Kinder: Slovan mal do polčasu definitívne zlomiť Bazilej

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava sa nedočkali najväčšieho klubového úspechu v ére samostatného Slovenska. Po remíze 2:2 v Bazileji v osemfinálovej odvete v Európskej konferenčnej lige na Tehelnom poli tomuto súperovi podľahli po penaltovom rozstrele 1:4.  Zápas sa v riadnom hracom čase a po predĺžení skončil takisto nerozhodne 2:2.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Na Tehelnom poli znova ako na hojdačke

Už sme si zvykli, že európske zápasy Slovana v tejto sezóne na Tehelnom poli sú ako na hojdačke. Taký bol aj štvrtkový duel proti FC Bazilej. Úvod pred vypredaným štadiónom mal ako z rozprávky, lebo už po vyše štvrťhodine viedol 2:0. Na začiatku druhého polčasu súper dal kontaktný gól a keď už všetko smerovalo k tomu, že Slovan švajčiarske mužstvo zdolá aj doma, v predposlednej minúte nadstaveného času inkasoval vyrovnávajúci gól.

Ten prišiel po nešťastnom momente brankára Chovana, ktorý si neporadil so strelou Amdouniho. Bratislavčania teda rovnako ako na jeseň opäť nedokázali proti Bazileju udržať dvojgólové vedenie.

,,Slovan v prvom polčase hral výborne, rýchlo a účinne kombinoval, bol silný na lopte. Okrem dvoch gólov mal pridať z ďalších šancí aj tretí, či štvrtý a zrejme by tak definitívne zlomil zápas vo svoj prospech. V jeho hre som videl srdce, zápal, agresivitu i jasné futbalové schémy. Po zmene strán postupne jeho hráči strácali sily, lebo sa veľa nabehali bez lopty a treba tiež oceniť kvalitu Bazileja. Vyrovnávajúci gól ide na triko brankára Chovana, ktorý si mal poradiť s ľahšou strelou,“
povedal nám Futbalista roka 1994 a bývalý dlhoročný hráč belasých Vladimír Kinder.

Učebnicové kontry a Kuckova zásluha

Bazilej mal jasné 70-percentné držanie lopty, lenže takticky výborne pripravený Slovan vyrážal z kompaktnej obrany do učebnicových kontier, ktoré aj dvakrát úspešne zakončil. Tréner belasých Vladimír Weiss st. teda určil dobrú taktiku a držanie lopty bolo v tomto prípade nepodstatné, lebo Bratislavčania v prvom dejstve súpera prakticky do ničoho nepustili. Usilovne „jazdili“ a účinne vykrývali všetky nebezpečné priestory. V závere zápasu za striedajúcich hráčov Slovana už neprišla rovnocenná kvalita.

zdroj: Facebook/ŠK Slovan Bratislava

V strede poľa Juraj Kucka a Džaba Kankava znova vykonali kus tvrdej „čiernej“ práce. Navyše Kucka, rovnako ako v prvom zápase na jeseň v Bratislave, bol znova strelecky úspešný. Vladimír Weiss ml. si pripísal tretiu asistenciu na gól a veľmi účinne pomáhal mužstvu aj v defenzíve.

,,Kucka má v poslednom čase skvelú fazónu, podľa mňa bol najlepším hráčom na ihrisku. Kankava vždy odvedie svoj vysoký štandard a Weiss ml. bol nebezpečný nielen do protiútokov, ale celkovo jeho výkon bol dobrý a sršalo z neho, že je to líder.“

V treťom rozstrele druhé zlyhanie

V penaltovom rozstrele sa hostia presadili štyrikrát, za Slovan premenil svoj pokus iba Lucas Lovat. Bol už tretí v tomto ročníku na Tehelnom poli, belasí zlyhali proti Olympiakosu Pireus a úspešní boli so Zrinjski Mostar. ,,Znova sa ukázalo, že penalty sú lotéria a tak sa mi zdalo, akoby Slovan s nimi nerátal,“ dodal ešte V. Kinder.

Slovan teda postihla menšia športová tragédia, lebo sekundy ho delili od postupu do štvrťfinále európskeho pohára číslo 3. V tomto ročníku zohral štyri zápasy v Lige majstrov, dva v Európskej lige a desať v Konferenčnej lige. Celkovo zarobil 7 522 554 eur a keďže nepostúpil medzi posledných osem mužstiev, tak prišiel o prémiu milión eur.  

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na EURÓPSKE POHÁRE