Maroko píše krásnu rozprávku: Bude mať šťastný koniec?

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Maročania žijú na majstrovstvách sveta v Katare svoj sen. Maroko ako prvá africká krajina v histórii postúpila do semifinále svetového šampionátu. Zverenci charizmatického trénera Walida Regraguiho navyše nedostali od svojich súperov ani jeden gól. Brankár Bounou bol prekonaný len spoluhráčom Aguerdom.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Dokonalá defenzíva na čele s „fešákom“

Maroko dokázalo v Katare remizovať s Chorvátskom (0:0). poraziť Belgicko (2:0), zdolať Kanadu (2:1), vo štvrťfinále postúpiť po penaltovej dráme so Španielskom (0:0, 3:0 na p.k.) a cestu do TOP 4 si zabezpečili vďaka triumfu nad Portugalskom (1:0). Walid Regragui naordinoval svojim zverencom poctivú defenzívu taktiku. Niektorí fanúšikovia ju Maročanom vyčítajú, ale nie je to fér. Je predsa logické, že papierový outsider nemôže hrať proti favorizovaným reprezentáciám otvorenú partiu.

Výborné výkony podávali v obrane doteraz Saiss, Mazraoui, Aguerd a najmä hviezdny Achraf Hakimi. Čerešničkou na torte úspešnej defenzívy je gólman zo Sevilla FC Yassine Bounou, ktorého môžete poznať aj pod prezývkou Bono. Veľký sympaťák, ktorý si výkonmi získal srdcia fanúšikov a vizážou srdcia fanúšičiek. Skutočne je na mieste konštatovať, že takto prepracovaná obranná hra na majstrovstvách sveta dlho nebola.

Zdroj: welovebuzz.com – Yassine Bounou

Domáce prostredie a súdržnosť

Maročania nereprezentujú iba svoju krajinu, v pokročilej fáze turnaja sú zástupcom celého arabského sveta. Ziyech, Boufal, Amrabat a spol. majú podporu doma, v Tunisku, v Saudskej Arábii, v Egypte, ale aj v samotnom Katare či v Spojených arabských emirátoch. Okrem toho, priamo v dejisku šampionátu majú Maročania doslova domáce prostredie, ich priaznivci sú prítomní na každom zápase v skutočne hojnom počte. Regraguiho zverenci si podmanili aj nezainteresovaných divákov, na ihrisku totiž nechávajú všetko.

K tomu treba dodať množstvo záberov, kde vidieť, akí sú k sebe priateľskí a súdržní, pričom po záverečnom hvizde trávia čas aj s rodinnými príslušníkmi, čo je samo o sebe málo vídané. Maročanov je podľa oficiálnych štatistík približne 37 miliónov a sú roztrúsení všade po svete. Oslavy ich postupu sme teda mohli sledovať aj v New Yorku, v Bruseli či v Londýne.

Zdroj: thearabweekly.com/foto: AP – fanúšikovia Maroka v uliciach Dohy

S jedlom rastie chuť

Maroko je krásnym dôkazom toho, že s jedlom rastie chuť. Proti Chorvátom získali v Katare prvý bod, proti Belgičanom prvé víťazstvo, so Španielmi historický skalp a s Portugalskom jedinečný postup do semifinále svetového šampionátu. Tam ich čaká úradujúci majster sveta z Francúzska. Aj keby Maroko neuspelo a nezvládlo by ani zápas o tretie miesto, jeho púť na Blízkom východe bude navždy v pamäti futbalových priaznivcov po celom svete. Nie je však dôvod sa dopredu vzdávať.

Marocká defenzíva zatiaľ nebola odomknutá, a prečo by táto severoafrická krajina nemohla futbalový svet šokovať ešte viac?

Chceli by ste si dopriať ešte pred Vianocami zážitok na celý život? ✈️ Vyberte sa s nami do Kataru 🇶🇦