Ladislav Molnár pred zápasmi s Ruskom a Chorvátskom: Pokiaľ získame štyri body, budeme naďalej v hre

3 minúty čítania

Ladislav Molnár, bývalý slovenský futbalový reprezentant, štvornásobný majster, keď dva tituly získal s ŠK Slovan Bratislava a dva s 1. FC Košice je vďačný partner na debatu. Tentoraz sme sa s ním porozprávali o prebiehajúcej kvalifikácii MS 2022 a o šanciach Slovenska postúpiť na svetový šampionát do Kataru pred zápasmi v Rusku (8.10. v Kazani) a v Chorvátsku (11.10. v Osijeku).

Čo hovoríte na zlepšený herný prejav slovenského tímu oproti nevydarenému Euru?

Euro nám nevyšlo z jedného hľadiska a to, že viacerým hráčom chýbala zápasová prax a zloženie mužstva tiež nebolo optimálne. Naše výkony na kontinentálnom šampionáte boli slabé, ale v troch septembrových kvalifikačných zápasoch už bolo slovenské reprezentačné mužstvo úplne inak nastavené, či mentálne, psychicky a fyzicky.

Hráči absolvovali vo svojich kluboch kvalitnú letnú prípravu, priateľské zápasy a takto slušne rozohraní vstúpili aj do novej sezóny. Viacerí hrávajú pravidelne a hneď sa to prejavilo na zlepšenom hernom prejave. Akurát je škoda tých troch výsledkoch, mali sme namiesto štyroch bodov dosiahnuť aspoň sedem.

ODPORÚČAME: Mikulášsky darček pre malých aj veľkých fanúšikov – futbalové adventné kalendáre

V čom podľa vás Slovensko urobilo najväčší progres?

V samotnej hre, herný prejav bol iný, rýchlejší, kvalitnejší, hráči ukázali istotu na lopte, vedeli o sebe a predviedli aj dobré kombinačné akcie. Na Eure náš útok v podstate neexistoval, naposledy sa strelecky presadili Róbert Boženík a Ivan Schranz, hoci v zakončení stále máme veľké rezervy. Medzi útočníkmi sa premiérovo objavil Ladislav Almási. V Ostrave hráva, dáva góly, je vysoký fyzicky silný, môžeme ho využiť ako žolíka.

Na čo dobré by sme mali nadviazať zo septembrových zápasov a čo by sme mali ešte zlepšiť, ak chceme byť úspešní?

Vonku nás čakajú dvaja najťažší súperi, favoriti našej skupiny, napriek tomu veľa nemusíme meniť. Určite budeme vychádzať z pevnej a dobre z organizovanej obrany a osude zápasov vždy rozhodujú góly. Takže musíme byť ešte nebezpečnejší v šestnástke. V Rusku a v Chorvátsku sa ťažko dávajú góly, avšak dobrým prístupom a kvalitnou hrou smerom dopredu môžeme nejaké streliť. Aj z pološance, v opačnom prípade ak nezaberieme v koncovke, tak je pre nás cesta na svetový šampionát zarúbaná.

Cesta na budúcoročné MS vedie cez víťazstvá v Rusku, alebo v Chorvátsku. Myslíte si, že sa kvalifikácia bude pre nás lámať v októbri?

Som o tom presvedčený, že v týchto dvoch zápasoch sa rozhodne o našich šanciach v boji o postup na MS do Kataru. Pokiaľ získame štyri body, budeme naďalej v hre. Možno aj jedno víťazstvo by nám dosť pomohlo aspoň na účasť v baráži. Myslím si, že skôr by sme ho mohli dosiahnuť v Rusku, lebo sme tohto súpera doma na jar porazili a z doterajších desiatich vzájomných stretnutí máme dokonca lepšiu bilanciu.

Rusi nám vždy nejako vyhovovali, nakoniec sme nad nimi vyhrali aj na ME 2016 vo Francúzsku. Chorvátsko od zisku striebra na MS 2018 v Rusku je síce na úpadku, lebo viacerí jeho hráči majú zenit výkonnosti za sebou, lenže stále predstavujú väčšiu kvalitu ako Rusko a sú oprávnene na prvom mieste.

Stále je neistá účasť Stanislava Lobotku, ktorý sa po septembrových stretnutiach znova stal obľúbencom našich fanúšikov. Čo by z vášho pohľadu znamenala jeho absencia pre slovenský tím?

Podľa mňa Lobotka po takej dlhej pauze nemôže nastúpiť, lebo naposledy hral 7. septembra proti Cypru. Na zraz reprezentácie síce prišiel, ale neviem si predstaviť, aby po takej dlhšej absencii podal také isté dobré výkony, ako v troch septembrových súbojoch. Skôr si myslím, že sa treba sústrediť na to, ako bude vyzerať naša hra bez Lobotku. Keby hral, tak by sme sa znova mohli vrátiť k tomu, ako zle vyzeral na Eure. Urobili by sme teda tú istú chybu.

Sledujte nás aj na instagrame. Viac zaujímavostí zo sveta športu nájdete na @futbaltour_sk

Ondrej Duda za Slovensko nastúpil už v 51 zápasoch, stále si však nevie vybojovať miesto v základnej zostave a v poslednom súboji s Cyprom podal veľmi nevýrazný výkon, keď stratil množstvo lôpt. Čím to je?

Žiaľ, dosť ma to prekvapuje, lebo má kvality na to, aby patril medzi lídrov našej reprezentácie. Lenže s takým herným prejavom ako ukazuje v najcennejšom drese, si miesto v základnej zostave nevybojuje. Neviem prečo svoje prednosti nevie v našom tíme uplatniť, či je to psychický blok, alebo niečo iné. V bundeslige za 1. FC Kolín pravidelne hráva, v reprezentácii však zaostáva za očakávaním. Je to veľká škoda pre neho i pre celé naše mužstvo.

Čím si vysvetľujete, že najväčšiu konkurenciu máme na brankárskom poste, ktorá predstavuje skutočnú kvalitu?

Na tomto poste nemáme dlhodobo problém, akurát nedostatkom je, že niektorí brankári, ktorí sú v nominácii pravidelne nechytajú. Jasná jednotka Martin Dúbravka je kvôli zraneniu stále mimo hru.

Marek Rodák má kvalitu, v reprezentácii sa vždy snaží odviesť maximum, ale je tu veľký otáznik, keďže vo Fulhame stále nechytá. Z môjho brankárskeho pohľadu neviete, ako sa zápasová absencia prejaví v ostrom a dôležitom súboji. Jedna nerozhodnosť, alebo zaváhanie, ktoré by brankár za normálnych okolností neurobil, môže byť pre nás osudné. Takže je tu určité riziko nejakej zbytočnej chyby, ktoré by mohlo vyústiť do nejakého inkasovaného gólu.

Dominik Greif dostal v drese RCD Mallorca vo svojej premiére prvú lekciu s označením vitaj v La Lige! Prešiel ťažkým krstom, dostal tri góly a naposledy proti Levante bol znova v bráne skúsený Manuel Reina. Na ďalšiu šancu si teda znova bude musieť počkať. Podľa mňa všetci nominovaní brankári by mali chytávať.

V minulosti si pamätám, keď Kamil Čontofalský robil v Zenite Petrohrad dvojku reprezentačnému brankárovi Viačeslavovi Malafejevovi. Kvôli výborným podmienkam nechcel odtiaľ odísť. Dva roky nechytal, prišiel do národného mužstva a ako sa snažil, tak už nemal predchádzajúcu výkonnosť. Brankári, rovnako ako hráči v poli, tiež musia mať hernú prax!

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU.