Ľubomír Luhový: Kylian Mbappé je predurčený na prekonávanie rekordov

3 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Na 22. majstrovstvách sveta vo futbale v Katare ide už do tuhého. Ešte pred štvrťfinálovými duelmi sme sa porozprávali s členom Klubu ligových kanonierov Ľubomírom Luhovým na tému najlepších kanonierov na tomto šampionáte.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Patrí medzi absolútnu svetovú špičku 

Najlepšie je zatiaľ na tom Francúz Kylian Mbappé, ktorý s 5 gólmi vedie tabuľku strelcov. ,,Keď sa pozriem na štýl a spôsob, ako rieši rôzne herné a najmä gólové situácie, tak patrí medzi absolútnu svetovú špičku. Takisto mentálne je na to predurčený, aby vo všetkých činnostiach  dominoval. Jeho raketová rýchlosť a fyzická odolnosť sú popri strieľaní gólov ozdobou tohto šampionátu,“ povedal nám Ľubomír Luhový, so 109 gólmi člen Klubu ligových kanonierov.

Vždy sa objaví nový kráľ 

Pokiaľ má niekto prevziať žezlo po Messim, Ronaldovi, Lewandowskom, či Benzemovi, tak to podľa expertov bude hráč Paríža St. Germain. V nasledujúcich rokoch by mal vyhrať Zlatú loptu. Podľa Luhového sú Messi a Ronaldo na konci kariéry a na futbale je krásne aj to, že sa vždy objaví nejaký nový kráľ. Teraz by sa ním mal stať Mbappé a po ňom príde ďalší iný veľký hráč.

zdroj: shropshirestar.com

Môže prekonať rekord Kloseho

Historicky najlepším strelcom majstrovstiev sveta je nemecký kanonier Miroslav Klose, ktorý na štyroch šampionátoch zaznamenal v  24 zápasoch dohromady 16 gólov. Mbappé zatiaľ na dvoch šampionátoch strelil dokopy 9 gólov a keďže má iba 24 rokov, tak by mohol prekonať rekord Kloseho.  ,,V tomto francúzskom mužstve je iba niekoľko tridsiatnikov, naopak, viacerí majú pred sebou aj niekoľko MS. Mbappé aspoň dvoje a tento hráč je doslova predurčený na to, aby prekonával rekordy. Verím tomu a bude to prínos pre futbal.“ 

👉 prečítajte si aj: História svetových šampionátov: Brazília (2014) a Rusko (2018)

Maradona hral s kvalitnejšími hráčmi ako Messi

Lionel Messi troma gólmi potiahol Argentínu do štvrťfinále MS, ale najlepším strelcom sa ešte nikdy nestal a to už štartuje na piatom šampionáte. 

,,Messi je fantastický futbalista, je z inej galaxie, avšak doteraz sa na týchto veľkých podujatiach nevyrovnal s obrovským tlakom, ktorý je na neho kladený.  Maradona ho lepšie zvládal aj preto, lebo vo svojej dobe hral s kvalitnejšími hráčmi, ako Messi a takto sa mu predsa len ľahšie získali dva majstrovské tituly.“  

Kane musí pomôcť Albionu nejakými gólmi

Zaujímavé je, že Angličan Harry Kane pred štyrmi rokmi na MS v Rusku sa so 6 gólmi stal najlepším strelcom, ale v Katare dal zatiaľ iba jeden gól (stav k 9.12.) a tento honor s najväčšou pravdepodobnosťou neobháji. Ľubomír Luhový tohto Angličana považuje za „tichého zabijaka“. Pokiaľ by však Albion chcel znova hrať o medailu ako v Rusku, tak Kane by mal k tomu pomôcť nejakými gólmi. 

👉 prečítajte si aj: Štartovali na MS: Krajiny, ktoré na nich už nikdy neuvidíme (1. diel)

Záleží to aj od počtu zápasov  

Kyliana Mbappého v súťaži strelcov by ešte mohli ohroziť trojgóloví Richarlison, Giroud, Messi, Gakpo, Saka, Rashford či Ramos. ,,Záleží to  aj od toho, kto z nich aký počet zápasov odohrá, myslím si však, že čím viac sa približujeme do záveru MS, tak  kvalita stretnutí stúpa. Pre mňa je vysnívané finále Francúzsko – Brazília. A ďalší strelec galského kohúta Olivier Giroud, ktorý prekonal rekord Thierryho Henryho v počte gólov za národný tím, je podľa mňa nedocenený hráč. Pravda, všetky tromfy v rukách má Mbappé,“ zakončil našu debatu Ľ. Luhový.