Lublin, dejisko 2 zápasov Slovenska „21“ na ME 2017

Článok preberáme so súhlasom SFZ

Mesto, v ktorom historické povedomie inšpiruje budúcnosť, aj tak Poliaci opisujú metropolu východu Lublin.

Má 343 000 obyvateľo, leží 170 km juhovýchodne od Varšavy a je považované za „hlavné mesto“ východného Poľska. V minulosti bol Lublin významným administratívnym, obchodným a vojenským centrom.

V súčasnosti je známy študentským životom a v poslednom čase aj pribúdajúcim množstvom turistov, ktorí navštevujú Lublin pre históriu i bohaté kultúrne vyžitie.

Aréna Lublin

V Lublin sa oficiálne prvým zápasom začnú majstrovstvá Európy do 21 rokov, na trávniku sa stretnú tímy Poľska a Slovenska. V programe šampionátu sú sem zaradené tri stretnutia A-skupiny, dvakrát sa v Aréne Lublin predstavia naši reprezentanti. Okrem úvodného duelu 16. júna o 20:45 s Poľskom ešte 22. júna o 20:45 proti Švédsku tu púť základnou skupinou uzatvoria.

arena-lublin

Zápasy sa budú hrať v modernej Aréne Lublin, ktorá pojme 15 500 divákov. Otvorená bola 21. septembra 2014 na mieste bývalého cukrovaru.

Nachádza sa v centrálnej časti mesta, južne od centra, 20 minút chôdze od historického jadra a len 5 minút od hlavnej železničnej stanice. Nový stánok nahradil pôvodný mestský štadión, ktorý slúžil od roku 1961 s kapacitou 3000 divákov a je situovaný severne od novej arény.

arena lublin hd

Mestká radnica neschválila pôvodný model navrhovaného dizajnu štadióna. Lublinskí poslanci vyžadovali viac guľatejší a menej do oklia zasahujúci model oproti pôvodnému obdĺžnikovému pôdorysu. Aréna je zložená z jednostupňových tribún, pričom na západnej strane sa nachádza 17 skyboxov a priestory pre komerčné využitie.

Výstavba štadióna zlhltla 140 miliónov zlotých a má služiť hlavne klubu Motor Lublin, ktorý momentálne figuruje v tretej lige. Popri ňom sekundárne využíva štadión aj najstaršia športová organizácia v meste KS Lublinianka a v Ekstraklasse hrajúci Gornik Leczna.

Poľská dvadsiatka pokrstila štadión 9. októbra 2014 víťazstvom nad rovesníkmi z Talianska (2:1). Práve na tento zápas zatiaľ prišla aj rekordná návšteva 13 850 divákov.

Poliakom sa v Lubline darí. Po úspechu nad Talianskom, dvadsaťjednotka vyhrala v priateľskom zápase nad Izraelom 3:1 a remizovala 6. septembra 2016 s Maďarskom 1:1. Rekord v návštevnosti však s určitosťou prekoná už otvárací zápas šampionátu, s účasťou Slovenska.

slovensko 21

Okrem futbalu je v meste úspešne pôsobiace družstvo hádzanárok MKS Selgros Lublin, ktoré sa v kvalifikácii Ligy majstrov predstavilo v septembri 2016 aj v Michalovciach. V najvyššej basketbalovej súťaží pôsobí kolektív mužov.

Mrazivý dych histórie

Lublin je jedno z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich miest východne od Visly. Má vyše 700 rokov a stará časť láka svojou nádhernou architektúrou, historickými budovami a unikátnou klímou.

Milovníci kultúry si tiež prídu na svoje. Koncerty, výstavy, galérie a múzeá ponúkajú široko spektrálne kultúrne vyžitie pre všetky vekové kategórie. Študuje tu odhadom 70 000 študentov. Okrem poľštiny sa tu ľahko dohovoríte aj po anglicky, nemecky či rusky.

lublin-mesto

Medzi najvyhľadávanejšie pamätihodnosti patrí Lubliansky hrad, katedrála, Kaplnka svätej Trojice či Krakovská brána. Staré mesto s obrovským námestím a podzemnými chodbami sú stále viac a viac vyhľadávanými turistickými zastávkami.

lublin-zamok

Históriu mesta významne poznačila druhá svetová vojna, ako spomienka na koncentračný tábor Majdanek stojí pri vstupe veľký symbolický pamätník.

Verme, že sa našim reprezentatom bude v Lubline dariť a že tu odohrajú skvelé zápasy, za výdatnej podpory slovenských fanúšikov!

*CK FutbalTour.sk je oficiálny partner Slovenského futbalového zväzu pre ME “21” v Poľsku 2017*