Kvalifikácia na MS vo futbale 2022: Slovensko vo vyrovnanej skupine

Na čítanie nasledujúceho textu vám stačia 3 minúty.

Po žrebe futbalovej kvalifikácie na MS 2022 v Katare je známe zloženie skupín. Slovensko sa nachádza v šesťčlennej H-skupine. Užitočné informácie o systéme kvalifikácie nájdete v našom blogu.

Vyrovnaná skupina pre Slovensko

Prvým nasadeným tímom v skupine Slovákov je Chorvátsko. Finalista posledných MS 2018 v Rusku je favoritom skupiny. Slovensko proti tomuto súperovi ešte ani raz nezvíťazilo, má na konte jednu remízu a dve prehry. „Chorvátsko je kvalitné mužstvo, ktoré je na vzostupe, bude určite favoritom skupiny. Šesťčlenná skupina je pre nás logistickou výhodou, nemusíme hľadať ďalších súperov do voľných asociačných termínov,“ zhodnotil žreb pre RTVS tréner Slovenska Štefan Tarkovič.

zreb kvalifikacia ms futbal 2022 katar slovenskoFOTO: reprofoto/futbalsfz.sk

„Z druhého a tretieho koša sme dostali Slovensko a Rusko. Sú to silní súperi, máme s nimi čerstvé skúsenosti, budú našimi najväčšími konkurentmi v boji o prvé miesto. Chorvátsko je však favoritom skupiny,“ uviedol tréner chorvátskej reprezentácie Zlatko Dalič.

Slovenská reprezentácia sa dostala do skupiny H z druhého výkonnostného koša. Tretím zástupcom a protivníkom našich je Rusko. S ním majú zverenci Štefana Tarkoviča vyrovnanú bilanciu, z deviatich vzájomných duelov boli tri v prospech Slovenska, tri ovládli Rusi a tri sa skončili nerozhodne. Je lepšie hrať s Chorvátskom ako s Nemeckom. Na každého súpera sa však musíme zodpovedne pripraviť, vyhovuje nám geografické usporiadanie protivníkov, nemusíme ísť na Island ani na Faerské ostrovy,“ komentoval žreb tréner Ruska Stanislav Čerčesov.

Štvrtým účastníkom skupiny je Slovinsko. Proti tomuto výberu Slovensko odohralo celkovo päť zápasov, prívlastok víťazný mal len jeden. Zvyšné reprezentácie – Cyprus a Malta, sú síce outsidermi, ktorí však vedia potrápiť – obzvlásť v domácom prostredí. Proti Cyperčanom Slováci vyhrali dva zápasy z troch, Malta podľahla slovenskej reprezentácii vo všetkých piatich vystúpeniach.

Skupina H: Chorvátsko, SLOVENSKO, Rusko, Slovinsko, Cyprus, Malta

PONUKU VŠETKÝCH ZÁJAZDOV NA SLOVENSKÚ REPREZENTÁCIU NÁJDETE TU.

fifa ms futbal 2022 katar slovenskoFOTO: Twitter/FIFA World Cup

Zaujímavé konfrontácie

Portugalský výber, ktorý sa nachádza v A-skupine, si zmeria sily s nevyspytateľným Srbskom a reprezentáciou Írska. O istej miestenke do Kataru sa bude pravdepodobne rozhodovať v domácom prostredí týchto tímov. „Rešpektujeme našich súperov, ale ak chceme ašpirovať na najvyššie miesta na svetovom šampionáte, musíme vyhrať skupinu,“ povedal tréner Portugalska Fernando Santos na margo žrebu.

Úradujúci majster sveta Francúzsko vyzve Ukrajinu, Fínsko, Bosnu a Hercegovinu a Kazachstan. „Naším jasným cieľom je postúpiť z prvého miesta, iné si nepripúšťame,“ zhodnotil žreb Didier Deschamps, kormidelník francúzskej reprezentácie.

Český výber sa nachádza v E-skupine. Favoritom je Belgicko, okrem neho Česi vyzvú aj Wales, Bielorusko a Estónsko. „Belgicko považujem za najväčšieho kandidáta na víťazstvo majstrovstiev, takže veľmi ťažký súper. Verím, že sa pobijeme o druhé miesto,“ reagoval na žreb český tréner Jaroslav Šilhavý.

Veľký šláger sa odohrá v skupine I. Anglicko sa predstaví proti Poľsku. Bude to zároveň súboj elitných útočníkov – Harryho Kanea a Roberta Lewandowskeho. „Angličania sú favoritmi, ale stáva sa, že aj tí občas zakopnú. Už dlho sme proti sebe nehrali, bude to zábava, hoci vo vzájomných zápasoch nemáme najlepšiu bilanciu,“ opísal situáciu prezident Poľskej futbalovej asociácie Zbigniew Boniek.

zreb kvalifikacia ms futbal 2022 katar slovenskoGRAFIKA: Facebook/FIFA World Cup

Kto môže postúpiť na MS do Kataru?

Víťazi skupín automaticky postupujú na záverečný turnaj do Kataru. Druhé tímy sa presunú do vyraďovacej časti. K nim pribudnú ešte dva národné výbery z Ligy národov, ktoré neobsadili prvé alebo druhé miesto v skupine.

Z dvanástich tímov postúpia traja najlepší (turnajový systém baráže – podobný, akým sa kvalifikovalo Slovensko na ME 2020) a uzavrú tak trinástku postupujúcich krajín z Európy na MS 2022. Viac užitočných informácií o systéme kvalifikácie nájdete v našom blogu.

Termíny kvalifikácie sú od marca 2021 do novembra 2021, prevažná časť sa však odohrá na jeseň. Vyraďovacia časť je na pláne na jar 2022.


FOTO: fifa.com