Kohúti čoskoro zmenia bidlo

Tottenham Hotspurs dostal zelenú na výstavbu nového 61 tisícového štadiónu, ktorý by mal byť po dokončení v roku 2018 najväčším klubovým štadiónom v Londýne. V súčasnosti sa môže týmto primátom pochváliť Emirates Stadium, na ktorom hráva svoje domáce zápasy Arsenal Londýn (60 432 sedadiel). Minimálne navýšenie kapacity nad rámec štadiónu Arsenalu pritom nie je náhodné. Šéf Kohútov Daniel Levy údajne požadoval od architekta celkovú kapacitu sedadiel 60 433, teda o jedno sedadlo viac ako majú Kanonieri. Nakoniec sa dohodli na okrúhlych 61 000.

Tottenham novy stadion 1Vizualizácia nového štadióna Tottenhamu

Nový štadión Kohútov by mal vyrásť v tesnej blízkosti súčasného White Hart Lane. Budúca sezóna by tak mala byť pre mužstvo okolo Harryho Kanea na dosluhujúcom štadióne posledná. Od sezóny 2017/2018  by totiž stavebné práce neumožnili ďalej používať súčasný futbalový stánok. Spurs si tak pred sťahovaním „požičajú“ na jeden rok zatiaľ nešpecifikovaný londýnsky štadión.

tottenham novy stadion 2

Tottenham sa ešte pred rozhodnutím o výstavbe pokúšal získať právo hrať domáce zápasov na Olympijskom štadióne v Londýne. Stánok vybudovaný pre účely letných hier v roku 2012 by stačilo upraviť pre potreby futbalových zápasov. Od sezóny 2016/2017 na ňom ale bude hrávať West Ham United. Podobne nadobudol svoj nový štadión aj Manchester City. 35-tisícová aréna na Main Road bola nahradená novým atletickým štadiónom, postaveným pre Hry Commonwealthu v roku 2002. Stačilo preinvestovať 42 miliónov libier výmenu atletického oválu za trávu a dostavanie tribún. Výsledok – nová 48 tisícová aréna v prenájme od mesta, ktorá sa po príchode šejkov zmenil na vlastný Etihad Stadium. V prípade Tottenhamu napokon dostala prednosť výstavba vlastného štadióna.

Main Road 1Štadión pre Hry Commonwealthu (2002)

Etihad 1Súčasný Etihad Stadium

Celkové náklady za objekt by mali dosiahnuť 400 miliónov libier. Výstavba spomínaného štadiónu pre Hry Commonwealthu stála vtedajších 112 miliónov libier. Spolu nutnou s investíciou do prestavby a započítaním inflácie, by si dnes Citizens postavili rovnaký objekt za 234 miliónov libier. Viac ako dvojnásobok tejto sumy by dnes stála výstavba Emirates Stadium. 390 miliónov libier z roku 2004, by dnes malo hodnotu 535 miliónov libier. Toľko by nemala stáť ani prestavba štadiónu Chelsea. Stánok s kapacitou 60 tisíc sedadiel by nemal presiahnuť investíciu vo výške 500 miliónov libier.

Chelsea novy stadion 1Plánovaný štadión Chelsea