Lipsko – Bayern: víťaz Nemeckého pohára proti obhajcovi titulu

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Jarnú časť bundesligy po dlhej reprezentačnej a zimnej prestávke odpália vo veľkom štýle, keď v piatok 20. januára úradujúci víťaz Nemeckého pohára RB Lipsko narazí na obhajcu majstrovského titulu Bayern Mníchov.  Pred začiatkom novej sezóny Bayern v Superpohári na pôde Lipska v gólovej prestrelke vyhral 5:3 a podobne atraktívny zápas možno očakávať aj najbližšie, lebo tretí najlepší útok si zmeria sily s najproduktívnejšou ofenzívou v lige! 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Lipsko doma kraľuje

Lipsko je po 15 kolách na treťom mieste so šesťbodovou stratou na vedúci Bayern. Má za sebou vydarenú jesennú časť, lebo sa prebojoval aj do osemfinále Ligy majstrov. Doma je najúspešnejším tímom, keď zo siedmich stretnutí šesť vyhralo a raz remizovalo so skóre 19:5. Pravda, najlepší jesenný strelec Christopher Nkunku s 12 gólmi si vážne zranil koleno na tréningu francúzskej reprezentácie pred MS a je vyradený na dlhší čas.

Takisto Tima Wernera postihlo nepríjemné zranenie členka. Do Lipska sa vrátil vlani v auguste po dvojročnej anabáze v londýnskej Chelsea. V tejto sezóne zaň odohral vo všetkých súťažiach 16 zápasov, strelil deväť gólov a pridal štyri asistencie. V troch prípravných stretnutiach (Radom 6:0, Horsens 2:1, Frankfurt 2:4) pred jarnou časťou ani raz nenastúpil a jeho účasť proti Bayernu je otázna.

O Gvardiola sa zaujímajú najväčšie kluby   

V RB Lipsko počas zimnej prestávky došlo k zásadnej zmene. Novým technickým riaditeľom Chelsea sa stal Christopher Vivell. Štyridsaťšesťročný Nemec prišiel z Lipska, kde zastával rovnakú funkciu. Predtým pracoval ako skaut a analytik v Salzburgu a Hoffenheime.

Na MS v Katare chorvátsky reprezentant a základný stavebný kameň obrany Joško Gvardiol zaujal takým spôsobom, že sa už o neho zaujímajú najväčšie kluby na čele s Realom Madrid a Manchestrom City. Pritom má iba 20 rokov, ale už je tak herne vyspelý, že  je považovaný za jedného z najlepších stopérov na svete. S Lipskom má zmluvu do leta 2026, po sezóne však zrejme RB nebude schopné ho udržať.

🎫Vstupenky na zápas RB Lipsko – Bayern Mníchov 👈

  • Piatok, 20. január 2023
  • 20:30 h
  • Red Bull Arena, Lipsko 🇩🇪

Bayern stále hľadá náhradu za zraneného Neuera 

Bayern Mníchov sa na jarnú časť pripravoval do 12. januára v dejisku minuloročných MS v Katare, kde našiel tradične výborné podmienky. Horšie je, že niektorí jeho hráči majú zdravotné problémy. Brankár Manuel Neuer si počas lyžovačky začiatkom decembra zlomil nohu a v tejto sezóne sa už do brány nepostaví. Po operácii ho čaká dlhá prestávka. Bayern už dlhšie za neho hľadá náhradu.

V hre sú hlavne chorvátsky brankár Dominik Livakovič, ktorý tak zažiaril na MS. Ďalej Keylor Navas z PSG, Maročan Yassiheno Bounoua zo Sevilly a podľa posledných správ Yanna Sommera Mönchengladbach uvoľní až za 6 miliónov eur, na čo Bayern nechce pristúpiť. Zatiaľ teda nemecký majster má na tomto poste k dispozícii iba Svena Ulreicha a dvadsaťročného Johanessa Schenka. Stredopoliara Mazraouiho, ktorý tak upútal na MS v drese Maroka, trápi zápal srdcového svalu.

Zdroj: slobodnadalmacija.hr/foto: Tom Dubravec(Cropix) – Radosť Livakoviča spoločne s Gvardiolom a Lovrenom

Bavorov posilnil skúsený Holanďan Blind

Bayern počas zimnej prestávky troška nečakane získal skúseného holandského reprezentanta Daleyho Blinda.

,,Z jeho príchodu máme veľkú radosť. Je to totiž univerzálny obranca, ktorý môže hrať na ľavom kraji obrany, alebo defenzívneho stredopoliara. Má veľa medzinárodných skúseností a je to pravý vodca. Som presvedčený, že nám pomôže naplniť najvyššie ciele,“ vraví športový riaditeľ bavorského veľkoklubu Hasan Salihamidžić. 

Mimochodom, Bayern sa dosť často zameriava na hráčov z RB Lipsko a ďalším na rade je Konrad Laimer. Rakúskemu stredopoliarovi sa po sezóne skončí zmluva a v lete zakotví v klube rekordného nemeckého majstra.

Musiala má už hodnotu 100 miliónov eur

Bavori sú aj po odchode top kanoniera Roberta Lewandowskeho do FC Barcelona najväčším favoritom na zisk už jedenásteho majstrovského titulu v rade. A jeho vychádzajúca 19-ročná hviezdička Jamal Musiala, odchovanec Chelsea, aktuálne štvrtý najlepší strelec bundesligy, sa dostal už do spoločnosti hráčov s hodnotou 100 miliónov eur. Rodák zo Stuttgartu na MS v Katare bol najplatnejším hráčom Nemecka a patril medzi kandidátov na ocenenie pre najlepšieho mladého hráča turnaja.

RB Lipsko od postupu do bundesligy v ročníku 2016/2017 zohral doma s Bayernom Mníchov šesť zápasov s bilanciou 1(V) – 2(R) – 3(P) so skóre 8:12.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na NEMECKÚ BUNDESLIGU