Kvalifikačná kalkulačka: Zápas s Litvou je kľúčový

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Kto by to bol pred 15 rokmi povedal. Slovensko je futbalovou republikou, nielen pre výrazný ústup z pozícií v hokeji, ale aj pre výsledky zlatej generácie vo futbale.

Buďme radi za našu futbalovú renesanciu, ktorá nás drží v pozore a nádeji na ďalší svetový šampionát. Cesta naňho nebude ľahká, nikdy ani nemala byť.

Ale účasť na turnaji, ktorý si nemusíte vybojovať, vám až tak nechutí. Nás čaká boj tvrdý, ťažký, ale nie nemožný. Boj, na ktorého konci môžu byť naši chlapci opäť raz za hrdinov. Držme im palce.

Status Quo

Dnešné druhé miesto po štarte kvalifikačnej skupiny F vyzerá ako pekne ocukrovaná žemľovka. Na Slovinsko máme náskok jedného bodu a jednej hymny, Anglicko je od nás už 4 bodové míle vzdialené.

Aj vďaka pokazenému záveru zápasu v Trnave a prehre v Slovinsku. Spomeňte si, aká nálada u nás v tých dňoch panovala.

Ako na to?

Vidina prvého miesta je len pre ozajstných optimistov a dnes už vieme, že cesta do Ruska vedie buď cez ropovod, alebo baráž, do ktorej sa dostane TOP 8 druhých mužstiev skupín.

A aby sme ho uhrali, sú tri body z Litvy potrebné viac ako 13. plat. Pre nás sú kľúčové. Dá sa totiž očakávať, že v júnových zápasoch si Slovinsko doma bez problémov poradí s Maltou a Anglickou v Škótsku získa tri body aj za cenu ďalšej vojny.

Nemôžeme si dovoliť stratiť priebežnú druhú priečku. Psychika robí vo futbale veľmi veľa.

Slovensko vstupenky

Kvalifikácia pokračuje v septembri, pre nás ďalším dôležitým zápasom. Ak ale získame v Litve všetky body, stačí nám doma so Slovincami neprehrať. 

Remíza nám v ten večer padne naozaj vhod. Anglicko bude hrať na Malte, tam asi zvíťazí aj keby nastúpil Michael Owen. Takže ďalšie kolo za nami a my si držíme 1 bodový náskok.

Už o pár dní Slovinsko doma pohostí Litvu, zoberie tri body a my nastúpime na Wembley proti Anglicku. Úprimne, radšej počítajme do kvalifikačnej kalkulačky s 0 bodmi a tým pádom nás Slovinsko predbehne o dva body.

Ak by sme však Slovincov pár dní predtým doma porazili (po prvýkrát v ére samostatného Slovenska), máme 1 bod náskok my. A nič nie je nemožné, na to nezabúdajte.

Kozák Slovensko

Rozhodovať sa teda bude v októbri. Cestujeme do Škótska, z ktorého sme si doma urobili trhací stolový kalendár. Tam treba bodovať naplno, pretože Slovinsko hrá v Anglicku a odtiaľ si body neodnesie. Slovensko vyhrá, Slovinsko prehrá a karta sa obracia. Sme o bod pred nimi a vo svete si tento posun nikto nevšimne.

slovensko slovinsko

Posledné kolo je pre nás už len domácou oslavou postupu do baráže. Pohostíme Maltu, dáme jej na cestu pakel a večer je polovica národa na šrot.

V baráži vykopeme Island naspäť medzi vikingov a oslavujeme postup na druhé Majstrovstvá sveta vo futbale. Ján Kozák je hrdina národa, na kruhových objazdoch mu stavajú sochy, deň narodenia Mareka Hamšíka je vyhlásený za štátny sviatok a Marcel Merčiak si pripravuje novú frázu pre komentovanie zápasov z Ruska.

Slovensko zájazdy

Tak už veríte, že je zápas v Litve kľúčovým pre náš postup? Sledujte ho naživo v spoločnosti ďalších slovenských priaznivcov!

Rusko - Slovensko (slovenskí fanúšikovia s veľkorozmernými vlajkami)