Lewa končí v Bayerne! Výbuch sopky v minulosti zmenil jeho kariéru, teraz je ďalšia zmena na spadnutie

4 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Končí jedna veľká éra. Poľský kanonier Robert Lewandowski oznámil, že nebude pokračovať v Bayerne Mníchov. Počíta sa s jeho prestupom do Barcelony, od ktorej by mal mať na stole ponuku na trojročný kontrakt.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram

„Moja éra v Bayerne skončila. Nevidím žiadnu možnosť ďalej hrať za tento klub. Bayern je seriózny klub. Už tam nechcem hrať. Prestup je najlepšie riešenie. Dúfam, že ma nezastavia,“ uviedol Lewa na tlačovej konferencii.

Vedeli ste, že…?

  • Robertova manželka, Anna Lewandowská, v roku 2009 získala bronz na majstrovstvách sveta v karate. Nemecké média tento pár, ktorý uzavreli manželstvo v roku 2013, nazývajú Poľskí Beckhamovci.
  • Krátko pred prestupom do Borussie Dortmund bol Lewandowski blízko transferu na Britské ostrovy. O jeho služby mal veľký záujem Blackburn Rovers. Lenže v tej dobe vybuchla na Islande sopka Eyjafjallajökull a sopečný prach blokoval leteckú dopravu. Lewandowski mal aj rezervovanú letenku, lenže nemohol odcestovať, potom sa dozvedel o ponuke Dortmundu a rozhodol sa pre presun do Nemecka.
  • Franciszek Smuda, ktorý naposledy trénoval Gornik Leczna, dostal kedysi odporúčanie od skauta, aby sa šiel pozrieť na mladého talentovaného útočníka menom Lewandowski. Tréner nebol po 15 minútach hry s výkonom vytipovaného hráča vôbec spokojný.

„Dĺžiš mi peniaze za benzín. Keby som chcel vidieť stromy, mohol som si radšej zájsť do lesa,“ povedal po zápase svojmu skautovi tréner Smuda

Kto prevezme jeho miesto v Bayerne?

Bayern teraz musí riešiť otázku, koho priviesť namiesto svojho dlhoročného kanoniera. Len ťažko si dokážeme predstaviť hru Bayernu bez klasickej deviatky, ktorá by premieňala prihrávky od svojich spoluhráčov na „zlato“. Niekoľko mien, o ktorých sa špekulovalo, už ale medzi tým bolo rozobratých. Erling Haaland zamieril z Dortmundu do Manchesteru City, Karim Adeyemi naopak zo Salzburgu do BVB, Patrik Schick zase podpísal novú dlhodobú zmluvu v Leverkusene.

Favoritom na miesto po Lewandowskom môže byť napríklad objav práve skončenej sezóny z Benficy Darwin Núňez, ktorý nastrieľal hromadu gólov v portugalskej lige i Champions League. Hrotového útočníka ale bude zháňať veľké množstvo klubov a Darwin bude mať z čoho vyberať.

Manchester United 'extremely close' to signing Darwin Nunez from Benfica

Ofenzívu Bayernu pravdepodobne posilní Sadio Mané, ktorý oznámil svoj zámer skončiť v Liverpoole po finále Ligy majstrov. Osobné podmienky medzi hráčom a Bayernom by mali byť dohodnuté. Momentálne všetko závisí na rokovaniach medzi klubmi – bavorský gigant ponúka 40 miliónov eúr vrátane bonusov, Angličania žiadajú minimálne 50 miliónov. Bayern ale dúfa v to, že mu nakoniec Liverpool vyjde v ústrety vzhľadom na to, ako bez problémov pred dvoma rokmi umožnili Thiagov prestup na Anfield.

Prípadný príchod Maného by ale nemal mať s Lewandowského odchodom žiadnu súvislosť, hovorilo sa o ňom ešte pred vyjadrením poľského útočníka.

Tip na záver: Nabitý júnový program reprezentácie so šlágrom v Mníchove

Slovenskú futbalovú reprezentáciu počas júna čakajú až štyri duely C-skupiny Ligy národov, z toho sa až trikrát „sokoli“ predstavia na pôde svojho súpera. Zverenci Štefana Tarkoviča pocestujú napríklad do Bieloruska, Azerbajdžanu či Kazachstanu, s ktorým si najskôr zmerajú sily na domácej pôde. Na pôdu najvzdialenejšieho súpera do Baku, môžete ísť slovenských reprezentantov, už bez tradičného kapitána Mareka Hamšíka, podporiť aj vy spolu s nami. Okrem toho máme pre vás pripravené aj ďalšie exkluzívne zájazdy.

Odporúčame:

Last Minute: Nemecko – Anglicko (autobusom, 7.6. – 8.6.2022)
Rakúsko – Francúzsko (loďou, 10.6.2022)
Rakúsko – Francúzsko (autobusom, 10.6.2022)