Komplikovaný systém a veľký balík peňazí. To je Liga národov

Článok uverejňujeme v spolupráci s portálom presilovka.sk

Pôvodný článok nájdete TU

V medzinárodnom futbale vznikla nová súťaž. Národné výbery si už nebudú merať sily len v kvalifikačných bojoch o majstrovstvá sveta či európsky šampionát, ale v septembri tohto roka odštartuje pilotný ročník Ligy národov.

Európske reprezentácie boli dlhé roky zvyknuté absolvovať niekoľkokrát do roka aj prípravné zápasy. Toto sa však nateraz končí. Namiesto priateľských meraní síl si to výbery patriace pod Európsku futbalovú úniu (UEFA) medzi sebou rozdajú v novom projekte. Nikto nevie, čo od Ligy národov čakať, no už jej hrací systém je mimoriadne komplikovaný.

Mužstvá boli pri žrebe rozdelené podľa výkonnosti do štyroch divízií, ktoré sa následne ešte delili do už tradičnejších košov. Papierovo kvalitnejšie divízie A a B mali po tri koše, C a D zložené väčšinou z futbalových „trpaslíkov“ mali po štyri koše.

Pri pohľade na jednotlivé divízie a koše sa rozdelenie tímov javilo prinajmenšom ako zvláštne. V teoreticky najslabšej divízii D sa totiž v spoločnosti Gibraltaru či San Marína ocitli aj Bielorusko či Gruzínsko vedené slovenským trénerom Vladimírom Weissom starším. Žreb napokon rozhodol, že zverenci trénera Weissa sa v dvojzápasoch doma-vonku stretnú s Andorou, Kazachstanom a Lotyšskom. Merania síl s takýmito „trpaslíkmi“ však ambiciózne Gruzínsko či spomínané Bielorusko ťažko môžu niekam posunúť.

Ešte viditeľnejšie je to „o ligu vyššie“ – v divízii C. Škótska reprezentácia v nedávnej kvalifikácii na tohtoročné MS v Rusku dokázala výrazne potrápiť aj „neporaziteľných“ Angličanov či slovenskú reprezentáciu, no v Lige národov si bude musieť merať sily s výbermi Izraela a Albánska, teda mužstvami, ktoré v bojoch o záverečný turnaj MS veľa vody nenamútili.

No a ako to vyzerá „medzi elitou“? Tak tam sa napríklad dostali aj reprezentačné výbery Islandu či Poľska. Pri všetkej úcte ku kvalite týchto dvoch mužstiev je otázne, ako budú Islanďania schopní konkurovať hviezdami nabitej zostave Belgicka okolo Edena Hazarda, Kevina de Bruyneho či Romelua Lukakua. Poliaci sa zase budú musieť popasovať s aktuálnymi majstrami starého kontinentu, teda družinou vedenou Cristianom Ronaldom. Navyše, ich druhým súperom bude talianska „Squadra azzurra“.

Slovensko bolo už pred žrebom zaradené do výkonnostne druhej najkvalitnejšej divízie B. V prvom koši mu spoločnosť robili Rusko, Rakúsko a Wales. Ruka Vladimíra Šmicera napokon rozhodla, že súpermi výberu Jána Kozáka budú západní a východní susedia – Česko a Ukrajina.

Pri pohľade na ďalšie skupiny dopadol žreb pre slovenských sokolov ešte pomerne priaznivo. Obidvaja konkurenti totiž majú svoju kvalitu a zároveň sú aj divácky atraktívni. O rivalite s bratmi Čechmi sa netreba viac rozpisovať, no a s Ukrajinou máme rovnako pomerne čerstvú skúsenosť z úspešnej kvalifikácie na EURO 2016 do Francúzska a tiež z priateľského stretnutia zo záveru minulého kalendárneho roka.

Liga národov má dať šancu na postup na majstrovstvá Európy 2020 mužstvám, ktoré si účasť nevybojujú v kvalifikačných bojoch. Presnejšie sú to štyri tímy, ktoré najlepšie zvládnu záverečnú baráž v marci 2020. Baráž bude dvojkolová, na jej začiatku bude osem dvojíc. Miesto v nej majú zabezpečené víťazi jednotlivých skupín z každej divízie.

Systém je síce komplikovaný, no finačné odmeny sú atraktívne. Už len za účasť v Lige národov dostanú jednotlivé národné futbalové zväzy poriadny balík peňazí. Krajiny z najvyššej divízie získajú 1,5 milióna eur, v „slovenskej“ divízii B je odmena na hranici 1 milióna eur, v „céčku“ je to 750-tisíc, no a zväzy na Gibraltare či na Malte dostanú od UEFA už len za účasť v tejto súťaži 500-tisíc eur.

To však nie je všetko. Reprezentačné výbery môžu spomínané zisky zdvojnásobiť v prípade víťazstva vo svojej skupine. Celkového víťaza premiérového ročníka Ligy národov potom čaká bonus vo výške 4,5 milióna. Krásne sumy, čo poviete?

Zažite súboj slovenských sokolov v Lige národov naživo – poďte na autobusový zájazd Slovenska proti Česku do Prahy.