si: Nominácia SR: Calzona chváli Polievku, verí, že nám v útoku pomôže 🇸🇰

Martin má všetky predpoklady

Stopér Mallorcy meria 187 centimetrov, je platný vo vzduchu, ale je aj dostatočne rýchly a technicky zdatný. Okrem toho, treba si uvedomiť, že Slovensko nemá hráčsku základňu ako Španielsko, Anglicko, Brazília či Argentína. Keď jeden z našich futbalistov hrá v TOP 5 ligách sveta a pravidelne nastupuje, bolo by vhodné mu dať šancu. Zatiaľ sa zdá, aspoň z toho, čo doteraz prebehlo, že patričnú pozornosť mu venuje aj nový kormidelník Slovenska Francesco Calzona.

Zdroj: futbalsfz.sk/foto: Roman Ferstl(SFZ) – trojica Skriniar, Valjent a Gyomber

Prípadná stopérska dvojica Škriniar – Valjent má svetové parametre a existuje hneď množstvo dôvodov, prečo by ich spolupráca v slovenskom drese mala fungovať. Kvalifikačné boje sú neúprosné a potrebný je každý bod, pričom Slovensko by po absencii na MS 2022 v Katare chcelo postúpiť na veľký záverečný turnaj. Očakáva sa, že v dueloch o EURO 2024, ktoré bude v Nemecku, dostane príležitosť viacero futbalistov, ktorých sme doteraz možno tak často v slovenskom tíme nevideli. Jedným z nich podľa všetkého bude aj Valjent.

A ktovie, dokedy bude hráčom Mallorcy. V klube má platnú zmluvu do roku 2025, ale nachádza sa v najlepšom futbalovom veku a jeho trhová cena podľa portálu Transfermarkt dosahuje 4,5 milióna eur. A to je pri cenách, ktoré veľkokluby investujú do nových posíl prakticky zanedbateľná čiastka. Ak bude Valjent pokračovať v spoľahlivých výkonoch a presadí sa aj na medzinárodnej scéne, nebude prekvapením, ak o jeho služby čoskoro prejaví interes aj jeden z TOP európskych klubov.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na SLOVENSKÚ FUTBALOVÚ REPREZENTÁCIU