Liečba Solskjaerom funguje! Kam to dotiahnu Červení diabli?

Píše Pavel Pubal

Nie je to tak dávno, čo bol Manchester United skôr na smiech. Po skončení éry legendárneho Sira Alexa Fergusona, ktorý sedel na trénerskej lavičke United bezmála 27 rokov, sa stal klub z červenej časti Manchesteru len nadpriemerným tímom anglickej najvyššej súťaže a márne hľadal Fergusonovho nástupcu.

Vedenie robilo jeden prešľap za druhým a neuspeli David Moyes, Louis van Gaal a nakoniec ani José Mourinho. Portugalský stratég v posledných týždňoch strácal pôdu po nohami a verejne kritizoval aj hráčov, ktorých si za astronomické čiastky sám priviedol (Pogba, Fred, Lindelof).

To tímu na pohode nepridalo a „Special One“ sa tak stal len ďalším neúspešným nástupcom Fergusona. Červených diablov potom prevzala klubová legenda – Nór s detskou tvárou Ole Gunnar Solskjaer.

Zatiaľ liečba miláčikom fanúšikov funguje. Počas piatich ligových kôl a jedného zápasu v FA Cupe, v ktorých Solskjaer začal svoju výpomoc, nestratili United ako jediní z celej Premier League ani bod. Kam až to vlastne tento rok môžu dotiahnuť? A majú šancu zdolať v osemfinále Ligy majstrov hviezdami nabitý Paris Saint-Germain?

Pogbov mentor

Často bol označovaný za najlepšieho futbalového náhradníka na svete. Možno mu bolo miesto na striedačke jednoducho súdené. Teraz má byť dnes už 45-ročný kouč len dočasným riešením a United po sezóne začnú zháňať nového trénera.

Solskjaer prišiel len na akési „trénerské hosťovanie“ z nórskeho Molde, ale v posledných týždňoch minimálne oprášil zašlú slávu United a dáva fanúšikom nádej na lepšie zajtrajšky. Hneď od prvého zápasu je evidentná totálna zmena herného štýlu, United hrajú oveľa ofenzívnejšie a rýchlejšie do protiútoku, vyhovuje im útočné rozostavenie 4-3-3. Hráči si pod novým kormidelníkom futbal zase užívajú.

Solskjaer začal svoju trénerskú dráhu v rezerve United, kde v tom čase vyčíňali vychádzajúce hviezdičky Paul Pogba, Jesse Lingard a neskôr i Marcus Rashford.

Od Solskjaerovho nástupu tiahne tím hviezd za jeden povraz a jednotlivci nechávajú vyniknúť svoje prednosti. Spomínaný Pogba viditeľne pookrial, na ofenzívnejšom poste má oveľa výraznejší vplyv na hru celého tímu a navyše je aj produktívny. Kvalitu dodal aj dôrazný a zároveň konštruktívny Brazílčan Fred v strede poľa, ktorý prevyšuje svojich konkurentov – Fellainiho alebo Herreru.

Vyrieši problémy v obrane Škriniar?

Myslíte si, že majú diabli všetky problémy za sebou? Ale kdeže! Niektoré ťažkosti čakajú na Solskjaera počas prestupového obdobia, iné možno na ďalšieho trénera, ktorý tím prevezme od začiatku sezóny 2019/2020. Teda ak sa niečo na „trénerskom hosťovaní“ Ole Gunnara z Molde nezmení.

Prioritou pre vedenie Manchestru musí byť post stopérov, možno aj krajných bekov. Najmä stred obrany majú United veľmi priechodný, hoci sa to v posledných zápasoch zlepšilo. Na boj o čelné miesta v Premier League to však jednoducho stále nestačí. A to ešte viacero hrubých chýb Lindelofa, Smallinga alebo Jonesa vyriešil brankár David De Gea, ktorý si drží od začiatku sezóny aj napriek klubovej kríze veľmi dobrú výkonnosť.

Špekuluje sa, že riešením môže byť aj ospevovaný slovenský talent Milan Škriniar. Na vyriešenie tejto otázky, na ktorej vedenie United určite usilovne pracuje, si budeme musieť ešte počkať.

Osemfinále proti PSG začína byť atraktívne

Ak Ole Gunnar Solskjaer nespevní počas zimného prestupového okna svoju defenzívu, budú to mať United proti hviezdnemu PSG v osemfinále Ligy majstrov poriadne náročné. Súboje Neymara alebo Mbappého s Jonesom či Smallingom? To by možno zo strachu vstávali fanúšikom United vlasy na hlave.

To však nič nemení na tom, že po znovuzrodení United v posledných týždňoch naberá osemfinálový dvojzápas medzi United a PSG na veľkej atraktivite a dramatickosti. Rozhodne sa máme na čo tešiť a vy môžete byť pri tom s nami – aj vďaka špeciálnemu expres zájazdu!

Titul v Premier League tento rok Červení diabli s takmer stopercentnou určitosťou nezískajú, Manchester City i Liverpool majú obrovskú kvalitu a dostatočný bodový náskok, ale ak bude Pogbova družina pokračovať v začatej práci, minimálne TOP 4 ju v domácej ligovej súťaži neminie. A budúca sezóna by mohla byť ešte zaujímavejšia. Ešte pred pár týždňami sa to zdalo ako utópia, čo poviete?