Majstrovský hetrik Barcelony alebo návrat Realu? LaLiga s Hazardom aj Slovákmi už od 16. augusta

Píše Richard Hanzlík z prvého neobjektívneho portálu TakUrčitee.sk

Na svete existuje zopár klubov, ktoré ak nevyhrajú aspoň dve trofeje za rok, začína sa hovoriť o kríze. A keď náhodou prežijú takú sezónu Real s Barcelonou, ovplyvní tá kríza celú futbalovú Európu.

Rok Realu sa dá opísať mnohými prídavnými menami, pričom jediné dobré na nej bolo to, že skončila a vrátil sa Zidane. Barcelona síce La Ligu vyhrala bez problémov, ale znovu zlyhala v Lige majstrov. A to tak, že poriadne.

Všetkým, ktorí futbal sledujú, tak bolo jasné, že v lete bude pohyb hráčov obrovský. Domino efekt. Ale zase aspoň sa máme my na čo tešiť.

Majster ťahá domov zlé dieťa

Bol raz jeden Neymar, ktorý si myslel, že ak prestúpi do PSG, zvýši svoju šancu na zisk Zlatej lopty. Ale skončil tak, že teraz prosí o návrat do Barcelony a šejkovia sú ochotní sa ho zbaviť. A potom bol jeden Griezmann, ktorý mal Neymara pred rokom v Barcelone nahradiť, ale urobil si video o tom, že zostáva v Madride.

A tento rok sa možno chlapci spolu stretnú na Camp Nou. Kabína chce viac Neymara, Griezmannova výkupná klauzula je až nekresťansky nízka a reportér Sky Sports Fabrizio Romano už reportuje prestup ako hotovú vec. A to už má miesto v zálohe isté Frenkie De Jong. Čo na tom, že De Ligt nakoniec išiel po peniazoch a skončí v Turíne.

S Valenciou urobil klub výmenu náhradných brankárov Neto vs. Cillesen, ale bude sa musieť aj predávať. Andre Gomes už je doma v Evertone, Paco Alcacér v Dortmunde a Denis Suaréz sa vracia do Viga. To, že Coutinhove dni v Barcelone sú už dávno zrátané je jasné ako facka, otázka je len kam a za koľko.

Dembelé je stále esom v rukáve pre prípad, že bude treba dodržať finančnú fair-play. Na lavičke dostal Valverde druhú šancu a s tromi novými hráčmi v základnej zostave musí Barcelona ísť ako kombajn cez všetky prekážky. Len či to vyjde, pretože konkurencia nespí a fanúšikovia si už pýtajú aj žatvu v Lige majstrov.

Biely dom na pleciach Edena 

Nákupy Realu sme už analyzovali v tomto článku, takže v skratke. Hazard, Jovič, Rodrygo, Militao, Mendy. Z klubu už odišiel Kovačič a Llorente. Otázkou času je Ceballos, Theo, James, De Tomas. Klub musí prejsť veľkými zmenami a tak s prestupmi nekončíme.

Veľká dilema, ktorú v Madride riešia, sa volá Eriksen vs. Pogba. Potrebuje Zidane ďalšieho tvorivého záložníka? Či zmení formáciu tak, aby mohli hrať štyria? A ak príde Eriksen, znamená to Iscov koniec? Alebo sa dočkáme výmeny Maného za Asensia?

Keď sa rúbe les, lietajú triesky. Bale chce stále zostať pekne v teple, ten nové výzvy hľadať nebude. Nech je tak, či onak, Zizou dostane k dispozícií fantastický káder. A ten musí niečo vyhrať. Liga majstrov je fajn, ale už to budú tri roky odkedy Real vyhral La Ligu.

Káder je fantastický, stačí ho trochu oživiť a aj stagnujúce hviezdy nájdu motiváciu. Jedna zo slabín je však stále v obrane. Marcelo preto dostal varovný prst v podobe Mendyho, zišiel by sa však aj lepší defenzívny záložník, pretože Casemiro občas pôsobí ako krovinorez na výstave tulipánov.

Na Real je treba sa tešiť. Zidane sľubuje nový herný štýl, ktorý postaví na nových tvárach. Ale bude stačiť jeden hviezdny Eden? Alebo drží Fiorentino v ruke ešte jedno eso?

Atléti a zvyšok

Je trochu nefér kategorizovať Atlético medzi zvyšok, ale aj tento klub si musí prejsť menšími úpravami. Predaje Lucasa s Griezmannom by mali do pokladnice priniesť do 200 miliónov, k tomu sa čoskoro pridá aj Rodri. Z Realu už Simeone dotiahol Llorenteho, ale tá najväčšia bomba prichádza z Portugalska.

Joao Felix, mladá hviezdička Benficy, je rekordným (126 miliónov €) nákupom klubu. Len či nové číslo 7 ten tlak ustojí. Internety spomínajú aj záujem o Jamesa, Williana, Bellerína a dokonca aj Higuaína.

Simeonemu navyše odišiel Diego Godín, takže v tejto sezóne budeme svedkami nového Atlética. Jedno je však isté, herná tvár klubu sa nezmení, nech príde ktokoľvek. A to je dobre. Stále to bude futbalová zbíjačka s najvyššou frekvenciou.

Valencia má novú brankársku dvojku, bude si chcieť udržať Rodriga a s West Hamom rokuje o nákupe Chicharita. Navyše by rada oživila Falcaa.

FC Sevilla, už s trénerom Lopeteguim, predal Pabla Sarabiu do PSG, ale okamžite ohlásil príchod Luuka De Jonga. Manchester United by veľmi rád priviedol Ben Yeddera. Ak ale máte v klube Monchiho, nemusíte sa báť o nové talenty. Jedným z nich je hosťovanie Reguliona z Realu Madrid. Sevilla s Valenciou majú aj tento rok všetky predpoklady rúbať veľmi vysoko.

Slovákov najviac zaujíma Stano Lobotka a tým pádom aj klub, v ktorom strávi ďalšiu sezónu. Okolo Stanka sa dnes motá len jedna Twiinska, futbalové kluby sú ticho a tak to vyzerá, že sa naňho budeme chodiť pozerať do Viga a na štadióny súperov. A kto vie, možno práve toto bude jeho posledná sezóna v klube, kým sa predá ďalej.

Osud Roba Mazáňa je zatiaľ nejasný, napriek tomu budeme mať v LaLige opäť minimálne 2 Slovákov. Farby nováčika z Mallorci háji ďalší z úspešnej repre do 21 rokov – Martin Valjent.

Čo čakať v novej sezóne

Real bude mať ťažkú úlohu poraziť upgradnutú Barcelonu. Zidane zatiaľ kúpil jedného hráča základnej zostavy a tým je Hazard. Zvyšok si musí na šancu počkať. Mbappé príde asi až o rok, ale ak v sebe hviezdy Realu nájdu stratenú motiváciu, budú Barcelone minimálne vyrovnaným súperom.

Všetko to bude na Modričovi s Kroosom, Benzemovej efektivite a tom, či bude Marcelo znovu chápať svoj post viac ako útočný, alebo si v prípade potreby zacúva.

Barca nakupuje štýlom čo posila, to hráč do základnej zostavy a výberu sveta. Okolo Messiho sa znovu tvorí ničivé tornádo a Nou Camp sa bude baviť asi ako nikdy predtým.

Vyzerá to tak, že nová sezóna La Ligy bude poriadne štipľavá. Sledujte ju naživo spolu s CK FutbalTour.sk!