Majstrovstvá sveta vo futbale bez hymien? Nepredstaviteľné

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Pred každým zápasom futbalových majstrovstiev sveta zaznejú hymny oboch krajín. Sledovať to v televízii je silné a pútavé, zažiť to naživo je magické a nezabudnuteľné. Bez hymien by turnaj nebol turnajom, pričom okrem tých národných sa dostali predovšetkým v uplynulých dekádach do povedomia aj skladby, ktoré stelesňovali samotné podujatie.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram. 

 

Kto má najstaršiu hymnu?

Ísť do histórie hymien jednotlivých reprezentácií nie je jednoduché, skladby, ktoré symbolizujú konkrétny národ sa totiž neraz menili. Boli časy, kedy na turnajoch hrané neboli, ale môžeme byť radi, že to je už dávna minulosť. Bez tejto tradície si totiž futbalový sviatok ani nevieme predstaviť. Najstaršiu hymnu spomedzi účastníkov majú Holanďania a využívajú ju od roku 1932. Avšak, pieseň, ktorá sa volá Wilhelmus, bola vytvorená už v období rokov 1569 až 1572 a má celkovo 15 sloh.

Sú rýchlejšie aj pomalšie národné hymny, niektoré majú pútavé texty (samozrejme, keď si ich preložíte, porozumiete im lepšie), niektoré dokonca nemajú slová. Najznámejším príkladom sú napríklad Španieli, ktorých národnou hymnou je pieseň Marcha Real (kráľovský pochod), ale slová by ste tam hľadali márne. Môžeme konštatovať, že každá hymna je vo svojej podstate krásna, pretože pre daný národ má nesmierny význam a je jedným zo štátnych symbolov.

Zdroj: alamy.com – španielski hráči počas hymny na MS 2018 v Rusku

Odporúčame vám, aby ste sa počas MS v Katare sústredili na rôzne typy hymien naprieč kontinentmi. Napríklad, juhoamerické či africké skladby sú úplne rozdielne, čo je samozrejme dané aj históriou, platí to aj o európskych či ázijských piesňach. Možno je trochu škoda, že vášniví „speváci“ Taliani v Katare štartovať nebudú. A radi by sme si vypočuli aj slovenskú národnú hymnu, ale…

Turnajové skladby sa stali nesmrteľnými

Približne od majstrovstiev sveta 1990 datujeme, že turnaje majú svoje vlastné hymny. Vtedy to bol song Un’estate italiana, pričom o štyri roky neskôr v Spojených štátoch amerických táto funkcia patrila skladbe Gloryland. V roku 1998 zas všetkých vo Francúzsku bavil Ricky Martin so skladbou La Copa de la Vida (doslova životný pohár). S pribúdajúcimi rokmi sa nadšenie okolo tohto druhu hudobných trackov zväčšovalo a stávala sa z nich kultová záležitosť.

Zdroj: okayafrica.com – spevák K’naan s ikonickou loptou Jabulani

Čo sa týka hymien podujatí, doteraz najviac ikonický je rok 2010 a šampionát v Juhoafrickej republike. Spevák K’NAAN vtedy vydal nesmrteľnú skladbu Wavin‘ Flag, pričom zdatne mu sekundovala speváčka Shakira s hitom Waka Waka. Oba songy si futbaloví fanúšikovia púšťajú dodnes a je v nich ohromná emócia. Nečudo, že majú miliardy vypočutí na rôznych platformách.

V Brazílii v roku 2014 ľudí bavila skladba We Are One, pred štyrmi rokmi v Rusku zas Live It Up. A čo tento rok? Oficiálnou hymnou šampionátu je hudobný počin Hayya Hayya, ktorej autormi sú Trinidad Cardona, Davido a AISHA. Inak, do angličtiny sa tento názov prekladá ako Better Together (Lepší spoločne).

Oficiálna hymna šampionátu 2022 (Zdroj: Youtube/fifa):

V preklade z arabského jazyka pokrik „hayya, hayya“ znamená „poďme, poďme“ a v Katare v tomto období zaznieva pravidelne. Hymny dodávajú majstrovstvám sveta slávnostnosť a serióznosť. Takéto podujatie si vážnosť takéhoto rangu zaslúži, nečudo, veď sa koná iba každé štyri roky. Keď uspejete, stávate sa automaticky nesmrteľnými, keď nie, ďalšia šanca už počas aktívnej kariéry prísť nemusí.