Liverpool alebo City? Začala sa druhá polovica Premier League

Píše Jiří Vokřál

Pre mnohých je to stále najlepšia futbalová liga na svete. Tento rok navyše okorenená o výbušný súboj o titul medzi Liverpoolom a Manchestrom City. Z tretieho miesta navyše dotiera nevyspytateľný Tottenham, nasledovaný svojím londýnskym rivalom Chelsea. V závese sa drží znovuzrodený Manchester United a za nimi kanonieri. Obaja túžia po mieste zaručujúcom Ligu majstrov. To je anglická Premier League – napínavá ako nikdy predtým.

Reds alebo Sky Blues?

„Každý zápas je ako finále. Nemôžeme si dovoliť poľaviť ani na moment, nikdy som takto vyrovnanú súťaž nezažil.“ Pod slová manažéra Manchestru City Pepa Guardiolu by sa mohli určite podpísať všetci tréneri zvyšných piatich najlepších tímov tohto ročníka najvyššej anglickej súťaže.

Každá strata môže mať pre tieto celky ničivé dôsledky, pretože v hre je veľa. Titul, miesta zaručujúce účasť v budúcom ročníku Ligy majstrov na strane jednej, „iba“ vstupenka do Európskej ligy na strane druhej. Po veľmi vyrovnanom začiatku súťaže sa na čele osamostatnili dva kluby, ktoré majú najväčšiu šancu na zisk titulu. Obhajca titulu Manchester City a vyzývateľ Liverpool.

Klub od rieky Mersey má síce vo vitríne 18 ligových titulov, ten posledný však oslavoval v roku 1990, teda ešte pred oficiálnym vznikom Premier League. Veľmi blízko k celkovému triumfu boli Liverpoolčania v sezóne 2013/14. Chýbali už len tri zápasy, napriek tomu nakoniec titul mieril inam. Po smolnej prehre s Chelsea a následnej remíze s Crystal Palace bral titul Mancester City a partii okolo Stevena Gerrarda ostali len oči pre plač.

Tento rok sa možno blíži čas odplaty. „The Reds“ viedli v polovici súťaže tabuľku už o 7 bodov a ešte nikdy sa nestalo, aby zimný majster viedol ligu o toľko bodov a nakoniec neoslavoval titul. V nedávnom šlágri 21. kola však Liverpool prvýkrát v sezóne prehral, ​​navyše so svojím najväčším konkurentom Manchestrom City a náskok na čele sa zúžil na 4 body. Aktuálne je tabuľka vyrovnaná, o prvenstvo sa delí Liverpool aj City.

Kloppovci sa môžu spoľahnúť najmä na skalopevného stopéra van Dijka, rychlonohých obrancov Alexandra-Arnolda a Robertsona a útočnú trojicu Salah-Firmino-Mane.

„Citizens“ oproti tomu disponujú širokou súpiskou, ktorá obsahuje jedno hviezdne meno za druhým. Zvíťazí nakoniec hlad Liverpoolu alebo skúsenosť Manchestru City v bojoch o titul? A zapojí sa do hry ešte Tottenham či Chelsea?

Londýnsky boj o Ligu majstrov

Tottenham ako jediný tím z celej Premier League v letnom prestupovom období nepriviedol ani jedného hráča a mnohí tak odsudzovali tím kapitána Kanea sotva k bojom o štvrté miesto. „Spurs“ namiesto toho prežívajú jednu z najlepších sezón v novodobej histórii a reálne sa môžu porovnávať s dvoma vedúcimi tímami a pomýšľať tak na boj o titul.

„Musíme podávať konzistentné výkony, až potom môžeme pomýšľať na titul. Ak budeme hrať pravidelne dobre, môžeme myslieť na titul. Stále nás ale čaká dlhá cesta,“ vyhlásil po skvelej výhre 6:2 s Evertonom manažér Spurs Mauricio Pochettino. To bolo 23. decembra.

Kohútov však limitujú zranenia najväčších hviezd – chýba kapitán Harry Kane a šikovný mladík Dele Alli.

Napriek tomu tím zo severného Londýna túži po trofeji, na ktorú čaká od roku 1961.Teraz je k nej najbližšie za posledné desaťročie. Strata na čelo tabuľky nie je veľká a v druhej polovici sezóny by sa mal konečne otvoriť supermoderný Tottenham Stadium, takže Spurs konečne po rokoch zažijú atmosféru skutočne domácich zápasov.

Veľmi vydarený úvod sezóny prežívala tiež dlho neporazená londýnska Chelsea. Prvého premožiteľa našli zverenci Maurizia Sarriho až na konci novembra, keď padli proti Tottenhamu. Odvtedy sa však trápia. Prehry s Wolverhamptonom, Leicestrom a Bournemouthom či remíza so Southamptonom nemohli byť zabudnuté ani po domácej výhre 2:0 s Manchestrom City.

Namiesto bojov o titul sa tak „The Blues“ musia sústrediť na boj o prvú štvorku zaisťujúcu miesto v Lige majstrov. „O titule už nemôžeme ani hovoriť. Teraz sa môžeme rozprávať o umiestnení v prvej štvorke. Možno nám chýba tá správna mentalita,“ posťažoval sa po prehratom zápase s Leicesterom stopér Antonio Rüdiger.

Chelsea navyše reálne hrozí, že v lete príde o svoju najväčšiu hviezdu, ktorou je Eden Hazard. Ten bol už vlani spájaný s odchodom do Realu Madrid a špekulácie o možnom presune do Španielska neutíchajú. Pokiaľ nebude klub Romana Abramoviča figurovať v ďalšom ročníku Ligy majstrov, je veľmi pravdepodobné, že Hazard Londýn opustí. Dosť možno ako náhrada za Belgičana príde v lete na Stamford Bridge Christian Pulišić z Dortmundu, jarnú časť však dvadsaťročný Američan strávi na hosťovaní v doterajšom klube.

Po Lige majstrov túži tiež Arsenal, ktorý pod Unaiom Emerym herne ožil. „Gunners“ však stále trápi slabá defenzíva, ktorú nedávno napríklad rozobral dominantný Liverpool. Na chrbát kanonierom navyše začína dýchať Manchester United, ktorý pod vedením Ole Gunnara Solskjaera herne i výsledkovo ožil.

Zasiahnu ešte „Red Devils“ do bojov o Ligu majstrov? Dočká sa konečne Liverpool titulu alebo sa bude radovať Manchester City? Zdramatizuje ešte tieto boje Tottenham a Chelsea? Otáznikov ponúka tento ročník Premier League viac než dosť, nezostáva než si užívať túto fantastickú súťaž plnými dúškami a tešiť sa na jej vyvrcholenie.

Musíte zažiť jedinečnú Premier League?