Liverpool sa predstaví na AUDI Cupe, Klopp opäť proti Bayernu

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Slovo dalo slovo a to, o čom si internety po celom svete šuškali a tisícky fanúšikov želali, sa stalo skutočnosťou. Svoju účasť na prvom poriadnom letnom turnaji potvrdilo jedno z najslávnejších a najikonickejších mužstiev na svete – FC Liverpool.

Klub s obrovskou základňou fanúšikov, verných aj v časoch herného úpadku a hrdo nosiacich červený dres. Nielen v Anglicku, ale po celom svete. Kde hrá Liverpool, tam sú aj jeho fanúšikovia.

A nezáleží na tom, či práve mužstvo vyhralo Ligu majstrov, alebo kúpilo predraženého Andyho Carrolla. You will never walk alone sa spieva naplno aj počas predsezónneho turné v Austrálii.

Nezvyčajný začiatok

Tento rok oslavuje FC Liverpool 125. výročie založenia. Legenda vznikla presne 15. marca 1892. Nebol by to slávny klub, keby aj jeho založenie nesprevádzal zaujímavý príbeh.

Vedeli ste, že pôvodne hrával na Anfielde Everton? Možno by tam hrával dodnes a mesto by tak nebolo rozdelené na modrú a červenú polovicu. Ale v roku 1891 sa liverpoolsky obchodník John Houlding rozhodol, že klubu zvýši nájom.

liverpool everton stanley park

S tým Everton nesúhlasil a presťahoval sa do Goodison Parku. Houlding tak mal čisté pole a mohol založiť FC Liverpool. Na štadióne síce bol nový klub, nemal však kto hrávať. Situáciu vyriešil John McKenna, ktorý priviedol 13 škótskych futbalistov a klub sa o tri roky dostal do najvyššej anglickej ligy.

Keď prišiel Bill Shankley

Úspechy začali prichádzať pomerne skoro. Prvý titul oslavovali na brehu rieky Mersey už v roku 1901, avšak rozhodujúci aspekt prišiel v sezóne 1959, kedy klub prebral dnes už legendárny manažér Bill Shankley.

Liverpool Anfield zájazd

Aby to nevyzeralo tak ľahko, je treba pripomenúť, že Shankley klub prebral v časoch, kedy 5 sezón pôsobil v druhej najvyššej súťaži. O tri roky boli však The Reds naspäť medzi elitou a od roku 1972 začali vládnuť Anglicku.

Zlatá éra klubu

Okrem domácich trofejí pribúdali aj tie európske. Vo finále pohára UEFA porazili Monchengladbach a rovnakého súpera zdolali aj vo finále Pohára majstrov európskych krajín v roku 1977. Trofej Liverpool obhájil aj v ďalšej sezóne, tentokrát bol vo finále lepší ako FC Bruggy.

Pri zisku najcennejšej európskej trofeje ho už viedol niekdajší Shankleyho asistent Bob Paisley.

liverpool_european_cup

Čo meno, to pojem

Ikonický klub bude navždy spojený s legendami ako Kenny Dalglish, Ian Rush a slávnymi hráčmi novšej generácie. Jamie Carragher, Stevie Gerrard, Xabi Alonso, Fernando Torres

Ale ani v Liverpoole sa nevyhli prestupovým sklamaniam. Človeku niekedy až rozum zostával stáť nad prestupovou politikou klubu. Andy Carrol, Charlie Adam, Ryan Babel, Joe Cole, Andrej Voronin, Alberto Aquilani, Antonio Nunez, Abel Xavier, Andrea Dossena, Raul Meireles, Djibril Cisse, Stewart Downing. Tí všetci prišli a sklamali.

Je jasné, že takto chaotické nakupovanie druhotriedneho hráčskeho materiálu nemohlo priniesť väčšie úspechy.

Kloppov heavy metal 

Dokonalý kouč pre Liverpool. Energický Nemec dal fanúšikom po celom svete nádej, že po všetkých tých nezdaroch vyjde opäť dúha. Gegenpressing z Dortmundu priniesol aj do Anglicka a mužstvo postavil okolo hráčov, ktorí mu zapadli do mozaiky. Coutinho, Firmino, Mané, Lallana, Henderson, Can, Origi.

liverpool fans

Proti silným súperom patrí LFC medzi elitu a ak sa naučí porážať súperov z nižšej časti tabuľky, bude červený Dortmund strašiakom celej Premier League.

Liverpool vstupenky

Účasť v Lige majstrov by im už utiecť nemala a Klopp tak bude musieť svoj káder ešte vystužiť. Peniaze nie sú pre kluby z Premier League problém.

Navyše vidina najkrajšej futbalovej súťaže spolu s Jurgenovým chatakterom a menom klubu budú na nové posily pôsobiť ako magnet. Už teraz sa teším na letné posily, ktoré bude Jurgen vo veľkom ťahať aj z jemu známeho Bundesligového rybníka.

Prvý ostrý štart by si mal ešte lepší Liverpool pripísať na letnom Audi Cupe v Mníchove. Tisícky fanúšikov klubu sa už tešia a vy sa môžete spolu s nimi. Mníchov bude červený a Liverpool potvrdí svoj návrat medzi svetovú futbalovú smotánku. Už bolo načase!

Ponuku špeciálnych zájazdov pre fanúšikov Liverpoolu na Audi Cup nájdete TU.

Bayern Mníchov vstupenky