Ladislav Jurkemik: Taliansko je oprávnene v siedmom nebi + VIDEO

3 minúty čítania

Talianski futbalisti sa druhýkrát v histórii stali majstrami Európy. Vo finále EURO 2020 triumfovali v londýnskom Wembley nad Angličanmi 3:2 v jedenástkovom rozstrele po tom, ako sa duel v riadnom hracom čase i predĺžení skončil nerozhodne 1:1.

O finálovom zápase a o priebehu ME sme sa porozprávali s Ladislavom Jurkemikom, majstrom Európy z roku 1976 v Belehrade, bronzovým z ME 1980 v Taliansku, účastníkom MS 1982, bývalým reprezentačným trénerom Slovenska v rokoch 2002 a 2003 a členom Siene slávy slovenského futbalu.

Ako by ste zhodnotili dramatické finále Taliansko – Anglicko, ktoré vyvrcholilo až penaltovým rozstrelom?

Finále neprinieslo veľký futbal, lebo Angličanom veľmi rýchly prvý gól viac uškodil, ako pomohol. Odvtedy postupne sa zamerali iba na bránenie, mysleli, že to nejako zvládnu a vyhrajú 1:0.

Prekvapilo ma, že do finále s takým kvalitným mužstvom vyrukovali až s piatimi obrancami a dvomi defenzívnymi stredopoliarmi. Hrať doma pred vyše 60 tisíc divákmi iba na protiútoky mi pripadalo dosť zvláštne.

Taliansko postupne prevzalo iniciatívu, v druhom polčase úplne dominovalo a zaslúžene vyrovnalo. Isteže, aj so šťastím zvládlo v priebehu turnaja tri predĺženia a dva penaltové rozstrely. Hralo však najlepší ofenzívny futbal v plnej rýchlosti, preto je oprávnene v siedmom nebi a majstrom Európy.

Taliansko už dlhší čas predvádza skvelý kolektívny futbal, ale podľa tamojších odborníkov je najväčšou hviezdou tréner Roberto Mancini, ktorý vytvoril jedinečné mužstvo. Aký je na to váš názor?

Mancini bol fantastický futbalista, veľkú stopu zanechal v Sampdori Janov a v Laziu Rím. Porovnával som ho s niekdajším skvelým hráčom AC Miláno Riverom. Rovnako výnimočný je aj tréner.

Za dôveru sa Talianskemu futbalovému zväzu odvďačil ohromnou mravenčou prácou. Do kádra zobral aj hráčov z menej známych klubov, ako sú Sassuolo, FC Turín, Atalanta a tí dokázali, že dobrí futbalisti sú nielen v Juventuse, Interi, AC, Neapole, ale aj v iných mužstvách.

Taliansky tím si pretvoril na vlastný obraz, prevláda v ňom hra na jeden dotyk, udávanie veľkého tempa počas celého zápasu a perfektná organizácia vo všetkých formáciách. Výsledkom tohto totálneho futbalu je 34 zápasov v rade bez prehry a radosť sa pozerať na hru tohto mužstva.

Brankár Gianluigi  Donnarumma bol vyhlásený za najlepšieho hráča šampionátu. Je to podľa vás dôstojný nástupca legendárnych gólmanov Dina Zoffa a Gianluigiho  Buffona?

Určite to o ňom platí. Donnarumma už v 16 rokoch debutoval v Sérii A, pred sebou má ohromnú kariéru. Pravda, veľa bude záležať od toho, aby zostal skromný.

Troška sa mi zdá, že začína mať také frajerské maniere. Na to by mohol v budúcnosti doplatiť. Má úžasnú postavu, je to už teraz všestranný brankár, napokon nie náhodou nedávno prestúpil z AC Miláno do milionárskeho Paríža St. Germain.

Anglické médiá trénerovi Garethovi Southgatovi vyčítajú, že  na pokutové kopy poslal troch mladíkov a striedajúcich hráčov. Marcus Rashford má 23, Jadon Sancho 21 a Bukayo Saka 19 rokov. Čo si o tom myslíte?

Nevyčítal by som mu to, lebo už aj mladí hráči sú sebavedomí a Rashford  dal v drese Manchestru United z penalty už dosť gólov. Veď aj ja som išiel v Belehrade ako najmladší zahrávať pokutový kop, lebo niektorí starší hráči sa na to necítili.

Oveľa viac mi vadí, že prví dvaja prišli na ihrisko dve minúty pred koncom predĺženia, lopty sa prakticky vôbec nedotkli a išli kopať jedenástku. Preto si myslím, že to môže byť tiež jedna z príčin, prečo zlyhali v penaltovom rozstrele, lebo predtým nemali žiadny kontakt s loptou.

Albión už štyrikrát v rade nezvládol na Eure penaltový rozstrel, takže to zrejme nie je náhoda, že znova prehral?

Podľa mňa pán Boh ho trestá za to, keď v roku 1966 vo finále MS vyhral nad NSR 4:2 po predĺžení.

Anglický útočník Geoff Hurst dosiahol hetrik a práve jeho druhý gól je považovaný za najspornejší gól storočia, ktorý nikto nevidel. Teraz sa mu to vracia ako bumerang, stopercentne tomu verím.

Čo podľa vás ponúklo Euro z hľadiska futbalovej kvality a nastavenia nových trendov?

Ofenzívne hrajúce mužstvá na čele s Talianskom a Španielskom doniesli do futbalu rýchlosť, kreativitu, kombinačnú vyspelosť, výbornú fyzickú pripravenosť, inteligenciu a kvalitu. Taliansko je mužstvom nového trendu, čím viac bude mať nasledovníkov, tým lepšie pre európsky futbal.

Ktoré tímy a hráči sa vám ešte na ME páčili?

Vo veľmi dobrom svetle sa ukázalo Dánsko, potvrdilo, že nie náhodou je v rebríčku FIFA na 10. mieste. Podľa mňa malo hrať vo finále proti Taliansku a zrejme by sme videli krajší futbal, ako to bolo v tomto finále. Dánsko hralo dobre, rýchlo, odvážne. T

akisto ma príjemne prekvapilo Maďarsko, ktoré sa prekonávalo v bojovnosti a vôbec sa nebálo Portugalska, Francúzska a Nemecka. Na šampionáte dobrý dojem zanechalo veľa mladých hráčov vo viacerých mužstvách, o ktorých iste budeme veľa počuť.

Ako vidíte budúcnosť reprezentácie Slovenska?

Naša reprezentácia na Eure prepadla predovšetkým v nasadení, bojovnosti a veľmi slabo bola pripravená kondične. Na tomto padáme, pritom hráči sú veľmi citliví na kritiku. Pokiaľ nebudú hrávať vo svojich kluboch, tak tréner nemá šancu s ňou niečo urobiť. Taká je realita, žiaľ, zaspali sme dobu. Len bránime, čakáme čo urobí súper, nevieme mu vnútiť našu hru.

Tohtoročné ME 2020 sa hrali až v 11 krajinách a prezident UEFA Aleksander Čeferin povedal, že podobný šampionát sa už nezopakuje. Súhlasíte s ním?

Tento hrací formát bol jeden veľký nezmysel, išlo sa iba za peniazmi. Neboli to férové majstrovstvá Európy, viaceré silné futbalové krajiny mali domáce prostredie, iné sa zasa nalietali tisícky kilometrov za súpermi. Myslím si, že formát so 16 mužstvami bol tak akurát, 24 je veľa, už tam nie je taká kvalita.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU.