Liga majstrov prejde zmenou formátu: Súťaž, ako ju poznáme prestane existovať

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Liga majstrov je najprestížnejšou klubovou súťažou vo svete futbalu. Vo všeobecnosti platí, že klub, ktorý v Champions League zvíťazí, získa nálepku najlepšieho tímu sveta daného ročníka. UEFA sa pre sezónu 2024/2025 rozhodla pre veľkú zmenu formátu, ktorá LM zmení na nepoznanie. Aký je hlavný dôvod tejto transformácie?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Starý systém odchádza a nový sľubuje viac atraktivity

Doteraz sme Ligu majstrov poznali ako súťaž, v ktorej sa v lete konajú predkolá, z ktorých postúpi osem klubov a doplní 24 tímov, ktoré si účasť v skupinovej fáze Champions League zabezpečili na základe európskeho koeficientu a umiestnenia v národných ligách v predošlom ročníku. Do skupiny LM automaticky postupuje aj víťaz Európskej ligy. Zatiaľ teda 32 klubov nastupuje v skupinovej fáze v ôsmich štvorčlenných skupinách.

Každý tím hrá v danej skupine s každým systémom doma-vonku a má garantovaných šesť duelov. Dva najlepšie celky z každej skupiny postúpia na jar do osemfinále a nasleduje play-off, ktoré vrcholí finálovým zápasom hraným na jeden duel. Mužstvá, ktoré v skupinách skončia na tretej priečke putujú do jarnej vyraďovacej časti Európskej ligy.

Zdroj: eurosport.com/foto: Getty Images

Stúpnu príjmy pre kluby?

Skoro všetko sa ale zmení. Od jesene roku 2024 sa Champions League rozšíri z 32 na 36 tímov, pričom zástancom nového formátu je predovšetkým futbalová únia UEFA. Oficiálne nás čaká koniec skupinovej fázy v podobe, v akej bola doteraz. Prechádza sa na takzvaný švajčiarsky turnajový systém, v ktorom budú kluby zoradené v jednej spoločnej skupine. Každý celok bude mať garantované štyri duely doma a štyri vonku.

Jedným z dôvodov zmeny sú viaceré zápasy medzi európskymi gigantmi a generácia vyššieho zisku. Veľkokluby sa neraz sťažovali, že skupinové zápasy proti tímom ako Ludogorec Razgrad, Malmo FF, Viktoria Plzeň, Clube Bruggy či Dinamo Záhreb nie sú príliš atraktívne pre divákov po celom svete. Mali by teda stúpnuť príjmy aj sledovanosť. „UEFA dala jasne najavo, že rešpektuje fundamentálne základy futbalu a princíp súťaživosti, ktorý súvisí so športovou kvalitou,“ povedal prezident únie Aleksander Čeferin ohľadom chystanej zmeny.

Každý klub v novom formáte odohrá osem zápasov, následne sa spoločná tabuľka 36 tímov rozdelí na tri časti. Prvých osem celkov postúpi do vyraďovacej fázy Champions League. Mužstvá na 9. až 24.bude čakať vzájomný dvojzápas, z ktorého vzíde zvyšných osem osemfinalistov. Rovnakú cestu čakajú aj ďalšie medzinárodné klubové súťaže, a teda Európsku ligu a Konferenčnú ligu. „Som rád, že sme k tejto zmene dospeli spoločným rozhodnutím. Je to dôkaz, že európsky futbal je spojenejší, než kedykoľvek predtým,“ myslí si Čeferin.

Liga majstrov na spôsob Superligy?

Pre kluby z menších krajín bude postup medzi smotánku v Lige majstrov ešte náročnejší, pričom predstavitelia klubov z menej sledovaných líg sa obávajú rozširovania priepasti medzi jednotlivými klubmi na európskej úrovni. Očakávalo sa, že keď sa bude ročník 2024/2025 blížiť, UEFA sa bude vo väčšej miere venovať PR a marketingu okolo tejto zmeny, pretože naprieč viacerými európskymi klubmi a ligami panuje mierne zmätenie a v momentoch aj rozčarovanie.

Aj keď sa momentálne nachádzame v závere sezóny 23/24, nedá sa tvrdiť, že by informovanosť ohľadom revolučnej zmeny LM bola komunikovaná detailnejšie, než tomu bolo doteraz. „Nový formát znamená viac tímov v európskych pohárových súťažiach, taktiež prinesie väčšiu konkurencieschopnosť. Záležať bude na každom zápase,“ píše sa v stanovisku UEFA.

👉 prečítajte si: Multivlastníctvo klubov vo futbale: Dlhodobá cesta do záhuby?

Pripravovaný formát Ligy majstrov totiž pripomína plány o Superlige, proti ktorej predstavitelia UEFA na čele s prezidentom Aleksanderom Čeferinom vehementne vystupovali a v podstate vystupujú dodnes. Súťaž je v súčasnej podobe od ročníka 1992/1993, kedy triumfoval francúzsky celok Olympique Marseille.

K zmene formátu teda dôjde po dlhých 22 rokoch. Zatiaľ je priskoro polemizovať o tom, čo tento krok prinesie a či bude pre futbal ako celok prospešný. UEFA si uvedomuje, že musí veľkoklubom ponúknuť väčšiu atraktivitu a výhodnejšie dohody. V tom istom čase ale musí futbalová únia myslieť na to, že bez menších celkov a futbalových krajín ako Česko, Belgicko, Švajčiarsko či Chorvátsko, to skrátka nepôjde.