Kto je Zlatan Ibrahimovič: Najšialenejšia superhviezda na planéte

Prvý júl bol dňom, kedy Zlatan Ibrahimović prezradil, že sa upíše Manchestru United. Bolo to o 24 hodín skôr, ako to oznámil samotný klub a už len tento samotný fakt hovorí o tom, že tentokrát do klubu neprišiel bežný smrteľník. Hneď po podpise zmluvy prekonal dva rekordy, a to silový rekord na zdravotnej prehliadke a takisto počet lajkov na jednej fotke na oficiálnom facebooku klubu. Zlatan Ibrahimović je odjakživa pre mnohých synonymom pre aroganciu, prehnané sebavedomie, ale zároveň pre neodškriepiteľné kvality a danosť ukázať na ihrisku veci, ktoré dokáže len on sám.

V jednom anglickom denníku bol po strelení štyroch gólov proti Anglicku vydaný článok o Zlatanovi s nadpisom:

„Najšialenejšia superhviezda na planéte: Myslíte si, že anglickí hráči sú zazobaní egomaniaci? V porovnaní s Tarzanom, ktorý ich práve ponížil tým najveľkolepejším gólom, sú to slušní chlapci zo speváckeho zboru.”

Komplikované detstvo

Niet divu, že je Zlatan aký je. Dôvodom je jeho katastrofálne detstvo. Narodil sa v Malmö, na južnom pobreží Švédska, v časti Rosengard, mekke imigrantov a tvrdo pracujúcej robotníckej triedy. Jeho rodičia prišli do Švédska v roku 1970 s vidinou lepšieho života. Rozviedli sa však, keď mal Zlatan len 2 roky. Jeho otec bol domovník a mama upratovačka, pričom musela pracovať 14 hodín denne, aby sa postarala o syna, jeho staršiu sestru a ďalšie nevlastné deti. Mama Zlatana Jurka vládla železnou rukou, bila ho drevenou lyžičkou, s ktorou ho raz udrela tak, že ju na ňom zlomila a on musel ísť kúpiť novú, alebo ukradnúť. Zo Zlatana sa stal delikvent, hádzal tehly na autá, kradol v obchodoch, kradol bicykle. Raz dokonca ukradol ten poštárov aj s celou poštou. Na začiatku svojej futbalovej kariéry okradol aj vlastného trénera či spoluhráčov. Jeho rodina bola veľmi rýchlo sledovaná sociálkou a deti sa museli rozdeliť. Zlatan bol poslaný k jeho otcovi, alkoholikovi.

Zlatan s otcom

Sefik, Zlatanov otec, míňal všetky peniaze na alkohol a zásadne nemal v chladničke žiadne jedlo. To sa aj stalo dôvodom, prečo má teraz Zlatan podľa vlastných slov chladničku vždy plnú. Napriek všetkým prečinom bol Zlatan šikovný, vynikal v matematike až tak, že mu učitelia vzhľadom na jeho reputáciu neverili a mysleli si, že podvádza. Napriek jeho potenciálu na školu zanevrel a niekedy sa tam chodil len najesť, až napokon do školy prestal chodiť úplne. Vrhol sa na dráhu futbalistu. Tam si síce dokázal vyčistiť hlavu od všetkých problémov, ale spôsoboval ich naďalej. Balkánsky pôvod a následky jeho detstvo spôsobovali, že už ako 13-ročný poslal svojho spoluhráča hlavičkou do nemocnice. Otec tohto chlapca požadoval okamžité vylúčenie Zlatana z tímu a spísal dokonca petíciu. Jeho tréner však nebol tejto myšlienke naklonený, a tak, ako aj veľa trénerov počas jeho neskoršej kariéry, si nemohol dovoliť poslať Zlatana preč kvôli jeho priestupkom, lebo bol jednoducho príliš dobrý.

Zlatan s otcom

Do profesionálneho futbalu sa presadil už ako 17-ročný, pričom v 19 rokoch bol vo Švédsku už veľkou hviezdou.

Ajax Amsterdam

Dvadsiateho druhého marca 2001 prestúpil do Holandska, a tam začala Zlatanova hviezdna kariéra už aj mimo domova. Na začiatku tohto angažmánu sa mu pod trénerom Co Adriaansem nedostávalo toľko príležitostí, ale ako to v živote Zlatana býva, nebolo to ním, ale trénerom, ktorého v novembri toho istého roka čakal vyhadzov a na jeho stoličku si sadol Ronald Koeman. Ten vsadil na Zlatana, ktorý sa mu hneď v prvej sezóne odvďačil tým najlepším možným spôsobom a Ajax sa stal v sezóne 2001/2002 majstrom Eredivisie. Po sezóne 2003/2004 sa zúčastnil ME v Portugalsku, kde mali Švédi kvalitný tím s hráčmi ako Larsson či Ljungberg. Na tomto turnaji strelil gól, keď vyskočil a asi meter a pol nad zemou trafil loptu pätičkou do šibenice Buffonovej brány. Švédi sa na tomto turnaji dostali do štvrťfinále, keď vypadli s Holandskom na penalty, pričom Zlatan bol jeden z hráčov, ktorí penaltu nepremenili.

Nasledujúca sezóna bola poslednou v drese holandského tímu, ale kvôli gólu proti NAC Breda aj najpamätnejšou. Gól, ktorý poznajú všetci, kde si Zlatan zasekol pomaly celé mužstvo súpera aj s brankárom a skóroval do prázdnej brány. Tento gól bol vyhlásený aj gólom roka na stanici Eurosport a je jedným z najobdivovanejších gólov histórie. Za Ajax nastúpil v 74 zápasoch a vsietil 35 gólov. Prichádzal ako 19-ročný mladý talent a odchádzal o 3 roky neskôr za 19 miliónov eur do Juventusu Turín. Pre zaujímavosť, v ten istý rok prestúpil do Manchestru United Wayne Rooney za 37 miliónov eur vo veku 18 rokov.

Juventus Turín

V Juventuse sa neočakávalo, že by Zlatan hneď od začiatku hrával, lebo pre kouča Capella bol útočníkom číslo 1 David Trezeguet. Zahralo mu však do karát jeho zranenie a svoju šancu využil najlepšie, ako sa dalo. Skóroval 16-krát, čo vo vtedajšej pretaktizovanej a defenzívnej Serii A bolo výborné číslo, a Juventusu pomohol k výhre Scudetta. Zlatan sa stal hráčom roka medzi fanúšikmi “Juve” a bol nominovaný na najlepšieho hráča sveta, kde sa umiestnil napokon na 8. mieste. Stal sa však držiteľom ceny Guldbollen pre futbalistu roka v Švédsku. Ďalšia sezóna bola veľmi netypická. Jeho úlohy na ihrisku sa zmenili a napriek tomu, že predvádzal asi najlepší futbal svojho života, viac akcií pripravoval ako zakončoval. Nepáčilo sa to fanúšikom ani žurnalistom, ktorí samozrejme preferovali Del Piera, ktorý bol často odkázaný na lavičku náhradníkov práve kvôli Zlatanovi. Nič to nezmenilo na fakte, že Juventus opäť vyhral ligu, o čo sa najväčšou mierou pričinil práve on. V tejto dobe sa začala najviac prepierať jeho arogancia a problémovosť hlavne pre časté konflikty so švédskymi médiami.

Po sezóne nasledoval svetový šampionát v Nemecku, kde sa Švédi dostali zo skupiny, avšak neskôr vypadli s domácim Nemeckom. Zlatan na tomto šampionáte viackrát striedal pre problémy s trieslami a nebol to teda šampionát, na ktorý by mal príjemné spomienky. Nasledovať mal bežný začiatok prípravy s Juventusom na ďalšiu sezónu. Stal sa však presný opak, keď Juventus bol obvinený z ovplyvňovania zápasov, preradený do Serie B a boli mu odobrané oba tituly z predošlých sezón. Vedenie Juventusu sa všemožne snažilo, aby najväčšie hviezdy ostali a pomohli Juventusu vrátiť sa do Serie A. Zostali hráči ako Buffon, Nedvěd, Trezeguet, Del Piero či Camoranesi. Pre odchod sa rozhodli Cannavaro, Thuram, Vieira a aj Zlatan. Ten sa porúčal do Interu za 24,8 milióna eur. Juventus opustil s bilanciou 70 zápasov a 23 gólov.

https://youtu.be/7dWnVhPtWrQ

Inter Miláno

Prestup do Interu označil Zlatan za vysnívaný, keďže tomuto tímu fandil, keď bol mladší. V prvej sezóne vyhral Inter titul s rekordnými 97 bodmi a Zlatan bol ich najlepším strelcom. V roku 2007 podpísal nový kontrakt a stal sa najlepšie plateným hráčom sveta. V tejto sezóne bol opäť najlepším strelcom svojho tímu a dostal ocenenie za najlepšieho hráča roka a za najlepšieho cudzinca Serie A. V tretej sezóne si to zopakoval, vyhral obe ocenenia a stal sa aj najlepším strelcom súťaže. Inter takisto vyhral majstrovskú trofej, tretíkrát v rade a Zlatan si popri všetkých oceneniach pripísal aj cenu za gól roka. Dvadsiateho šiesteho júla 2009 sa udial obrovský prestup, keď Zlatan odišiel do Barcelony a prvotná prestupová cena mala byť 46 miliónov eur plus Samuel Eto’o a hosťovanie Alexandra Hleba. Zároveň bola v zmluve ukotvená výkupná klauzula v hodnote astronomických 250 miliónov eur. Hosťovanie Hleba nakoniec zlyhalo a celková cena Zlatana bola teda necelých 70 miliónov eur.

Barcelona

Obdobie v Barcelone bolo veľmi kontroverzné. Na jednej strane ukázal Zlatan, že bol vtedy jeden z najlepších hráčov a útočníkov sveta, ale na druhej strane bol v mužstve, ktoré hralo absolútne atypický futbal, na ktorý nebol zvyknutý a musel sa prispôsobiť. Za rok v Barcelone vsietil 16 gólov, v roku 2009 bol vybratý do UEFA tímu roka, rozhodol El Clasico, zažil dve zranenia, stal sa prvým hráčom v histórii Barcelony, ktorý skóroval v každom z jeho prvých 5 ligových zápasov, vyhral Primera División, ale zároveň nikdy nebol šťastný a ako sám povedal, musel sa prispôsobiť Messimu a tým jeho hra trpela. Jeho legendárna hláška, keď povedal, že si do Katalánska kúpili Ferrari, ale jazdia s ním ako s Fiatom, zrejme vyjadruje všetko. Tréner Pep Guardiola je jeden z najuznávanejších trénerov v modernom futbale, ale Zlatan do jeho systému nezapadal a nesadli si ani po ľudskej stránke. Ibra teda spravil asi to najlepšie, čo mohol a vrátil sa späť do Talianska, do hviezdneho tímu AC Miláno za 24 miliónov eur.

https://youtu.be/xJF4UhK70xg

AC Miláno

Zlatan strávil v Miláne dva roky, vyhral jeden titul, stal sa najlepším strelcom Serie A, sám veľký Marco van Basten mu zložil veľkú poklonu, keď ho k sebe prirovnal, prehral však v Lige majstrov proti svojmu bývalému mužstvu FC Barcelona, ale opäť sa ukázalo, že kde je Zlatan, tam sú trofeje.

Paríž Saint-Germain

17. 7. 2012 podpísal zmluvu s Parížom Saint-Germain, teda mužstvom, ktoré sa v tom čase zmenilo na jedno z najbohatších a najambicióznejších na svete a práve Zlatan mal byť ten, ktorý ich privedie ku hviezdam. Po tomto prestupe v hodnote 20 miliónov eur sa stal najdrahším futbalistom v histórii, čo sa týka všetkých prestupových súm, ktoré boli za neho dovtedy vyplatené a bol aj druhým najlepšie zarábajúcim futbalistom planéty po Samuelovi Eto’ovi. Zlatan označil Paríž ako skvelý projekt, ktorého chce byť súčasťou. V Paríži strávil 4 sezóny. Za tento čas získal 4-krát titul, 2-krát Francúzsky pohár, 3-krát ligový pohár, 3-krát trofej šampiónov, 3-krát bol najlepším hráčom Ligue 1, 4-krát bol v tíme roka Ligue 1 a 3-krát bol najlepším strelcom Ligue 1.

Vo svojej kariére sa stal 10-krát najlepším hráčom Švédska, 4-krát najlepším švédskym športovcom. Celkovo ako profesionál odohral 484 ligových zápasov a dal 302 gólov, pričom v reprezentácii to bolo 116 zápasov a 62 gólov. Získal obrovské množstvo ocenení, je napríklad jediným hráčom, ktorý skóroval v Lige majstrov za 6 rôznych mužstiev, vyhral 13 ligových titulov v 4 rôznych ligách, jediný hráč spolu s Cristianom Ronaldom, ktorý skóroval gól v každej minúte zápasu, jediný hráč spolu s Ronaldinhom, ktorý skóroval v najslávnejších derby v Taliansku (Derby della Madonnina), Španielsku (El Clásico), Francúzsku (Le Classique).

https://youtu.be/VRu78FAy_D8

Manchester United

Prestup do Divadla Snov, zadarmo.

Zlatan Ibrahimović má takmer 35 rokov a možno ho niektorí po nevydarenom šampionáte vo Francúzsku zatracujú a považujú za hráča, ktorý už na veľkom fóre nemá čo ponúknuť, ale všetko môže byť inak. Pre Mourinha je to hráč, s ktorým spolupracoval, s ktorým má perfektný vzťah, vie čo od neho očakávať a pre štart Josého kariéry v United môže byť tou istotou, ktorá pomôže položiť základy novej éry Manchestru United.

Ku prestupu sa vyjadrilo mnoho renomovaných odborníkov ako napríklad Ray Wilkins, ktorý povedal, že veľa ľudí tvrdí, že je príliš starý, ale zabúdajú na to, že skóroval v poslednej sezóne v 51 zápasoch 50 gólov a že aj keď to je len vo Francúzsku, tak tie góly sa nestrelili samé a dodal, že góly dával aj v reprezentačnom drese či v Lige majstrov. Ako aj viacerí ďalší ho prirovnáva k prestupu Erica Cantonu či Robina van Persieho, ktorí prišli tiež v pokročilom veku a boli pre nás obrovským prínosom a za Zlatana klub nemusel zaplatiť ani cent. Prinesie to, čo možno chýbalo, charakter, charizmu a pre United je posilou pre práve túto sezónu a nie pre budúcnosť, lebo United potrebujú byť mentálne silní a na to treba hráčov, ktorí nádeje ako Martial, Rashford, Depay či Bailly posunú vyššie a urobia z nich vyzreté osobnosti. Mix mladosti s vyspelosťou je to, čo United potrebujú a aj manažér sa vyjadril jednoznačne, keď povedal, že ak spravíme priemer veku Marcusa Rashforda a Zlatana Ibrahimovića, dostaneme ideálny vek útočníka. Ibrahimović už rozhodne nie je hráč, ktorý spôsobuje vlastnému mužstvu problémy svojou búrlivou povahou a častými vylúčeniami, je to vodca a líder, ktorý v United roky chýba.

Povedal to aj sám Roy Keane, ktorý v poslednej dobe často kritizuje svoj bývalý klub. Zlatan je pre neho takisto druhým Cantonom, hráčom s veľkým charakterom a kvalitou, čiže aspektami, ktoré v modernom futbale chýbajú. Nový tréner Bayernu Mníchov Carlo Ancelotti na otázku, aké je to trénovať hráčov ako Zlatan Ibrahimović či Cristiano Ronaldo odvetil, že to je veľmi ľahké a dodal, že takíto hráči sú vždy absolútne koncentrovaní a disciplinovaní a vedia čo máju robiť počas tréningu či zápasu.

https://www.youtube.com/watch?v=WeYR2FWpZ74

Ibrahimović má reputáciu akú má, vždy hovorí to, čo si myslí, má obrovskú marketingovú silu a aj to sú veci, ktoré vplývajú na klub. S médiami si robí čo chce, vie, že si to môže dovoliť a vie, že média túžia robiť rozhovory práve s ním. Svoj prestup oznámil o 24 hodín skôr ako klub so slovami:

„Time to let the world know. My next destination is @manchesterunited #iamcoming”.

Všetci v Manchestri vedia, že aj pri najhoršom možnom scenári, keby sa mu v United nedarilo, by to bol prestup, na ktorom klub zarobí a zvýši svoje už teraz obrovské renomé. Zlatan má fanúšikov po celom svete a je to obrovská značka. Prednedávnom vydal svoju vlastnú značku oblečenie pod názvom A-Z, kde na otázku, čo toto označenie znamená, reagoval svojim typickým spôsobom:

„Od amatéra až po Zlatana”.

Zlatan ťaží zo svojej popularity a jeho marketing je jeden z najsilnejších, aké v športe sú. Od jeho značky, cez parfémy, kampaň #daretozlatan, reklamy pre Volvo či promovanie nápoja Vitamin Well, ktorého je ambasádorom.

V osobe Zlatana Ibrahimovića prichádza do Manchestru United jeden obrovský balík príležitostí pre klub. Má predpoklady, aby poslal Manchester United tam, kde ho chcú vidieť fanúšikovia a to, že sem prestúpil po sezóne, kedy sa nebude hrať Liga majstrov, teda súťaž, ktorú nikdy nevyhral, ukazuje ako veľmi si túto možnosť váži. To, že ako 99% svetových hviezd v jeho veku neprestúpil do USA, Kataru alebo Číny, tiež hovorí o tom, že si stále verí a vie, že ešte neprišiel ten deň, kedy by vo futbale nemohol dokázať veľké veci. Ukončenie jeho medzinárodnej kariéry po európskom šampionáte je ďalším dôkazom, že sa už chce koncentrovať výlučne na pôsobenie v anglickej lige. Teda lige, kde už viacerí hráči zhoreli a, ktorá tento rok bude ešte príťažlivejšia ako kedykoľvek predtým po príchode manažérov ako Conté, Klopp, Guardiola, Mourinho a nových hviezdnych hráčov.

*Článok bol publikovaný na webe www.devilpage.cz a je zverejnený so súhlasom autora.