Koniec éry Messiho a Ronalda? Na tróne je nová hviezda

Píše Samuel Ďurinský

Okrem žrebovania skupín Ligy majstrov sa uskutočnilo aj slávnostné odovzdávanie ocenenia pre najlepších hráčov v Európe za uplynulú sezónu.

Najviac triumfov v tejto ankete má na svojom konte Cristiano Ronaldo, a to tri (2014, 2016, 2017). S dvomi víťazstvami mu sekunduje, kto iný, ako Lionel Messi (2011, 2015). Okrem spomínanej božskej dvojice dokázali v tejto ankete zvíťaziť aj Andrés Iniesta (2012), Franck Ribéry (2013) a Luka Modrić (2018).

Tento rok si víťazstvo pripísal holandský stopér a hráč liverpoolskeho FC Virgil van Dijk. O takmer sto bodov zvíťazil pred druhým Lionelom Messim, stupeň víťazov uzatváral tretí Cristiano Ronaldo.

Prečítajte si tiež: Štartuje cesta do Istanbulu. Kto sú favoriti Ligy majstrov?

Už druhú sezónu za sebou sa tak stalo, že toto ocenenie vyhral niekto iný ako dvojica Messi a Ronaldo. Obaja síce podávali počas sezóny skvelé individuálne výkony a dokázali so svojimi klubmi vyhrať tituly v domácich ligách, na európskej scéne však kraľoval práve Holanďan.

S Holandskom sa prebojoval do finále Ligy národov, kde Oranjes podľahli Portugalsku. V Lige majstrov si však van Dijkov Liverpool po minuloročnej finálovej prehre s Realom Madrid pripísal vytúžený triumf, keď v čisto anglickom finále zdolal Tottenham Hotspur.

Van Dijk bol dokonca zvolený za najlepšieho hráča zápasu. Liverpool sa tak po štrnástich rokoch opäť mohol tešiť z európskej trofeje.

Na domácej scéne však The Reds nedominovali. Manchester City vyhral v Anglicku všetko, čo sa dalo – ligu aj oba domáce poháre. Liverpoolu sa síce v Premier League podarilo nazbierať rekordných 97 bodov, belasý klub z Manchestru však získal ešte o bod viac. Napriek tomu van Dijk podával obdivuhodné individuálne výkony a vyslúžil si aj víťazstvo v ankete PFA Hráč roka 2019.

Nastúpil vo všetkých tridsiatich ôsmich zápasoch a podieľal sa na 21 čistých štítoch, čo bolo najviac v celej súťaži. Liverpool tiež inkasoval najmenej gólov zo všetkých mužstiev, a to 22. Holanďanovi sa podarilo streliť štyri góly a na ďalšie dva prihrať. Pripísal si 75 %-nú úspešnosť súbojov a loptu odpratal do bezpečia v priemere 5,2-krát za zápas.

Bude vás zaujímať: Stopercentný už len Liverpool. Dočká sa titulu po 30 rokoch?

Čo je však fascinujúce, podľa oficiálnych štatistík – van Dijka počas celej sezóny neobišiel jediný hráč! Naozaj úchvatná bilancia.

Holandský stopér je podľa viacerých médií taktiež favoritom aj na zisk najprestížnejšej individuálnej trofeje, a to FIFA Hráč roka (predtým Zlatá lopta). Predošlú desaťročnú dominanciu Cristiana Ronalda a Lionela Messiho, v ktorej si obaja pripísali päť prvenstiev, ukončil minulý rok chorvátsky stredopoliar Luka Modrić.

Do konca roka ešte nejaké tie mesiace ostávajú, no už teraz sa dá povedať, že van Dijk rozhodne patrí medzi najhorúcejších ašpirantov na zisk tohto ocenenia.

Ak by sa tak predsa stalo, môžeme povedať, že éra nadvlády a individuálnej dominancie Messiho a Ronalda je na konci a otvárajú sa dvere ďalším talentovaným futbalistom, ktorí majú možnosť zabojovať o výhru v ankete o najlepšieho futbalistu na svete.

Ocenenie UEFA Hráč roka sa udeľuje každoročne od roku 2011. O víťazovi rozhoduje 80 manažérov z klubov, ktoré figurujú v skupinovej fáze v dvoch najprestížnejších európskych súťažiach – V Lige majstrov (32 tímov) a v Európskej lige (48 tímov).

Dopĺňa ich 55 novinárov zvolených skupinou European Sports Media (ESM). Každý zvolí svoju trojicu favoritov, pričom hráč, ktorého umiestnia na prvé miesto, získa päť bodov, hráč na druhom mieste dva body a tretí v poradí bod. Tréneri tiež nesmú zvoliť nikoho zo svojho tímu.